Νέος διοικητής για την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας

Την ερχόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο νέος διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας

  • Real.gr
Νέος διοικητής για την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας
Ο υπουργός Οικονομικών της Ιαπωνίας, Ακίρα Αμάρι, δήλωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση θα ορίσει νέο διοικητή καθώς και υποδιοικητές στην Τράπεζα της Ιαπωνίας (BOJ), αμέσως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 21 και 24 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Άμπε έχει ευθύς εξ' αρχής ζητήσει πιο επιθετική δράση από την κεντρική τράπεζα ώστε να τερματιστεί ο χρόνιος αποπληθωρισμός και να ξεφύγει από τις υφεσιακές τάσεις, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν να δουν αν ο υποψήφιος που θα οριστεί θα ακολουθήσει τις προαναγγελθείσες τολμηρές πολιτικές και οικονομικές δράσεις.

Πηγές που επικαλείται το Ρόιτερς, αναφέρουν ότι μια από τις κορυφαίες οικονομικές μορφές της Ιαπωνίας, ο γραφειοκράτης, Τοσίρο Μούτο, είναι ο πιθανότερος υποψήφιος για να αναλάβει τη θέση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, αντικαθιστώντας τον Μασαάκι Σιρακάουα.

Ο πρωθυπουργός Άμπε δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας πρέπει να είναι κάποιος που θα έχει ισχυρή βούληση και ικανότητα. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι θα εξεταστεί- αν είναι εφικτό- η αναθεώρηση του νόμου που κατοχυρώνει την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, εάν η αρμόδια αρχή δεν ενεργήσει αρκετά επιθετικά.

Ο Άμπε επιθυμεί πιο επιθετικές ενέργειες στη νομισματική πολιτική και στην ισοτιμία του γεν, καθώς οι επενδυτές προβλέπουν ότι ένα ασθενέστερο νόμισμα θα ενισχύσει τα εξαγωγικά κέρδη της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v