Κροατία: Μειώνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων

Μείωση 3% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων προανήγγειλε ο πρωθυπουργός. Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και των εργατικών συνδικάτων.

  • Real.gr
Κροατία: Μειώνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων
Μείωση 3% στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των κρατικών λειτουργών προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της Κροατίας Ζόραν Μιλάνοβιτς, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλισθεί ποσό ενός δισεκατομμυρίου κούνα (1 ευρώ = 7,58 κούνα) στον προϋπολογισμό. Διευκρίνισε δε ότι από τη μείωση των μισθών θα εξαιρεθούν οι καθηγητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των οποίων οι μισθοί θα αυξηθούν έστω και κατά ένα μικρό ποσοστό.

«Δυστυχώς, προς το παρόν, είναι η μοναδική υπεύθυνη συμπεριφορά» δήλωσε ο κ. Μιλάνοβιτς σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, τονίζοντας πως η μείωση των μισθών αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2013.

Ο κ. Μιλάνοβιτς υπογράμμισε ότι, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν αποφάσιζε τη μείωση των μισθών, τότε η μόνη εναλλακτική λύση ήταν οι απολύσεις και εκτίμησε ότι οι περίπου 231.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα κατανοήσουν την αναγκαιότητα της απόφασης.

Διαβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και της αγοράς εργασίας.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Στο μεταξύ, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, τα κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη μείωση των μισθών κατά 3%, ανακοινώνοντας πως μια τέτοια εξέλιξη δεν θα οδηγήσει την Κροατία εκτός ύφεσης.

«Η Κροατία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, μειώνοντας τους μισθούς κατά 3% και εφαρμόζοντας μια πολιτική που θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο αριθμό ανέργων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κροατικής Δημοκρατικής Συμμαχίας Σλαβονίας και Μπαράνιας (HDSSB) Ζόραν Βίνκοβιτς.

Από την πλευρά της, η Μαρτίνα Ντάλιτς από την Κροατική Δημοκρατική Ένωση (HDZ) τόνισε ότι κυβέρνηση δεν έχει τον έλεγχο της κατάστασης και πρέπει άμεσα να υιοθετήσει ένα τριετές σχέδιο δράσης για την οικονομική ανάπτυξη, στο οποίο θα καθορίζονται με σαφήνεια οι δημοσιονομικοί στόχοι και ο τρόπος επανεκκίνησης της οικονομίας.

Άμεση ήταν και η αντίδραση των εκπροσώπων των εργατικών συνδικάτων του δημόσιου τομέα, που υπενθύμισαν ότι τον Αύγουστο του 2012 υπεγράφη συλλογική σύμβαση εργασίας με την κυβέρνηση.

Η επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ένωσης Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Σπομένκα Άβμπερσεκ δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να έχει την απαίτηση από τους υπαλλήλους να συμφωνούν με τη μείωση των μισθών και τα μέτρα λιτότητας που λαμβάνονται.

Ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας συνδικάτων NHS Κρέσιμιρ Σέβερ δήλωσε ότι οι μειώσεις των μισθών των 230.000 δημοσίων υπαλλήλων είναι «συνέχεια της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής που βασίζεται στην αύξηση των φόρων και έχει αρνητική επίπτωση στην αγοραστική δύναμη των πολιτών».

Πάντως, στο θέμα παρενέβη και ο υπουργός Επιχειρηματικότητας Γκόρνταν Μάρας καλώντας τους δημοσίους υπαλλήλους να δεχθούν μια «μικρή θυσία», διότι, σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να απολυθούν.

«Πρέπει να προστατεύσουμε την οικονομία της χώρας προς όφελος των πολιτών, αλλά και όσων ενδιαφέρονται να επενδύσουν σε αυτή και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας. Αυτή είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v