Βρετανία: Ισλαμιστές καταδικάσθηκαν για τρομοκρατία

Τρεις Βρετανοί ισλαμιστές κρίθηκαν ένοχοι σήμερα για σχεδιασμό μίας εκστρατείας βομβιστικών επιθέσεων.

  • Real.gr
Βρετανία: Ισλαμιστές καταδικάσθηκαν για τρομοκρατία
Τρεις Βρετανοί ισλαμιστές κρίθηκαν ένοχοι σήμερα για σχεδιασμό μίας εκστρατείας βομβιστικών επιθέσεων σε πολυπληθή σημεία, στην προσπάθειά τους να πραγματώσουν ένα γεγονός, που ένας εξ αυτών ονόμασε «άλλη 11η Σεπτεμβρίου».

Δικαστής της έδρας στο Γούλγουϊτς Κράουν Κορτ στο νότιο Λονδίνο καταδίκασε τους Ιρφάν Νάσερ, 31 ετών, Ιρφάν Χάλιντ, 27 ετών και Άσικ Άλι, 27 ετών, για συνολικά 12 κατηγορίες που αφορούσαν πράξεις που σχετίζονταν με την προετοιμασία μίας τρομοκρατικής επίθεσης εντός του διαστήματος μεταξύ Δεκεμβρίου 2010 και Σεπτεμβρίου 2011.

Οι τρεις τους ήσαν οι κεντρικοί χαρακτήρες στο σχέδιο για την ανατίναξη οκτώ βομβών τοποθετημένων σε σακίδια πλάτης, κατά την εκτέλεση ενός ομαδικού τρομοκρατικού πλήγματος, καθώς και στην πυροδότηση εκρηκτικών μηχανισμών με χρονοδιακόπτη κρυμμένων σε πολυσύχναστα μέρη. Οι στόχοι που είχαν επιλεγεί παραμένουν αδιευκρίνιστοι ως σήμερα.

Στο δικαστήριο κατατέθηκε επίσης και το αποδεικτικό ότι σκόπευαν να καταλάβουν με την απειλή μαχαιριού ένα φορτηγό και να το οδηγήσουν καταπάνω στο πλήθος.

«Από τα στοιχεία που θέτουμε υπ' όψη του δικαστηρίου τεκμαίρεται πως οι κατηγορούμενοι συζητούσαν με θαυμασμό και έκσταση τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και της 7ης Ιουνίου» στο Λονδίνο, υποστήριξε η ειδική εισαγγελέας για την τρομοκρατία Κάρεν Τζόουνς σε δηλώσεις της μετά την έκδοση της απόφασης.

Οι ποινές των τριών κατηγορουμένων θα ανακοινωθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία. Ο δικαστής Ρίτσαρντ Ενρίκες τους προειδοποίησε να αναμένουν ποινές ισοβίων δεσμών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Press Association (PA).

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο δημόσιος κατήγορος Μπράιαν Άλτμαν τους χαρακτήρισε «τζιχαντιστές κι εξτρεμιστές» επηρεασμένους από θρησκευτικούς κήρυκες που πρόσκεινται στην Αλ Κάιντα. Ο ίδιος κατέθεσε στο δικαστήριο ότι προετοίμαζαν «βίντεο μαρτύρων» ενόψει της συμμετοχής τους στην εκτέλεση των επιθέσεων.

Και οι τρεις κατηγορούμενοι προσποιούνταν τους εθελοντές στη συλλογή χρημάτων στον δρόμο προς όφελος της οργάνωσης Muslim Aid, συγκεντρώνοντας το ποσόν των 13.500 λιρών, από τις οποίες μόλις οι 1.500 έφθασαν στην μουσουλμανική οργάνωση.

Σε ανακοίνωσή της μετά την απόφαση, η Muslim Aid τόνισε πως θέλει «να καθησυχάσει το κοινό πως έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να βελτιωθεί η ασφάλεια της συλλογής χρημάτων» από απλούς πολίτες και υπενθυμίζει πως και η ίδια έπεσε θύμα απάτης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v