Μόσχα: Δεν θα φύγει ο Άσαντ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας δηλώνει πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος της Συρίας δεν θα εγκαταλείψει την εξουσία.

  • Real.gr
Μόσχα: Δεν θα φύγει ο Άσαντ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δηλώνει σε συνέντευξή του πεπεισμένος ότι ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ δεν θα εγκαταλείψει την εξουσία και επαναλαμβάνει ότι η Μόσχα δεν έχει «απολύτως καμία» πρόθεση να του το ζητήσει.

Σε συνέντευξή του στο βρετανικό δίκτυο BBC, ο Λαβρόφ υπογραμμίζει, επαναλαμβάνοντας την πάγια ρωσική θέση για την συριακή σύγκρουση, ότι «δεν εναπόκειται σε εμάς να αποφασίσουμε ποιος θα κυβερνήσει την Συρία. Οι Σύριοι θα το αποφασίσουν».

Στην ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα η Ρωσία να πιέσει τον Άσαντ να εγκαταλείψει την εξουσία, ο Λαβρόφ απάντησε: «Απολύτως καμία. Γνωρίζετε ότι έχουμε για αρχή μας να μην επεμβαίνουμε στις αλλαγές καθεστώτος. Είμαστε αντίθετοι στην ανάμειξη στις εσωτερικές συγκρούσεις».

Εξάλλου «δεν θα φύγει, το γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Όλοι αυτοί που έχουν επαφή μαζί του γνωρίζουν ότι δεν μπλοφάρει», σημείωσε. Ο Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να μεταβεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο για να συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Ουίλιαμ Χέιγκ. Η Βρετανία, όπως και άλλες δυτικές χώρες, ζητεί την αποχώρηση του Άσαντ.

«Είμαστε αντίθετοι σε οποιοδήποτε προαπαιτούμενο για να σταματήσει η βία και να αρχίσει ο διάλογος, καθώς πιστεύουμε ότι η υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα είναι να σωθούν ζωές», υπογράμμισε εξάλλου ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η Ρωσία, η οποία συνεχίζει να παραδίδει όπλα στην Δαμασκό, έχει εμποδίσει μέχρι στιγμής, μαζί με την Κίνα, όλα τα σχέδια απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζουν το καθεστώς του Άσαντ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v