Ουάσινγκτον και Λονδίνο απευθύνουν έκκληση για ηρεμία στην Κένυα

Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Κενυάτες...

  • Real.gr
Ουάσινγκτον και Λονδίνο απευθύνουν έκκληση για ηρεμία στην Κένυα
Οι ΗΠΑ κάλεσαν τους Κενυάτες να «επιλύσουν ειρηνικά τις διαφορές τους» μετά την ανακοίνωση της νίκης του νέου προέδρου Ουχούρου Κενιάτα.

«Καλούμε όλα τα κόμματα και τους οπαδούς τους να διευθετήσουν ειρηνικά τις διαφορές που προκύπτουν από τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα (Σάββατο) από την Εκλογική Επιτροπή-- και όχι στο δρόμο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, χωρίς όμως να εκφράζει συγχαρητήρια προς τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο.

«Αυτές οι εκλογές είναι μια ιστορική ευκαιρία για το λαό της Κένυας να ενωθεί και να οικοδομήσει ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Εξ ονόματος των ΗΠΑ, θέλω να συγχαρώ το λαό της Κένυας για το γεγονός ότι ψήφισε ειρηνικά. Εμπνέομαι από την ακατανίκητη επιθυμία των Κενυατών να κάνουν να ακουστεί η φωνή τους ειρηνικά, και χαιρετίζω την υπομονή έδειξαν σχετικά με την καταμέτρηση των ψήφων», τόνισε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που παρακολούθησαν από κοντά την εκλογική διαδικασία, από το 2010 έχουν ξοδέψει περισσότερα από 35 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν τη μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος στην Κένυα, και περισσότερα από 90 εκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση καθώς και τις ενώσεις της νεολαίας.

Το Λονδίνο κάλεσε από την πλευρά «όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση» στην Κένυα, μετά την ανακοίνωση της νίκης του Ουχούρου Κενιάτα.

«Καλώ όλα τα μέρη να επιδείξουν υπομονή και αυτοσυγκράτηση, να αποδεχθούν την ήττα ή να φέρουν τις διαφορές τους ενώπιον της Δικαιοσύνης», δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την Αφρική, Μάρκ Σίμοντς.

«Καλώ όλα τα μέρη να διατηρήσουν το ειρηνικό και δημοκρατικό κλίμα που διαπιστώσαμε ότι επικρατούσε έως τώρα», είμαι πεπεισμένος ότι οποιαδήποτε διαφορά θα επιλυθεί «γρήγορα και δίκαια» από τα δικαστήρια της πρώην βρετανικής αποικίας, σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v