Διαμάχη για τον «Μεγάλο Γκάτσμπι»

(VIDEO-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Το μυθιστόρημα του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ έχει «ανάψει φωτιές».

  • Real.gr
Διαμάχη για τον «Μεγάλο Γκάτσμπι»
Έναν ατζέντη συγγραφέων κατηγορεί ο Ουίλιαμ Χίτσκοκ ότι του έκλεψε το σπάνιο αντίγραφο της πρώτης έκδοσης του μυθιστορήματος του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ "Μεγάλος Γκάτσμπι" το 1927. Το βιβλίο ανήκε στον πατέρα του άνδρα, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενά του υπήρξε η έμπνευση του συγγραφέα και στη ζωή και τον χαρακτήρα του βασίστηκε για να γράψει το μυθιστόρημά του. Ο πετρελαιοπαραγωγός από το Τέξας μηνύει τον πράκτορα συγγραφέων επειδή βρίσκεται στην κατοχή του η πρώτη έκδοση του "Υπέροχου Γκάτσμπι", η οποία εκλάπη μέσα από το σπίτι του και πωλήθηκε στη μαύρη αγορά το 2006.



Ο Ουίλιαμ Χίτσκοκ στην αγωγή του κατά του πράκτορα αναφέρει ότι στο τέλος του βιβλίου ο συγγραφέας είχε γράψει μία αφιέρωση στον αείμνηστο πατέρα του Τόμι:  "Στον Τόμι Χίτσκοκ για να το κρατήσει, από τον φίλο του Φ. Σκοτ Φιτζέραλντ. Λος Άντζελες 1927", κάτι που απoδεικνύει ότι του ανήκει.



Όπως ισχυρίζεται, ο Ουίλιαμ που κληρονόμησε το βιβλίο, κάποιος άγνωστος άρπαξε το σπάνιο βιβλίο από το σπίτι του και ο ίδιος ο πετρελαιοπαραγωγός ανακάλυψε πολύ αργότερα ότι το βιβλίο έλειπε από το σπίτι. Ένας καλός φίλος του ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο αντίτυπο είχε βγει σε online πώληση τον Απρίλιο του 2012. Ο ντίλερ James Robert Cahill έδινε προς πώληση το βιβλίο για 750.000 δολάρια, σύμφωνα με την αγωγή και μάλιστα είχε αναρτήσει και φωτογραφία του πατέρα του ενάγοντα. Αμέσως ο Ουίλιαμ επικοινώνησε μαζί του και τον ενημέρωσε ότι το βιβλίο που έβγαζε προς πώληση ήταν δικό του κι απαίτησε να του το επιστρέψει καθώς βρισκόταν στην κατοχή του αν και δεν το είχε αγοράσει με νόμιμα μέσα, αλλά ο ντίλερ τον απείλησε ότι θα το καταστρέψει κι έτσι ο Χίτσκοκ επικοινώνησε με το FBI σύμφωνα με την αγωγή.



Οι ομοσπονδιακοί πράκτορες, ύστερα από 10μηνη έρευνα, έφθασαν στο συμπέρασμα ότι την υπόθεση πρέπει να την αναλάβει αστικό δικαστήριο κι έτσι ο Ουίλιαμ Χίτσκοκ κατέθεσε αγωγή στις 4 Μαρτίου στη Σάντα Άνα της Καλιφόρνια, ζητώντας πίσω το βιβλίο του πατέρα του.

Ο Τόμι Χίτσκοκ ήταν πιλότος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου που σκοτώθηκε κατά τη συντριβή του αεροπλάνου του. Σπούδασε στο Χάρβαρντ κι εργάστηκε στη Lehman Brothers. O γιος του Ουίλιαμ τόνισε ότι διαβάζοντάς το δεν αναγνώρισε πως ο Tom Buchanan, ως χαρακτήρας, ήταν βασισμένος στην προσωπικότητα και τη ζωή του πατέρα του, αν και ο Τόμι Χίτσκοκ είχε πολύ λαμπερή ζωή με έντονες και... ένδοξες στιγμές. Επισήμανε ότι δεν γνωρίζει πώς ο πατέρας του ήξερε τον διάσημο συγγραφέα αλλά μαντεύει, ενώ η γυναίκα τρόπαιο του Buchanan δεν είχε καμία σχέση με τη μητέρα του.

Όσο για τον ντίλερ ανέφερε ότι αγόρασε το βιβλίο από αξιοσέβαστο οίκο δημοπρασιών αντί 61.000 δολαρίων, υπογράμμισε΄οτι δεν απείλησε ποτέ να καταστρέψει το βιβλίο και πως έχει την απαραίτητη πιστοποίηση από τον οίκο.

ΠΗΓΗ: NEW YORK POST

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v