Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έκτακτη σύσκεψη στην Κεντρική Συνεργατική

Σε σύσκεψη που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Κεντρική Συνεργατική Τράπεζα με τη συμμετοχή των φορέων του συνεργατισμού...

  • Real.gr
Έκτακτη σύσκεψη στην Κεντρική Συνεργατική
Με εντολή του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Ερωτόκριτου Χλωρακιώτη, που δόθηκε περί τις 7.00 το πρωί, όλα τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα έκλεισαν τα συστήματα τους και άλλα καταστήματά τους δεν άνοιξαν όπως συνήθως για εργασία το Σάββατο και ως εκ τούτου ουδεμία συναλλαγή μπορούσε να γίνει.

Ο Διευθυντής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού Νέαρχος Ιωάννου δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τα γραφεία του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού παρέμειναν κλειστά το πρωί και τα ηλεκτρονικά συστήματα απενεργοποιήθηκαν, την ώρα που αρκετοί καταθέτες ζητούσαν επίμονα να κάνουν ανάληψη των χρημάτων τους.

Η απόφαση που λήφθηκε για κούρεμα των καταθέσεων, συμπλήρωσε, είναι καταστροφική και δεν έπρεπε κατ’ ουδένα λόγο να συμφωνηθεί κάτι τέτοιο, αφού όπως εκτιμά, «αυτό θα σκοτώσει το τραπεζικό σύστημα».

Ο κ. Ιωάννου δήλωσε ακόμη πως «ίσως δεν πρέπει να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία και να σκεφτόμασταν ως καλύτερη την πιθανότητα να βγούμε από το ευρώ», προσθέτοντας πως «μεσοπρόθεσμα ίσως να μας συμφέρει να πάμε πίσω στην κυπριακή λίρα».Εκφράζοντας την άποψη πως η απόφαση για κούρεμα καταθέσεων δεν πρέπει να περάσει από τη Βουλή, ο Διευθυντής του ΣτΛ είπε πως «με το δίκαιο του ο Κύπριος καταθέτης θα νιώσει ότι πληρώνει τα σπασμένα για λάθη που έκαναν άλλοι, ενώ την ίδια ώρα θα φύγει εντελώς η ρευστότητα, θα πάνε τα επιτόκια προς τα πάνω, δεν θα υπάρξει ανάπτυξη, θα αυξηθεί η ανεργία και στο τέλος θα φέρουμε κι άλλο μνημόνιο».

Δεκάδες καταθέτες έσπευσαν από νωρίς το πρωί στα Συνεργατικά Ιδρύματα, που λειτουργούν και το Σάββατο, για να αποσύρουν χρήματα, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Eurogroup. Διαπίστωσαν, ωστόσο, ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε.

Μιλώντας στο ΡΙΚ ο κ. Χλωρακιώτης σημείωσε ότι με ψυχραιμία οι φορείς του Συνεργατικού Κινήματος θα προσπαθήσουν να χειριστούν τις εξελίξεις μετά τη συμφωνία Eurogrοup - Κύπρου.

Επρόσωπος της Λαϊκής Τράπεζας, εξάλλου, δήλωσε ότι το σύστημα με τις πιστωτικές κάρτες λειτουργεί κανονικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο