Στη Χάγη ο πολέμαρχος Μπόσκο Νταγκάντα

Ήταν καταζητούμενος από το 2006 και θα δικαστεί για εγκλήματα πολέμου που διέπραξε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

  • Real.gr
Στη Χάγη ο πολέμαρχος Μπόσκο Νταγκάντα
Ο Κογκολέζος πολέμαρχος Μπόσκο Νταγκάντα παραδόθηκε χθες στη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου προκειμένου να δικαστεί με την κατηγορία της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου.

Ο Νταγκάντα ήταν καταζητούμενος από το 2006, καθώς το ΔΠΔ τον κατηγορούσε για στρατολόγηση παιδιών, δολοφονίες και βιασμούς γυναικών. Στις αρχές της εβδομάδας, ο 40χρονος πολέμαρχος εμφανίστηκε αυτοβούλως στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κιγκάλι της Ρουάντας και ζήτησε από τους Αμερικανούς διπλωμάτες να τον παραδώσουν στη Χάγη για να δικαστεί.

«Ο Μπόσκο Νταγκάντα, συνοδευόμενος από εκπροσώπους του ΔΠΔ, κατευθύνεται στη Χάγη όπου θα παραμείνει προφυλακισμένος», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΠΔ, όπου σημειώνεται ότι είναι ο πρώτος καταζητούμενος που παραδίδεται οικειοθελώς. Η Λουίζ Μουσικιουάμπο, η υπουργός Εξωτερικών της Ρουάντας, επιβεβαίωσε ότι ο αποκαλούμενος "Εξολοθρευτής" έφυγε από την αμερικανική πρεσβεία και έχει επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό την Ευρώπη.

Αναλυτές υποστήριζαν ότι ο πολέμαρχος αποφάσισε να παραδοθεί γιατί βρισκόταν σε απόγνωση, μετά τις βαριές απώλειες που υπέστη η ομάδα του. Η οργάνωση Μ23 που δρα στην ανατολική Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό διασπάστηκε τον περασμένο μήνα και οι άνδρες του Νταγκάντα ηττήθηκαν σε μια σειρά από μάχες. Όσοι απέμειναν αναγκάστηκαν να περάσουν τα σύνορα και να καταφύγουν στη γειτονική Ρουάντα.

Ούτε η Ρουάντα, ούτε οι ΗΠΑ έχει υπογράψει τη συνθήκη σύστασης του ΔΠΔ, όμως και οι δύο χώρες υποσχέθηκαν ότι θα βοηθούσαν το δικαστήριο στην περίπτωση του Νταγκάντα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι χαιρέτισε την παράδοση του Νταγκάντα στο ΔΠΔ. «Είναι μια σημαντική στιγμή για όσους πιστεύουν στη δικαιοσύνη», είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, τονίζοντας ότι «πλέον υπάρχει ελπίδα ότι θα αποδοθεί δικαιοσύνη».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v