Οι τελευταίες στιγμές στο Αλκατράζ

(VIDEO-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Μισός αιώνας έχει περάσει από την ημέρα που το πιο απομονωμένο και σκληρό σωφρονιστήριο στον κόσμο έκλεισε τις πύλες του...

  • Real.gr
Οι τελευταίες στιγμές στο Αλκατράζ
Θεωρείται η φυλακή με την ύψιστη ασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα κελιά της έχουν εκτίσει ποινές οι μεγαλύτεροι κακοποιοί του περασμένου αιώνα, όπως οι Al Capone, George 'Machine Gun' Kelly και Alvin 'Creepy' Karpis.



Έχει γίνει σύμβολο της αμερικανικής Δικαιοσύνης και πηγή έμπνευσης για τον κινηματογράφο. Το Αλκατράζ γιόρτασε τα 50 χρόνια, από την ημέρα που οι πύλες του έκλεισαν τελευταία φορά και ερήμωσε από τους κρατούμενούς του. Τιμώντας τον μισό αιώνα από την τελευταία ημέρα λειτουργίας του ομοσπονδιακού σωφρονιστηρίου ως φυλακή, ιθύνοντες διοργάνωσαν έκθεση φωτογραφίας, όπου εκτίθενται σπάνια στιγμιότυπα από τη ζωή στο Αλκατράζ, στιγμές που για πρώτη φορά έρχονται στο φως της δημοσιότητας.



Αρχικά το Αλκατράζ ήταν οχυρό και αργότερα μετατράπηκε σε κέντρο σωφρονισμού των απείθαρχων στρατιωτών. Το 1934 η Υπηρεσία Φυλακών ανέλαβε τη διοίκησή του και μετέφερε εκεί τους πιο σκληρούς αλλά και διαβόητους κακοποιούς. Λέγεται ότι όποιος είχε προσπαθήσει να αποδράσει είτε σκοτωνόταν, είτε πνιγόταν. Άλλωστε οι φρουροί είχαν ρητές εντολές: πυροβολείτε για να σκοτώσετε. Η χωρητικότητά του ήταν 600 κρατούμενοι, αλλά σπάνια ο αριθμός ξεπερνούσε τους 250.



Ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Robert Kennedy υπέγραψε διαταγή το 1962 με την οποία το Αλκατράζ μετατρεπόταν σε σημείο κινηματογραφικών γυρισμάτων και εθνικό πάρκο, ώστε με τα χρόνια κατέστη ένας από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, με περίπου 1,5 εκατ. επισκέπτες ετησίως.



Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα κελιά που "φιλοξενούσαν" τους σκληρούς κακοποιούς, στους κήπους, στα εγκαταλελειμμένα και ερειπωμένα βοηθητικά κτίρια, ενώ ενημερώνονται για την ιστορία του συγκροτήματος με ακουστικές ξεναγήσεις.



Η νέα έκθεση προβάλλει φωτογραφίες του Leigh Wiener, που τις δημοσίευσε το περιοδικό Life, και θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL, NEW YORK DAILY NEWS

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v