Ο σούπερ κατάσκοπος με το... ράσο

Μέχρι σήμερα τον αποκαλούσαν «άνθρωπο του πετρελαίου», αφού μέχρι τα 35 του χρόνια ήταν διευθυντής πολυεθνικής εταιρείας μαύρου χρυσού.

  • Real.gr
Ο σούπερ κατάσκοπος με το... ράσο
Μέχρι σήμερα τον αποκαλούσαν «άνθρωπο του πετρελαίου», αφού μέχρι τα 35 του χρόνια ήταν διευθυντής πολυεθνικής εταιρείας μαύρου χρυσού. Λίγες μέρες όμως μετά την ανάδειξή του στη θέση του Αρχιεπισκόπου του Κάντερμπερι ο Τζάστιν Γουέλμπι απέκτησε ένα ακόμα προσωνύμιο: αυτό του... Τζέιμς Μποντ. Ούτε η ζωηρή φαντασία του Ιαν Φλέμινγκ δεν θα μπορούσε να επινοήσει το γεμάτο μυστικά παρελθόν του νέου πνευματικού ηγέτη της Αγγλικανικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των βρετανικών «Τάιμς», ο νέος προκαθήμενος της Αγγλικανικής Εκκλησίας έχει εμπειρίες που θα ζήλευε και ο 007. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο μέχρι στιγμής είναι αν όλα αυτά αποτελούν απλές συμπτώσεις με κίνητρο τις προσωπικές του αξίες ή αν το ράσο χρησίμευε για να καλύπτει μεταξύ άλλων και τις μυστικές υπηρεσίες του προς τη βασίλισσα. Ο ίδιος έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του σχετικού δημοσιεύματος δηλώνοντας κατηγορηματικά: «Δεν υπήρξα ποτέ κατάσκοπος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών». Ωστόσο οι αμφιβολίες παραμένουν.

Μετά τις σπουδές του στο Ιτον (το κολέγιο των πρωθυπουργών και των βασιλέων) και ένα πτυχίο στην Ιστορία και τη Νομική από το Κέιμπριτζ (το πανεπιστήμιο από όπου αποφοίτησε ο Κιμ Φίλμπι, Βρετανός κατάσκοπος που έπαιζε διπλό παιχνίδι με τη Σοβιετική Ενωση), ο Γουέλμπι ξεκίνησε την καριέρα του με επιτυχία στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Ομως, ο θάνατος της δεύτερης κόρης του σε ηλικία λίγων ετών από αυτοκινητιστικό δυστύχημα άλλαξε τη μοίρα του: όντας ήδη πολύ θρήσκος, αποφάσισε να γίνει ιερέας.

Αιχμάλωτος θανάτου

Σύμφωνα με τους βρετανικούς «Τάιμς», η προϋπηρεσία του Γουέλμπι στον πετρελαϊκό χώρο δεν πέρασε απαρατήρητη από το Κέντρο Διεθνούς Συμφιλίωσης, οργάνωση της Αγγλικανικής Εκκλησίας η οποία προσπαθούσε να δημιουργήσει γέφυρες επικοινωνίας με τους εχθρούς της Βρετανίας και αναζητούσε λύσεις στις διαμάχες που διεξάγονταν ανά τον κόσμο. Οπως αναφέρεται ωστόσο σε βιβλίο ενός Βρετανού ιστορικού, η οργάνωση αυτή χρησιμοποιούταν από το Λονδίνο ως κάλυψη για την εισχώρηση των πρακτόρων του στις χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας (κράτη κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης) εν καιρώ Ψυχρού Πολέμου.
 
Αφού στρατολογήθηκε λοιπόν από αυτήν, ο Γουέλμπι ξεκίνησε ως «σχεδόν μυστικός» πράκτορας για τη νέα του παράλληλη δραστηριότητα. Απομνημόνευσε χάρτες και κωδικοποιημένα μηνύματα για να επικοινωνήσει με τους αντιφρονούντες καθολικούς στην κομμουνιστική ανατολική Ευρώπη. Μοίρασε στα κρυφά αντίτυπα της Βίβλου, τα οποία είχε κουβαλήσει προσωπικά στη Ρουμανία και την Τσεχοσλοβακία μέσα σε ένα μίνι λεωφορείο με διπλό πάτο. Διαπραγματεύτηκε με τους αντάρτες και τους τρομοκράτες στην Κένυα και τη Νιγηρία για την απελευθέρωση ομήρων. Πιάστηκε αιχμάλωτος στα χέρια τους και οδηγήθηκε στο κρησφύγετό τους, χωρίς όμως να δείξει ίχνος φόβου. Πολλές φορές βρέθηκε σε καταστάσεις υψηλού κινδύνου, τόσο που χρειάστηκε να τηλεφωνήσει δύο φορές στη γυναίκα του και να της πει: «Θησαυρέ μου, σε αγαπάω. Εδώ την έχω πατήσει άσχημα. Αντίο».

Απόβαση στο Ιράκ με τη ΜΙ6

Κάποια άλλη φορά, σαν σκηνή από ταινία δράσης, χρειάστηκε να καλέσει έναν συνάδελφό του και να του πει: «Είναι θέμα χρόνου να με αιχμαλωτίσουν. Τώρα μετράω ώς το δέκα. Επειτα θα βάλω το τηλέφωνο ανοιχτό στην τσέπη μου, δεν θα μιλάω άλλο, αλλά εσύ θα μπορείς να ακούς και έτσι να προσπαθήσεις να εντοπίσεις την περιοχή όπου θα με μεταφέρουν». Ο συνάδελφός του άκουσε ένα ποδοβολητό, ουρλιαχτά, πυροβολισμούς και στη συνέχεια κάποιον να φωνάζει: «Ας τον σφάξουμε!» Ομως, χάρη στο κρυμμένο τηλέφωνο ο Γουέλμπι εντοπίστηκε και λίγες ώρες αργότερα απελευθερώθηκε από τις ειδικές δυνάμεις του νιγηριανού στρατού.

Στη Βαγδάτη, όπου έφτασε λίγο μετά τις αμερικανικές δυνάμεις στη διάρκεια της επέμβασης για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, βρέθηκε κάποια στιγμή σε απόσταση αναπνοής από τον σερ Τζον Σόγιερς, τον τότε αρχηγό της βρετανικής αποστολής που αναζητούσε μη συμβατικά όπλα στο Ιράκ και μετέπειτα επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών ΜΙ6. Μάλιστα, για τους πιο δύσπιστους, οι βρετανικοί «Τάιμς» δημοσίευσαν φωτογραφία που τους δείχνει κοντά-κοντά.

Είναι αλήθεια ότι με τη μικροκαμωμένη κορμοστασιά και τα μυωπικά γυαλιά του ο νέος αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι δεν έχει την εμφάνιση ενός 007. Ομως, έτσι ακριβώς δεν πρέπει να είναι οι κατάσκοποι για να μην τραβάνε την προσοχή;

ΠΗΓΗ: ESPRESSO

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v