Πρώτη εκδήλωση του ευρωπαϊκού έργου Citadel

Είχε θέμα την πρόκληση των ανοιχτών δεδομένων στον τομέα των μεταφορών για τις έξυπνες πόλεις.

  • Real.gr
Πρώτη εκδήλωση του ευρωπαϊκού έργου Citadel
Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη εκδήλωση του ευρωπαϊκού έργου CITADEL, με θέμα την πρόκληση των ανοιχτών δεδομένων (open data) στον τομέα των μεταφορών για τις έξυπνες πόλεις, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχιακού Μεγάρου της Αθήνας, την Πέμπτη 28 Μαρτίου.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκε η ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα σχετικά με την ελεύθερη πρόσβαση στη χρήση και επεξεργασία δημόσιων δεδομένων καθώς και η σημασία τους στη δημιουργία καινοτόμων έξυπνων εφαρμογών που βελτιώνουν ουσιαστικά τη μετακίνηση των πολιτών και των επισκεπτών στην πόλη.

Όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές τα δημόσια δεδομένα αποτελούν κτήμα των πολιτών και η πρόσβαση σε αυτά θα πρέπει να είναι ελεύθερη υπερνικώντας εμπόδια γραφειοκρατίας αλλά και νοοτροπίας που συχνά διατηρούν αναίτιους αποκλεισμούς.

Τόσο ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Β. Αιγαίου, Γιάννης Χαραλαμπίδης, όσο και η Managing Director της 21c Consultancy, Julia Glidden ανέλυσαν με απλό και κατανοητό τρόπο τον ορισμό των ανοιχτών δεδομένων, ως δημόσια πληροφορία ελεύθερη προς χρήση και αξιοποίηση από τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, ενώ η εκπρόσωπος της ΔΑΕΜ, Ήρα Γιαννακουδάκη και οι εκπρόσωποι των εταίρων του έργου Ευάγγελος Αργυζούδης -Intrasoft και κα Εύα Jaho -ACT παρουσίασαν τα πρώτα ευρήματα του έργου, θέματα διαλειτουργικότητας καθώς και την πιλοτική εφαρμογή του στο Δήμο της Αθήνας στο πλαίσιο του υπό σύσταση “Athens Open Innovation Living Lab” .

Στη συζήτηση που ακολούθησε με το κοινό, δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστούν συγκεκριμένα παραδείγματα αξιοποίησης των ανοιχτών δεδομένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και να απαντηθούν με σαφή τρόπο ερωτήματα γύρα από την ασφάλεια και την αξιοποίηση των δεδομένων αυτών.

Εκ μέρους του Δήμου Αθηναίων και του Δημάρχου κ. Γιώργου Καμίνη την εκδήλωση χαιρέτισε η Πρόεδρος της ΔΑΕΜ, Κυριακή Μπιλιάνη, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο Γ.Γ. ΥΠΕΚΑ, Σωκράτης Αλεξιάδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v