Μέχρι τις 15 Μαΐου το επίδομα γάμου

Κανονικά οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες το επίδομα γάμου στους εργαζόμενους που αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

  • Real.gr
Μέχρι τις 15 Μαΐου το επίδομα γάμου
Κανονικά οφείλουν να καταβάλουν οι εργοδότες το επίδομα γάμου έως τις 15 Μαΐου στους εργαζόμενους που αμείβονται με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Σύμφωνα με επείγουσα εγκύκλιο της νομικής υπηρεσίας της ΓΣΕΕ, η οποία κοινοποιήθηκε στην Επιθεώρηση Εργασίας, οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να καταβάλλουν το επίδομα γάμου έως τις 15 Μαΐου.

Το επίδομα, αντιστοιχεί στο 10% του μισθού και οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 300.000 που αμείβονται βάσει της Εθνικής Σύμβασης Εργασίας. Σύμφωνα με τους νομικούς συμβούλους της Συνομοσπονδίας Εργατών, με βάση σχετική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου συμβάσεις εργασίας -μεταξύ των οποίων και η Εθνική- που βρίσκονταν σε ισχύ περισσότερο από 24 μήνες στις 14 Φεβρουαρίου του 2012 έληγαν έναν χρόνο μετά. Κατά συνέπεια από τον Φεβρουάριο του 2013 ξεκινά η μετενέργεια της εθνικής σύμβασης, η οποία λήγει τον Μάιο.

Όπως επισημαίνεται, ούτε στην συνέχεια καταργείται το επίδομα γάμου καθώς κατοχυρώνεται στην ατομική σύμβαση κάθε εργαζόμενου. Παράλληλα, η ΓΣΕΕ θα επιχειρήσει την υπογραφή νέας Εθνικής σύμβασης μέσω της οποίας θα διατηρηθεί το επίδομα και υπενθυμίζει ότι έχει ήδη προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της απόφασης του υπουργικού συμβουλίου που πλήττει τις συμβάσεις εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v