Αποφασιστική δράση για τα σκάνδαλα παιδεραστίας ζητά ο Πάπας

Έκκληση για «αποφασιστική δράση» κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος.

  • Real.gr
Αποφασιστική δράση για τα σκάνδαλα παιδεραστίας ζητά ο Πάπας
Έκκληση για «αποφασιστική δράση» κατά της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων από ιερείς απηύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος, ενώ ζήτησε από τον επίσκοπο Τζέρχαρντ Μουέλερ, υπεύθυνο του Βατικανού για αυτές τις υποθέσεις, να διασφαλίσει πως οι δράστες θα τιμωρηθούν. Πρόκειται για την πρώτη δημόσια δήλωση του Αργεντινού Ποντίφικα για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μάλιστα, ήδη υπάρχουν και οι πρώτες αντιδράσεις για αυτήν τη δήλωση του Πάπα Φραγκίσκου, καθώς κορυφαίο κίνημα επιζώντων από σεξουαλική κακοποίηση ανέφερε πως διατηρεί τις επιφυλάξεις του, τονίζοντας πως «οι πράξεις μιλούν περισσότερο από τα λόγια». Ο νέος Πάπας εξελέγη τον προηγούμενο μήνα, αντικαθιστώντας τον Βενέδικτο, ο οποίος όταν είχε εκλεγεί είχε υποσχεθεί ότι θα καθαρίσει από την «μάστιγα» της σεξουαλικής κακοποίησης από την μεριά των ιερέων, ωστόσο κατηγορήθηκε πως απέκρυψε στοιχεία για αυτές τις δραστηριότητες και απέτυχε να προστατεύσει τα ανήλικα παιδιά από τους παιδόφιλους κληρικούς. Τα θύματα των κληρικών κάλεσαν για μια δυναμική απάντηση από τον νέο Ποντίφικα σε αυτήν την κρίση, η οποία έχει προκαλέσει τριγμούς στο Βατικανό.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ανέφερε πως το να δοθεί άμεσα μάχη προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση, είναι απολύτως απαραίτητο προκειμένου να διασφαλιστεί η αξιοπιστία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ανακοίνωση μάλιστα του Βατικανού αναφέρει πως ο Ποντίφικας έχει ζητήσει από τον επίσκοπο Μουέλερ να «ενεργήσει αποφασιστικά όσον αφορά στις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, προτάσσοντας το να προστατευτούν οι ανήλικοι, να βοηθηθούν όσοι έχουν υποστεί αυτού του είδους την κακοποίηση στο παρελθόν, καθώς και το να ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για τους ενόχους».

Εκπρόσωπος ενός δικτύου ανθρώπων οι οποίοι έχουν υπάρξει θύματα κακοποίησης από κληρικούς δήλωσε στο BBC: «Δεν μπορούμε να μπερδέψουμε τα λόγια με τις πράξεις. Θα πρέπει να επιμείνουμε για μια αποφασιστική δράση η οποία θα βοηθήσει τα ανήλικα παιδιά να προστατευτούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v