Το τελευταίο «ταξίδι» της «Σιδηράς Κυρίας»

Η διαδρομή από το Κοινοβούλιο, που τόσο αγάπησε, στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου...

  • Real.gr
Το τελευταίο «ταξίδι» της «Σιδηράς Κυρίας»

Πριν από πέντε χρόνια είχε συνεννοηθεί η εκλιπούσα Μάργκαρετ Θάτσερ για τις λεπτομέρειες της κηδείας της με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σύμφωνα με το σχέδιο, η σορός της θα μεταφερθεί από τη Βουλή στον Καθεδρικό του Αγίου Παύλου όπου θα ψαλεί η νεκρώσιμος ακολουθία, στην οποία παρόντες θα είναι η χήρα του Ρόναλντ Ρίγκαν, Νάνσι και ο πρώην ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ. Επίσης, προσκεκλημένοι θα είναι όλοι οι εν ζωή Βρετανοί πρωθυπουργοί, σερ Τζον Μέιτζορ, Τόνι Μπλερ και Ντέιβιντ Κάμερον, όπως και το υπουργικό συμβούλιο αλλά και η σκιώδης κυβέρνηση της χώρας.

Η κηδεία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, Τετάρτη ή Πέμπτη, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί η ακριβής ημερομηνία. Στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Παύλου είχαν ψαλεί και οι νεκρώσιμες ακολουθίες των πριγκίπισσας Νταϊάνα και βασιλομήτορος Ελισάβετ, ενώ στην πρώην πρωθυπουργό θα αποδοθούν στρατιωτικές τιμές.

Ωστόσο, η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν θα έχει την επίσημη κηδεία που επιφυλάσσεται στον αρχηγό του κράτους ή, έπειτα από συμφωνία της βασίλισσας και του Κοινοβουλίου, σε μεγάλες προσωπικότητες του δημόσιου βίου, συχνά πρώην πρωθυπουργούς. Σύμφωνα πάντως με πολλούς Βρετανούς συντηρητικούς βουλευτές, η "Σιδηρά Κυρία" άξιζε τέτοιου είδους τιμές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα, όμως, με τον εκπρόσωπό της Τιμ Μπελ, η Μάργκαρετ Θάτσερ δεν επιθυμούσε κηδεία με τιμές αρχηγού κράτους, το ίδιο και η οικογένειά της.
"Αυτό που δεν ήθελε σε καμία περίπτωση είναι να εκτεθεί δημοσίως η σορός της και επίσης δεν επιθυμούσε την πτήση στρατιωτικών αεροσκαφών στη διάρκεια της κηδείας, γιατί το θεωρούσε σπατάλη χρημάτων".

Ιδιωτικό ασθενοφόρο παρέλαβε λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες το φέρετρο με τη σορό της Μάργκαρετ Θάτσερ από το ξενοδοχείο Ριτζ, όπου η πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε αφήσει την τελευταία της πνοή λίγες ώρες νωρίτερα και στη συνέχεια αναχώρησε προς άγνωστη κατεύθυνση. Η Θάτσερ διέμενε στο Ριτζ μετά τη νοσηλεία της, στα τέλη Δεκεμβρίου, για μια χειρουργική επέμβαση στην κύστη. Στο ξενοδοχείο αυτό πέθανε χθες το πρωί από εγκεφαλικό, σε ηλικία 87 ετών.



Η διαδρομή

Το απόγευμα πριν από την κηδεία το φέρετρο θα μείνει στο παρεκκλήσι στο Γουεστμίνστερ, ενώ με την απόθεσή του στο ιερό θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση. Ανήμερα της κηδείας, οι δρόμοι θα αποκλειστούν και με άγημα θα μεταφερθεί η σορός στους δρόμους του Λονδίνου, όπου χιλιάδες Βρετανοί θα συγκεντρωθούν για να πουν το στερνό αντίο στη μεγάλη ηγέτιδα της χώρας τους. Από την εκκλησία St Clement Danes, στο παρεκκλήσι RAF και στο Στραντ, αυτά είναι τα κομβικά σημεία που θα ακολουθήσει η νεκρώσιμη πομπή. Συγκεκριμένα, η πορεία έχει ως εξής: Γουαϊτχόλ, πλατεία Tραφάλγκαρ, κατά μήκος του Στραντ, γύρω από το Αλντγουίτς, μέχρι το Λουντγκέιτ όπου βρίσκεται ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Παύλου. Το φέρετρο θα συνοδεύσει άγημα του βασιλικού στρατού και το ιππικό, ενώ στρατιώτες και των τριών Σωμάτων Ενόπλων Δυνάμεων θα σχηματίζουν ανθρώπινες αλυσίδες, διαχωρίζοντας την πορεία από τους χιλιάδες συγκεντρωμένους. Όταν η πομπή φθάσει στα σκαλιά του Αγίου Παύλου, τότε άλλη στρατιωτική πομπή θα συνοδεύσει το φέρετρο μαζί με τους συνταξιούχους του Τσέλσι. Η οικογένεια της Θάτσερ ζήτησε να μην σταλούν λουλούδια, αλλά να γίνουν δωρεές στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Τσέλσι όπου ζουν οι συνταξιούχοι.

Μετά την επίσημη νεκρώσιμη ακολουθία, θα ακολουθήσει μία ιδιωτική οικογενειακή τελετή και στη συνέχεια η σορός της Μάργκαρετ Θάτσερ θα αποτεφρωθεί στο Μορτλέικ, στο Νοτιοδυτικό Λονδίνο. Τα έξοδα της κηδείας θα μοιραστούν τόσο το κράτος όσο και η οικογένεια της εκλιπούσας ηγέτιδος. Η κηδεία της βασιλομήτορος στοίχισε στο κράτος 6 εκατ. λίρες!

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL

-Διχασμένη η Βρετανία "αποχαιρετά" την Θάτσερ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v