Ιταλία: Άρση αδιεξόδου μέσω Ναπολιτάνο

Οι δυο μεγαλύτερες ιταλικές πολιτικές παρατάξεις ζητούν επίμονα από τον Ναπολιτάνο να δεχθεί να επανεκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας.

  • Real.gr
Ιταλία: Άρση αδιεξόδου μέσω Ναπολιτάνο
Με ανακοίνωσή του ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε γνωστό ότι δέχεται την πρόταση της ιταλικής κεντροδεξιάς, της κεντροαριστεράς και του κέντρου του Μάριο Μόντι, να επανεκλεγεί στην προεδρία της Δημοκρατίας

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε και ιταλική προεδρία τη Δημοκρατίας, στην οποία αναφέρεται: «Με αίτημα του Δημοκρατικού Κόμματος, του Λαού της Ελευθερίας και της Επιλογής πολιτών, εκφράσθηκε η πεποίθηση ότι μετά τη σοβαρή κατάσταση που προέκυψε είναι απόλυτα αναγκαίο και επείγον να μπορέσει το κοινοβούλιο να εκφραστεί με γνώμονα την εθνική ενότητα και ομοιογένεια μέσω της επανεκλογής του προέδρου Ναπολιτάνο».

Όπως αναμεταδίδει η Αθηναϊκό Πρακτορείο, η επανεκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναμένεται να γίνει σήμερα το απόγευμα, κατά την ψηφοφορία που θα αρχίσει στις τρεις ώρα Ιταλίας, τέσσερις ώρα Ελλάδος.

Τις περασμένες εβδομάδες ο 88χρονος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο είχε απορρίψει το ενδεχόμενο επανεκλογής του, κάνοντας αναφορά «στα αδιάψευστα στοιχεία της ταυτότητάς του που αφορούν πρώτα απ' όλα την ημερομηνία γέννησής του», λέγοντας ουσιαστικά ότι είναι πολύ μεγάλος για μία ακόμα θητεία

Ο Ιταλός πρόεδρος συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τους Πιερλουίτζι Μπερσάνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στην συνέχεια ο Ναπολιτάνο θα κάνει δεκτό τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι.

Από την προοδευτική παράταξη ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Ματέο Ρέντσι χαρακτήρισε ως "ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, τη δυνατότητα επανεκλογής του Ναπολιτάνο".

Το κίνημα Πέντε Αστέρων συνεχίζει να στηρίζει τον υποψήφιό του νομικό Στέφανο Ροντοτά. "Αν τα δεδομένα αλλάξουν, θα εκτιμήσουμε την όποια νέα πραγματικότητα", εξηγούσε νωρίτερα από την πλευρά της η Ρομπέρτα Λομπάρντι εκπρόσωπος του κινήματος του Μπέπε Γκρίλο στην βουλή της Ρώμης.


Η παραίτηση Μπερσάνι

Την παραίτησή του επισημοποίησε, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, διευκρινίζοντας, όμως, ότι πρόκειται να ισχύσει αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Δημοκρατίας.

Η απόφαση του επικεφαλής των «Δημοκρατικών», σύμφωνα με τον ίδιο, οφείλεται στο ιδιαίτερα απογοητευτικό αποτέλεσμα της τέταρτης ψηφοφορίας για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας: ο υποψήφιος της κεντροαριστεράς, Ρομάνο Πρόντι, αντί να λάβει 496 ψήφους (που αντιστοιχούν στον αριθμό των προοδευτικών γερουσιαστών, βουλευτών και περιφερειακών αντιπροσώπων) «σταμάτησε» στις 395.

«Ένας στους τέσσερις δικούς μας εκλέκτορές, μας πρόδωσε. Είναι κάτι το πολύ σοβαρό, κάτι το απαράδεκτο», δήλωσε ο Μπερσάνι, μιλώντας σε συνεδρίαση του κόμματός του.

Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστερής συμμαχίας, στις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου, πρόσθεσε: «δεν μπορώ να δεχθώ την ήττα του Πρόντι. Θα συνεχίσω να δίνω ένα χέρι βοήθειας, αλλά οι κοινοβουλευτικοί μας εκπρόσωποι πρέπει να έλθουν αμέσως σε επαφή με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, για να βρεθεί μια οριστική λύση για την προεδρία της Δημοκρατίας. Μόνοι μας, δεν μπορούμε να εκλέξουμε πρόεδρο».

Το «Δημοκρατικό Κόμμα», το οποίο, πριν δυο μήνες, είχε αναδειχθεί σε πρώτη πολιτική δύναμη της χώρας, βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με μια πρωτοφανή εσωτερική κρίση, που ουδείς γνωρίζει, μέχρι ποιου σημείου μπορεί να φτάσει. Στελέχη της κεντροαριστεράς, με δηλώσεις τους στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, έκαναν λόγο ακόμη και για «δομική κατάρρευση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v