Υπουργός σε αμφιλεγόμενο μαυσωλείο πεσόντων στο Τόκιο

Ο πρωθυπουργός απέστειλε αφιέρωμα χωρίς να μεταβεί ο ίδιος προσωπικά, σε μία κίνηση που ενδεχομένως να εξοργίσει την Κίνα...

  • Real.gr
Υπουργός σε αμφιλεγόμενο μαυσωλείο πεσόντων στο Τόκιο
Ένας Ιάπωνας υπουργός μετέβη σήμερα το πρωΐ στο αμφιλεγόμενο μαυσωλείο Γιασουκούνι στο Τοκιο, ενώ ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε απέστειλε ένα αφιέρωμα χωρίς να μεταβεί ο ίδιος προσωπικά, σε μία κίνηση που ενδεχομένως να εξοργίσει την Κίνα και τη Νότιο Κορέα για τις οποίες το μνημείο αυτό συμβολίζει τον ιαπωνικό ιμπεριαλισμό του παρελθόντος.

Το μεγάλο μαυσωλείο Γιασουκούνι, στο κέντρο της πρωτεύουσας, είναι αφιερωμένα στα 2,5 εκατ. πεσόντες για την πατρίδα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και τα ονόματα 14 Ιαπώνων που είχαν καταδικασθεί για εγκλήματα πολέμου από τους Συμμάχους την επαύριο του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Κέιτζι Φουρούγια, υπουργός αρμόδιος για την Εθνική Επιτροπή της Δημόσιας Ασφάλειας μετέβη στο εν λόγω μαυσωλείο για την ετήσια γιορτή της άνοιξης, σύμφωνα με τη γραμματεία του και υπευθύνους του μνημείου.

«Είναι φυσικό για εμένα, ως μέλος του Κοινοβουλίου, να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους νεκρούς του πολέμου, οι οποίοι προσέφεραν τη ζωή τους για την πατρίδα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Φουρούγια μετά το προσκύνημά του.

Ο πρωθυπουργός Άμπε απέφυγε να μεταβεί προσωπικά στο Γασουκούνι, όμως απέστειλε ως αφιέρωμα ένα ξύλινο αντικείμενο που χρησιμοποιείται στις τελετές και ονομάζεται Μασακάκι, δήλωσε ένας από τους υπεύθυνους του μαυσωλείου. Ο Άμπε είχε μεταβεί προσωπικά εκεί το περασμένο έτος, υπό την ιδιότητα του επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Οι επισκέψεις στο Γιασακούνι από υπουργούς και άλλους Ιάπωνες πολιτικούς υπευθύνους έχουν καταγγελθεί στο παρελθόν από την Κίνα και τη Νότιο Κορέα, όπου ακόμη είναι ζωντανές οι μνήμες από την εμπειρία της ιαπωνικής κατοχής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v