Η αγωνία του κυρίου «λίστα Λαγκάρντ»

Ο Ερβέ Φαλτσιανί που αποκάλυψε τα ονόματα των μεγαλοκαταθετών σε τράπεζα της Ελβετίας περιμένει την απόφαση των δικαστικών αρχών της Ισπανίας.

  • Real.gr
Η αγωνία του κυρίου «λίστα Λαγκάρντ»
Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθεται ο Ερβέ Φαλτσιανί, γνωστός και ως κύριος «λίστα Λαγκάρντ», που αποκάλυψε τα ονόματα δεκάδων χιλιάδων μεγαλοκαταθετών σε τράπεζα της Ελβετίας. Ο γαλλοιταλός που εμφανίστηκε στο δικαστήριο της Μαδρίτης με περούκα και γυαλιά αναμένει την απόφαση των αρχών για το εάν τελικά θα τον εκδώσουν στην Ελβετία, όπου αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 7 ετών.

Σε συνέντευξη του ο 41χρονος Φαλτσιανί είπε ότι μετά τις αποκαλύψεις υποχρεώθηκε να διαφύγει στην Ισπανία πέρσι καθώς οι αμερικανικές αρχές τον ενημέρωσαν πως είναι η μοναδική χώρα όπου η ζωή του δεν κινδυνεύει.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, η απόφαση των ισπανικών αρχών αναμένεται αυτές τις ημέρες αλλά τελικά η Μαδρίτη δεν εμφανίζεται και πολύ πρόθυμη να τον εκδώσει. «Η βοήθεια του δεν ήταν μόνο να βρεθούν χρήματα που είχαν κρυφτεί από τις φορολογικές αρχές αλλά και στην αποκάλυψη των μεθόδων που χρησιμοποιούσε η τράπεζα που επέτρεπαν το ξέπλυμα χρημάτων από εμπόρους ναρκωτικών και τρομοκράτες» είπε η εισαγγελέας, Ντολόρες Ντελγάδο που ήταν εναντίον της αίτησης έκδοσης του σε δίκη που διεξήχθη στις 15 Απριλίου.

Και εάν στην Ελβετία αντιμετωπίζεται ως κοινός κλέφτης και εγκληματίας στην Βρετανία, την Ισπανία και την Γαλλία τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Και στις τρεις αυτές χώρες οι φορολογικές αρχές κατάφεραν να συγκεντρώσουν χρήματα από φοροδιαφυγή που εκτιμάται ότι φτάνουν τα 200 δισ. ευρώ από τη λεγόμενη «λίστα Λαγκάρντ».

Επιπλέον το ισπανικό δικαστήριο φαίνεται να δέχεται το επιχείρημα του Φαλτσιανί ότι ήθελε να αποκαλύψει το σκάνδαλο και ποτέ δεν ζήτησε λεφτά για να παραδώσει τη λίστα. «Δεν μπορούμε να τιμωρήσουμε ανθρώπους που όταν βλέπουν μία εγκληματική συμπεριφορά εκεί όπου δουλεύουν, την αποκαλύπτουν στις αρχές» είπε η Ισπανίδα εισαγγελέας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v