Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος της Κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στο σκάνδαλο διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στη Βοσνία.

  • Real.gr
Προφυλακίστηκε ο πρόεδρος της Κροατο-μουσουλμανικής ομοσπονδίας
Το δικαστήριο της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης διέταξε την προφυλάκιση για ένα μήνα του προέδρου της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, Ζίβκο Μπούντιμιρ, ο οποίος συνελήφθη την Παρασκευή κατηγορούμενος για διαφθορά.

Το δικαστήριο έλαβε υπόψη το αίτημα της γενικής εισαγγελίας, η οποία εκτίμησε ότι ο Μπούντιμιρ και οι συνεργάτες του ενδέχεται να διαφύγουν από τη χώρα ή να επηρεάσουν μάρτυρες και να επιχειρήσουν να καταστρέψουν αποδεικτικά στοιχεία, αν αφεθούν ελεύθεροι.

“Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι διαπράχθηκαν εγκληματικές πράξεις από την πλευρά ανώτατων αξιωματούχων της εκτελεστικής εξουσίας της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας και επλήγη το κύρος της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και το δικαστικό της σύστημα”, δήλωσε η εκπρόσωπος του δικαστηρίου, Άσια Πάπο.

Εκτός από τον Ζντράβκο Μπούντιμιρ επιβλήθηκε προφυλάκιση για ένα μήνα στο σύμβουλό του, Πέταρ Μπάρισιτς, στον πρόεδρο της επιτροπής απονομής χάριτος της κροατο-μουσουλμανικής οντότητας, Χιντάγιετ Χαλίλοβιτς και στους προέδρους των οργανώσεων Μουσουλμάνων και Κροατών απόστρατων βετεράνων πολέμου, Σαούντ Κουλοσμάν και Ίβαν Γιούρτσεβιτς.

Όλοι είναι ύποπτοι για κατάχρηση εξουσίας και αξιώματος και για δωροληψία. Οι συλληφθέντες σύμφωνα με το κατηγορητήριο λάμβαναν χρηματικά ποσά και ως αντάλλαγμα απένειμαν χάρη σε καταδικασθέντες για βαριά αδικήματα με αποφάσεις που υπέγραφε ο πρόεδρος της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων έχουν προθεσμία 24 ωρών για να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης προφυλάκισής τους.
Την επιβολή προφυλάκισης καταδίκασε αμέσως και απέδωσε σε πολιτικές σκοπιμότητες το Κόμμα Δικαιοσύνης και Εμπιστοσύνης (SPP) επικεφαλής του οποίου είναι ο Ζντράβκο Μπούντιμιρ.

Σε ανακοίνωση του SPP τονίζεται ότι οι εξελίξεις αυτές είναι αποτέλεσμα του γεγονότος ότι ο Μπούντιμιρ αποτελεί “εμπόδιο” σε πολιτικούς παραμένουν στην ηγεσία της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης για πολλά χρόνια, παρ΄ότι εμπλέκονται σε σκοτεινές συναλλαγές, αλλά οι δικαστικές διαδικασίες σε βάρος τους οδεύουν προς παραγραφή.

Η προφυλάκιση του Ζντράβκο Μπούντιμιρ θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των αρχών της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας.
Αν δεν παραιτηθεί, μπορεί να αντικατασταθεί μόνο με απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της κροατο-μουσουλμανικής οντότητας της Βοσνίας υπό τον όρο το αίτημα να στηρίξουν τα 2/3 των βουλευτών και των δύο Σωμάτων της Βουλής της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας.
Εν τω μεταξύ χρέη προέδρου μπορούν να αναλάβουν οι δύο αντιπρόεδροι, αλλά το Σύνταγμα δεν καθορίζει με σαφήνεια τι είδους αποφάσεις μπορούν να λαμβάνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v