Έκκληση για απελευθέρωση των Φιλιππινέζων κυανοκράνων

Οι Φιλιππίνες κάλεσαν τα Ηνωμένα Έθνη να εργαστούν για την ασφαλή απελευθέρωση των 4 Φιλιππινέζων κυανοκράνων που κρατούνται στα Υψίπεδα του Γκολάν.

  • Real.gr
Έκκληση για απελευθέρωση των Φιλιππινέζων κυανοκράνων
Η κυβέρνηση των Φιλιππίνων κάλεσε σήμερα τα Ηνωμένα Έθνη να εργαστούν για την άμεση και ασφαλή απελευθέρωση των τεσσάρων Φιλιππινέζων κυανοκράνων που κρατούνται από άγνωστη ένοπλη οργάνωση στα Υψίπεδα του Γκολάν. Τα τέσσερα μέλη της UNDOF (Δύναμης Παρατηρητών Αποδέσμευσης στο Γκολάν) απήχθησαν ενώ πραγματοποιούσαν περιπολία στην περιοχή του Γκολάν, στη ζώνη ασφαλείας μεταξύ Ισραήλ και Συρίας, εκεί ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών μετέβη χθες για να δηλώσει τη στήριξη της Τεχεράνης στη Δαμασκό, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Οι Φιλιππίνες κάλεσαν το Συμβούλιο Ασφαλείας να καταβάλει κάθε προσπάθεια και να ασκήσει όλη του την επιρροή για την έγκαιρη και ασφαλή απελευθέρωση των φιλιππινέζων κυανοκράνων, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στην Μανίλα. "Ο ΟΗΕ οφείλει επίσης να διασφαλίζει την ελεύθερη κυκλοφορία και την ασφάλεια των κυανοκράνων σε όλες τις ειρηνευτικές αποστολές του". Οι Φιλιππίνες εντάχθηκαν στην αποστολή της UNDOF στέλνοντας 333 άνδρες τους για την ενίσχυση της τήρησης της εκεχειρίας στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν τον Νοέμβριο.

Τα μέλη της UNDOF απήχθησαν κοντά στην περιοχή Αλ Τζάμλα, είπε η εκπρόσωπος του ΟΗΕ Ζοζεφίν Γκερέρο. Στη σελίδα τους στο Facebook, οι αντάρτες της "Ταξιαρχίας των Μαρτύρων του Γιαρκούκ", δηλώνουν ότι κρατούν τους κυανόκρανους ύστερα από μια "επιχείρηση για να προστατευθούν" από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες, καθώς σφοδρές συγκρούσεις μαίνονται στην περιοχή.

Η σελίδα δείχνει την φωτογραφία των τεσσάρων ανδρών που φορούν γαλάζια αλεξίσφαιρα γιλέκα, εκ των οποίων τρία φέρουν την επιγραφή "OHE" και "Φιλιππίνες". Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβαίωσε ότι σφοδρές μάχες μαίνονται στην περιοχή.

Πρόκειται για τη δεύτερη απαγωγή με θύματα φιλιππινέζους κυανόκρανους. Η πρώτη ήταν τον περασμένο Μάρτιο όταν η ίδια οργάνωση ανταρτών είχε αναλάβει την ευθύνη για την απαγωγή στην ίδια περιοχή 21 φιλιππινέζων παρατηρητών που αφέθηκαν ελεύθεροι τρείς ημέρες αργότερα. Η UNDOF έχει επιφορτισθεί από το 1974 με την τήρηση της εκεχειρίας στα Υψίπεδα του Γκολάν, μια περιοχή της νοτιοδυτικής Συρίας μεγάλο μέρος της οποίας κατέχει το Ισραήλ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v