Σε προεκλογικούς ρυθμούς το Ιράν

Πολλοί οι υποψήφιοι πρόεδροι για τις προεδρικές εκλογές της 14ης Ιουνίου.

  • Real.gr
Σε προεκλογικούς ρυθμούς το Ιράν
Ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί, ο χαρισματικός πρώην πρόεδρος του Ιράν, την τελευταία στιγμή υπέβαλε επίσημα την υποψηφιότητά του, σήμερα, για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, μεταδίδει το Γερμανικό πρακτορείο.

Το ίδιο πρακτορείο προσθέτει ότι ο 78χρονος σήμερα πολιτικός θεωρείτο από τους παρατηρητές ότι θα αρκείτο να στηρίξει δημόσια, εν όψει αυτών των εκλογών, τον αντιπολιτευόμενο Αλι Ακμπάρ Βελαγιατί. Ο τελευταίος χαίρει της εκτίμησης των συντηρητικών πνευματικών.
Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν είναι προγραμματισμένο να γίνουν την 14η Ιουνίου.

Αν και στήριξε αναφανδόν, αρχικώς, την ισλαμική επανάσταση, εντούτοις ο μουλάς Ραφσανζανί έλαβε αργότερα αποστάσεις, δημοσίως, από τις πρακτικές ορισμένων συντηρητικών πνευματικών των ανώτατων ιεραρχικών κλιμακίων.

Από την πλευρά του ο Βελαγιατί, που έχει θητεύσει στο υπουργείο Εξωτερικών, επίσης κατέθεσε την τελευταία στιγμή την προεδρική υποψηφιότητά του.

Σήμερα, συμβουλεύει τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεί.

Ο τελευταίος, έχει στο ιρανικό πολιτικό σύστημα περισσότερη εξουσία και από τον πρόεδρο της χώρας.

Ομως υπήρξε και άλλη μια επίσημη προεδρική υποψηφιότητα της τελευταίας ώρας, αυτή του δημάρχου Τεχεράνης Μοχάμεντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, πρώην αστυνομικού διοικητή, που θεωρείται από τους παρατηρητές ότι εφόσον υπάρξει η ανάγκη εκλογικού δεύτερου 'γύρου', τότε θα αλληλοϋποστηριχθεί με τον Βελαγιατί.

Ο Βελαγιατί είναι επικριτικός για την πολιτική στα πυρηνικά που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ και διακηρύσσει ότι, αυτή η χρόνια αναμέτρηση με την Δύση πρέπει να έχει "ειρηνική λύση".
Ενας στενός συνεργάτης του Αχμαντινετζάντ--διετέλεσε δήμαρχος Τεχεράνης πριν φθάσει στο ύπατο αξίωμα--, ο εθνικιστής Εσφαντιάρ Ραχίμ Μασαεί αναμενόταν την τελευταία ώρα να καταθέσει κι αυτός προεδρική υποψηφιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v