Όλο το πόρισμα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή κρίνει, στο πόρισμά της, ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντισυνταγματικές, εκτιμώντας ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ.

  • Real.gr
Όλο το πόρισμα για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρακτικό της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης.

Τέσσερις ώρες πριν από την κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή κρίνει, στο πόρισμά της, ορισμένες διατάξεις του νομοσχεδίου αντισυνταγματικές, εκτιμώντας ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές, στάση που τις τελευταίες μέρες κρατάει η κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.

Προς ώρας, πάντως, οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, επιφυλάσσονται διά των αρχηγών τους να καταθέσουν εκείνοι σχετική πρόταση νόμου στη Βουλή, εφόσον από τη σύσκεψη προκύψει ότι το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη αποσύρεται. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ OΛΟ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΔΩ

Αντιδρά το ΠΑΣΟΚ

Στην εξέλιξη αυτή αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει:

"Κακή υπηρεσία προσφέρει στην Κυβέρνηση και την αναγκαία συνεννόηση των κυβερνητικών εταίρων όποιος είχε την έμπνευση να επισπευσθεί η διατύπωση και άμεση δημοσιοποίηση του πρακτικού της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής (ΚΕΝΕ) για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, λίγες μόνον ώρες πριν από τη συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα.

Είναι, κατόπιν αυτού, επιβεβλημένες οι ακόλουθες επισημάνσεις:

1. Η ΚΕΝΕ δεν είναι επιτροπή της Βουλής ή ανεξάρτητη αρχή, αλλά βοηθητικό όργανο της Κυβέρνησης.

2. Αρμοδιότητα της ΚΕΝΕ δεν είναι η αξιολόγηση της σκοπιμότητας των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Κυβέρνησης, αλλά η νομοτεχνική επεξεργασία των σχεδίων νόμου.

3. Η κυβερνητική πολιτική, βασική παράμετρος της οποίας είναι η νομοθετική πολιτική, δεν διαμορφώνεται από βοηθητικού χαρακτήρα επιτροπές, αλλά από την ίδια την Κυβέρνηση ως πολιτικό όργανο και από τα κόμματα που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, από την εμπιστοσύνη της οποίας εξαρτάται η ύπαρξη της Κυβέρνησης.

4. Το πρακτικό υπ’ αριθμόν 1153/17-10-2011 της ΚΕΝΕ, υπό την τότε σύνθεσή της, επεξεργάστηκε το αρχικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης και προέβη σε νομοτεχνικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Η σύγκριση των δύο πρακτικών, του σημερινού και αυτού του 2011, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να λειτουργεί η ΚΕΝΕ και ποιο είναι το πλαίσιο της αρμοδιότητάς της.

5. Αντίστοιχου περιεχομένου με το πρακτικό της ΚΕΝΕ του 2011 είναι και η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το αρχικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης που υποβλήθηκε στις 13-1-2012.

Τα υπόλοιπα στη συνάντηση των τριών αρχηγών".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v