Σύννεφα πάνω από ΔΗΜΑΡ-Η τορπίλη στη τρικομματική

Σε κίνδυνο η συνοχή και ενότητα της ΔΗΜΑΡ. Συνεδριάζουν ΚΟ και Εκτελεστική Επιτροπή για τη στάση απέναντι στην κυβέρνηση. Αποσύρονται οι υπουργοί, πιθανή απόφαση η ψήφος ανοχής ή η άρση εμπιστοσύνης.

  • Real.gr
Σύννεφα πάνω από ΔΗΜΑΡ-Η τορπίλη στη τρικομματική

Κίνηση υψηλού ρίσκου αποτελεί η απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση και να οριστικοποιήσει το πρωί σήμερα τη θέση του για τη σχέση ΔΗΜΑΡ και Μεγάρου Μαξίμου. Την ίδια ώρα τουλάχιστον δύο βουλευτές του κόμματος διαφοροποιούνται από την επιλογή απομάκρυνσης της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση.

Σε κοινή συνεδρίασή τους η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος στις 10.30 το πρωί αποφασίζουν αν θα δώσουν ψήφο ανοχής ή θα αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση, καθώς το σενάριο να παράσχουν ψήφο εμπιστοσύνης μοιάζει αποδυναμωμένο.

Η ξαφνική απόφαση του Φώτη Κουβέλη να αρνηθεί την πρόταση του πρωθυπουργού για την ΕΡΤ ως βάση συζήτησης, κάτι που είχε πράξει την προηγούμενη ημέρα, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα και στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ. Είχε βεβαίως προηγηθεί κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής, όπου σχεδόν ομόφωνα, με τρεις αντίθετες ψήφους, του ζητήθηκε να επανέλθει στην αρχική θέση της ΔΗΜΑΡ και μόνο βάσει αυτής να επαναδιαπραγματευτεί με τον Αντώνη Σαμαρά.

Προς παραιτήσεις και αποχωρήσεις

Η συνοχή της ΔΗΜΑΡ, πάντως, αναμένεται να δοκιμαστεί σήμερα, στη θυελλώδη, όπως αναμένεται, συνεδρίαση της ΚΟ και της ΕΕ του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr κορυφαία στελέχη και όχι μόνο σκέφτονται ακόμα και το ενδεχόμενο της παραίτησης ή των αποχωρήσεων από τη ΔΗΜΑΡ.

«Δεν απομακρύνεται»

Με τη δήλωσή του, πάντως, μετά την σύσκεψη των αρχηγών, ο Φώτης Κουβέλης διαβεβαίωσε πως η ΔΗΜΑΡ δεν απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική μέσα στο ευρωπαϊκό «πλαίσιο»-διαβεβαίωση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συνέχεια.

Λυκούδης: Υπάρχει μια απόσταση

Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπ. Λυκούδης δε θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του εν όψει της συνεδρίασης της ΚΟ του κόμματος, ωστόσο άφησε σαφή υπονοούμενα για τις αποστάσεις που υπάρχουν σε σχέση με τα άλλα δύο κόμματα.

«Αναμένεται μια ενδιαφέρουσα συνεδρίαση στην οποία θα ειπωθούν πολλές απόψεις και να υπάρξει ένας διάλογος», σχολίασε ο κ. Λυκούδης μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega και πρόσθεσε: «Η αίσθησή μου ως πολιτικός στέλεχος είναι ότι όταν αναδεικνύεται μία αντίθεση σε ένα κορυφαίο θέμα όπως αυτό της ΕΡΤ δεν είναι κορώνα-γράμματα τα πάντα. Υπάρχει μια απόσταση πια, είναι δεδομένο αυτό».

Χατζησωκράτης: Δεν υπήρξε ουσιαστική συνεννόηση

Την αλλαγή στάσης του Φώτη Κουβέλη στο θέμα της ΕΡΤ εξήγησε ο Δ. Χατζησωκράτης. Ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ δήλωσε πως «η κυβέρνηση αυτή δεν ήταν δυνατόν να λειτουργούσε παρά μέσα από μια διαδικασία συνεννόησης. Δεν υπήρξε ουσιαστική συνεννόηση».

Και πρόσθεσε ότι «τον τελευταίο καιρό είχαμε πει ότι υπάρχουν ζητήματα τα οποία έθεταν υπό αμφισβήτηση τον τρόπο λειτουργίας, τη συνοχή της κυβέρνησης».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο βουλευτής Γ. Πανούσης που δήλωσε ότι η ΔΗΜΑΡ πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση.

Διαφοροποιούνται Μπίστης και Οικονόμου

Αιχμηρή ανάρτηση από το στέλεχος της ΔΗΜΑΡ σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα ο κ. Μπίστης κάνει λόγο για παραλογισμό από την πλευρά του προέδρου της ΔΗΜΑΡ αντίστοιχο με αυτόν που επέδειξε και ο πρωθυπουργός πριν από δύο εβδομάδες, ενώ χαρακτηρίζει τη στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου ως «φωνή της λογικής».

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο facebook:

«Ο Κουβέλης ολοκλήρωσε σήμερα τον παραλογισμό που ξεκίνησε πριν δυο βδομάδες ο Σαμαράς. Και οι δυο χωρίς σχέδιο, χωρίς ψυχραιμία έβαλαν την χώρα σε περιπέτεια. Ξέρω ότι ορισμένοι θα ψάξετε τα " βαθύτερα αίτια" και θα αναλωθείτε σε αναλύσεις. Ματαιοπονείτε. Οι Αγγλοι το λένε: "It is the short answer".

Ο Σημίτης το είπε αλλιώς: "ελπίζω να έχουν μυαλό όσοι χειρίζονται την υπόθεση". Ο Βενιζέλος ήταν φωνή λογικής. Μπορούμε να διαφωνούμε μαζί του σε πολλά, αλλά οφείλουμε να του αναγνωρίσουμε ότι σε όλη τη διάρκεια της κρίσης δεν έπαιξε με την σταθερότητα της χώρας.

Λυπάμαι για την στάση της ΔΗΜΑΡ, που βολοδέρνει και όποια και αν είναι η τελική της επιλογή(πχ ανοχή) έχασε το τραίνο και το φάντασμα της κατάληξης του Καρατζαφέρη πλανάται πάνω της».

Οικονόμου: Η ΔΗΜΑΡ να παραμείνει στην κυβέρνηση

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ καταθέτοντας τη δική του άποψη σημείωσε ότι το κόμμα πρέπει να παραμείνει στην κυβέρνηση, να συμμετέχει στη λειτουργία της και όπως χαρακτηριστικά είπε.
«Από πέρυσι το καλοκαίρι έχουμε κάνει μια πολύ μεγάλη και δύσκολη προσπάθεια. Η προσπάθεια πρέπει να ολοκληρωθεί να φτάσει μέχρι τέλους. Πρέπει και να συμμετέχουμε και να τη στηρίξουμε αυτή την κυβέρνηση και να πιούμε το πικρό ποτήριον μέχρι τέλους», δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Mega ο Βασίλης Οικονόμου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v