Διπλή βράβευση για την Ελλάδα στην Τελετή Απονομής Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς

Πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο την Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013. Η χώρα μας απέσπασε:

  • Real.gr
Διπλή βράβευση για την Ελλάδα στην Τελετή Απονομής Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς
Διπλή βράβευση με σημαντικότατες διακρίσεις για την Ελλάδα, στην Τελετή Απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς 2013, που πραγματοποιήθηκε στο Ηρώδειο την Κυριακή, 16 Ιουνίου 2013. Η χώρα μας απέσπασε:

• Το Βραβείο Κοινού (Public Choice Award) για το έργο της αποκατάστασης των Προπυλαίων, που επιλέγεται με διαδικτυακή ψηφοφορία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Η κριτική επιτροπή για την κατηγορία των βραβείων «Διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς» εξήρε το υψηλό επίπεδο δεξιοτεχνίας που χρησιμοποιήθηκε σε ένα «υποδειγματικό έργο, το οποίο πέτυχε όχι μόνο τη διαφύλαξη αυτού του συμβολικού μνημείου του ευρωπαϊκού πολιτισμού, αλλά και την ενίσχυση των βασικών και κοινωνικών αξιών που ενυπάρχουν σε αυτό». Το Βραβείο παρέλαβε ο Δρ. Τάσος Τανούλας, Επικεφαλής του Εργοταξίου Προπυλαίων (2001 - 2010).




Iωάννης Πετούλης, Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo Car Hellas με τον Placido Domingo

• Ενα από τα 7 Grand Prix, (που συνοδεύεται από έπαθλο €10.000) για την Επιτροπή Συντηρήσεως Μνημείων Ακροπόλεως (ΕΣΜΑ). Το Βραβείο παρέλαβε ο Καθηγητής Χαράλαμπος Μπούρας, Πρόεδρος της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ).

• Έκπληξη της βραδιάς η ανακοίνωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η EUROPA NOSTRA επιλέγουν έναν Ευρωπαίο πολίτη από την Ελλάδα για να απονείμουν την υψηλότερη διάκριση της EUROPA NOSTRA, που στα 50 χρόνια δράσης της έχει απονεμηθεί σε μόνο 5 άτομα. Ο Maestro Placido Domingo απένειμε το Μετάλλιο Τιμής στον Κώστα Καρρά, Ιδρυτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος & Πολιτισμού και Αντιπρόεδρο της EUROPA NOSTRA για τη συμβολή του στην διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και του φυσικού περιβάλλοντος στην Ευρώπη, και μοιράστηκε με το κοινό το χαραγμένο κείμενο του μεταλλίου: «Για έναν οραματιστή και εμπνευσμένο ηγέτη και τη γενναιόδωρη εθελοντική αφοσίωσή του, για την απεριόριστη ενέργειά του και τις ακούραστες προσπάθειές του, με τις οποίες πρόσφερε μια μοναδική συμβολή - σε μια περίοδο τεσσάρων δεκαετιών - στην αποστολή της Europa Nostra και ενίσχυσε τη συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξή της.»

Ο Κ. Καρράς παρέλαβε το μετάλλιο αναφέροντας: «Η τιμή αυτή μου δίνει την μεγαλύτερη ικανοποίηση απ’ όλες τις τιμές που θα μπορούσα να επιθυμήσω. Ο λόγος είναι ότι η EUROPA NOSTRA είναι ένας οργανισμός της κοινωνίας των πολιτών και η κοινωνία των πολιτών παίζει στη γενιά μου ένα βασικό και ιδιαίτερα εποικοδομητικό ρόλο στο να εκπροσωπεί τα ζωτικά ενδιαφέροντα των πολιτών και να διατηρεί την πίστη τους στην ακεραιότητα της δημοκρατικής διαδικασίας».



Μπέττυ Καζακοπούλου, Πρόεδρος της Asset Ogilvy Public Relations, Ντέπη Τζιμέα, Διευθύντρια Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου ΟΤΕ, Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, την Πολυγλωσσία και τη Νεολαία, Sneska Quaedvlieg - Mihailovic, Γενική Γραμματέας Εuropa Nostra, Λυδία Καρρά, συν-ιδρύτρια της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Με αυτή την κορυφαία εκδήλωση της Τελετής Απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκής Πολιτισμικής Κληρονομιάς / Europa Nostra Awards 2013 έκλεισε το 50ο Επετειακό Συνέδριο της EUROPA NOSTRA στην Ελλάδα.

Στο κατάμεστο Ηρώδειο, ο κ. Κώστας Καρράς καλωσόρισε 5000 Έλληνες και ξένους θεατές τονίζοντας ότι «Η κληρονομιά της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι η Ευρώπη». Ο Κ. Καρράς αναφέρθηκε στην ανάγκη προσήλωσης «στην αρχέγονη ελληνική επιδίωξη του ποιοτικά άριστου, που συνεπάγεται αποστροφή εκείνης της κοντόφθαλμης επεκτατικής πλεονεξίας που, ήδη σε τόσες περιπτώσεις πόλεων, χωριών, και ιδιαίτερα νησιών, κάτω από το σύνθημα της αξιοποίησης, συστηματικά απαξίωσε πολύτιμα στοιχεία της ελληνικής φύσης και του ελληνικού πολιτισμού. Η σημερινή εορτή πανευρωπαϊκής αναγνώρισης, ας εμπεδώσει μέσα μας την ανάγκη να επιμείνομε μελλοντικά στην οδό της αρετής και της αειφορίας. Έτσι θα φθάσομε στο μακροχρόνια επιτυχέστερο οικονομικό αποτέλεσμα. Έτσι, μέσω δηλαδή της επιστημονικής αρτιότητας, της αφοσίωσης στην τέχνη, της έμπρακτης φροντίδας για πόλεις και χωριά, για τα όρη, τις θάλασσες και τα νησιά μας, θα ανακτήσομε την αυτογνωσία, την αυτοπεποίθηση και τον αυτοσεβασμό, ως στοιχεία απαραίτητα για ένα μέλλον αντάξιο της ελληνικής παράδοσης».

Η κα Ανδρούλλα Βασιλείου, Επίτροπος Εκπαίδευσης Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο κ. Placido Domingo, Πρόεδρος της Europa Nostra, βράβευσαν τους φετινούς νικητές απ΄ όλη την Ευρώπη, ανακοίνωσαν τα 7 Grand Prix και απένειμαν το Βραβείο Κοινού.

Η κ. Βασιλείου τόνισε: «Σήμερα βραβεύουμε τα καλύτερα παραδείγματα διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς, έρευνας, ειδικών υπηρεσιών, εκπαίδευσης, κατάρτισης και ευαισθητοποίησης... Σκοπός της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν είναι να εκθειάσουμε το παρελθόν μας. Πρόκειται για τεράστιο πλούτο για το παρόν και μέλλον• είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που καθιστούν την Ευρώπη κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, συμβάλλοντας σημαντικά στην οικονομία μας και βοηθώντας στη δημιουργία θέσεων εργασίας στις πόλεις και στις περιφέρειές μας».

Ο Πρόεδρος της EUROPA NOSTRA Maestro Placido Domingo απευθύνθηκε στο κοινό: «Πόση βαθιά συγκίνηση να βρίσκομαι και πάλι απόψε στην Αθήνα! Να βρίσκομαι εδώ ως Πρόεδρος της Europa Nostra, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης με τα Προπύλαια, που η υποδειγματική αποκατάστασή τους μόλις έλαβε το Βραβείο Κοινού μας!». Αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συγκυρίες τόνισε πως: «τώρα είναι η στιγμή για να ξεκινήσουμε μια νέα αναγέννηση για την πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης. Την πολιτιστική μας κληρονομιά, η οποία αποτελεί μια ισχυρή και βιώσιμη διέξοδο από δύσκολες στιγμές. Αυτό ισχύει για την Ελλάδα, όπως και για οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης. Ο Πολιτισμός μας είναι αυτό που κάνει την Ευρώπη - Ευρώπη. Τώρα, λοιπόν, είναι η στιγμή για μια Νέα Συμφωνία για τον Πολιτισμό στην Ευρώπη. Για την πλήρη αναγνώριση του γεγονότος ότι ο πολιτισμός είναι: το μεγαλύτερο περιουσιακό μας στοιχείο, το αναξιοποίητο απόθεμά μας, το πραγματικό χρυσωρυχείο μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v