Στις κάλπες οι Αλβανοί

Ιδιαίτερα κρίσιμη για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας θεωρείται η σημερινή εκλογική αναμέτρηση. Αποφασιστικός ο ρόλος των μεταναστών από την Ελλάδα.

  • Real.gr
Στις κάλπες οι Αλβανοί
Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα 3.271.885 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι στην Αλβανία, σε μία εκλογική αναμέτρηση η οποία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Η προεκλογική εκστρατεία στη γείτονα χώρα ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, ενώ οι πολιτικές συμμαχίες του Σαλί Μπερίσα και του Έντι Ράμα αναμένεται να «κονταροχτυπηθούν» για την πρωτιά, όπως έχουν δείξει και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την Ευρωπαϊκή Αλβανία» που αποτελείται από 37 κόμματα, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα που κυβερνά την χώρα επί μία οχταετία, ηγείται του συνασπισμού «Συμμαχία για την απασχόληση, ευημερία και ένταξη», που αποτελείται από 25 κόμματα. Το τρίτο κόμμα θα παίξει σημαντικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις και αναμένεται να είναι το «Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης», του πρώην υπουργού Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα, το οποίο συμμετέχει στον συνασπισμό της αντιπολίτευσης.

Κατά την προεκλογική περίοδο, η αντιπολίτευση με επικεφαλής τον Έντι Ράμα επικεντρώθηκε στην οικονομία της χώρας. Ο Ράμα υποσχέθηκε να εφαρμόσει ένα ένα προοδευτικό φορολογικό σύστημα αντί του ενιαίου φόρου 10% που εφαρμόζει η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα. Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό ότι έχει βυθίσει τη χώρα στη φτώχεια και στη διαφθορά και ότι τα παιδιά και οι συγγενείς του έχουν αποκτήσει, με παράνομους τρόπους, τεράστια περιουσία.

Από την άλλη μεριά, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα στήριξε την εκστρατεία του στα όσα έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα η κυβέρνησή του, κυρίως στις υποδομές. Ο Μπερίσα έχει κατηγορήσει τον αρχηγό των Σοσιαλιστών και το κόμμα του ότι προσπαθούν να παρεμποδίσουν την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την πορεία ένταξης της Αλβανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τις εκλογές θα παρακολουθήσουν περίπου 1.000 ξένοι παρατηρητές από διάφορους επίσημους διεθνείς οργανισμούς και φορείς.

Το τελικό αποτέλεσμα θα κριθεί από την εκλογή μόνο 12-15 εδρών εφόσον οι υπόλοιπες από τις συνολικές 140 έχουν κριθεί με την έναρξη της εκλογικής εκστρατείας. Αυτό οφείλεται στον εκλογικό νόμο, ο οποίος δεν σέβεται την λογική της ψήφου του απλού πολίτη, αλλά την πολιτική ισχύ των δύο μεγάλων κομμάτων και όσον αφορά τους υποψήφιους βουλευτές πριμοδοτεί τους αρχηγούς των κομμάτων, εφόσον οι λίστες υποψηφίων στα κομματικά ψηφοδέλτια είναι δεδομένες.

Αποφασιστικός ο ρόλος των μεταναστών από την Ελλάδα

Στις εκλογές αποφασιστικός αναμένεται να είναι ο ρόλος των μεταναστών. Με ναυλωμένα από τα κόμματα μεταφορικά μέσα αναμένεται να έρθουν να ψηφίσουν περισσότεροι από 100.000 ψηφοφόροι. Ο αριθμός αυτός αφορά κυρίως τους μετανάστες στην Ελλάδα. Μέχρι χθες το μεσημέρι μόνο από την διάβαση της Κακαβιάς εισήλθαν περισσότεροι από 25.000 ψηφοφόροι. Άλλοι 15.000 πέρασαν τα σύνορα από την Κρυσταλλοπηγή.

Η τελευταία δημοσκόπηση

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της ιταλικής εταιρίας «IPR Marketing» που δημοσιεύτηκε την Τρίτη, ο αριστερός συνασπισμός του Έντι Ράμα εξασφαλίζει 51% των ψήφων ενώ ο συνασπισμός της δεξιάς με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα, το 45% των ψήφων.






ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v