Άσυλο από τον Ισημερινό ζήτησε ο Σνόουντεν

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού ανακοίνωσε ότι ο Έντουαρντ Σνόουντεν ζήτησε χορήγηση ασύλου από τη χώρα του.

  • Real.gr
Άσυλο από τον Ισημερινό ζήτησε ο Σνόουντεν
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Ρικάρντο Πατίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν ζήτησε χορήγηση ασύλου από τον Ισημερινό.

«Η κυβέρνηση του Ισημερινού έλαβε αίτημα χορήγησης ασύλου από τον Έντουαρντ Σνόουντεν», δήλωσε στο Twitter ο Πατίνο, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Βιετνάμ, χωρίς να δώσει πρόσθετες λεπτομέρειες.

Ο εκπρόσωπος του WikiLeaks Κρίστιν Χράφνσον επιβεβαίωσε ότι ο Σνόουντεν ζήτησε άσυλο στον Ισημερινό. Το WikiLeaks είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι θα βοηθούσε τον Σνόουντεν να βρει «πολιτικό άσυλο σε μια δημοκρατική χώρα». Ο Ισημερινός έχει χορηγήσει πολιτικό άσυλο στον ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ, ο οποίος βρίσκεται επί τουλάχιστον ένα χρόνο στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα είπε ότι ο Ασάνζ δικαίως φοβάται ότι μπορεί να σταλεί από τη Σουηδία όπου κατηγορείται για σεξουαλική επίθεση στις ΗΠΑ όπου αντιμετωπίζει κατηγορίες για τη δημοσίευση το 2010 απόρρητων αμερικανικών εγγράφων.

Στο μεταξύ, ο Σνόουντεν δεν βγήκε όπως οι άλλοι επιβάτες από το αεροδρόμιο της Μόσχας, σήμερα μετά την άφιξη της πτήσης από το Χονγκ Κονγκ στην οποία επέβαινε, και σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες μεταφέρθηκε με διπλωματικό αυτοκίνητο. Ο Αμερικανός που καταζητείται από τις δικαστικές αρχές της χώρας του γιατί δημοσίευσε πληροφορίες για την ηλεκτρονική παρακολούθηση των ΗΠΑ, δεν ήταν μαζί με τους επιβάτες της πτήσης SU213 της Αεροφλότ που πέρασαν τον έλεγχο των διαβατηρίων στον τερματικό σταθμό F του αεροδρομίου της Μόσχας Σερεμέτιεβο.

Ωστόσο αρκετοί επιβάτες είπαν ότι είδαν ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο πάνω στον διάδρομο δίπλα στο αεροσκάφος, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι απομακρύνθηκε από το αεροσκάφος με αυτό τον τρόπο. «Έπαιρναν τις αποσκευές κατευθείαν από το αεροπλάνο, αυτό ήταν παράξενο», είπε ένας αμερικανός επιβάτης της πτήσης, ο Τζέισον Στίβενς.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν επίσης ένα διπλωματικό αυτοκίνητο με σημαία του Ισημερινού το οποίο συνοδευόταν από ένα 4X4 έξω από τον τερματικό σταθμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v