Αιματηρές εκλογές στην Αλβανία

Ένας νεκρός, τραυματίες, δεκάδες επεισόδια και καταγγελίες για νοθεία είναι ο απολογισμός των εκλογών στη γείτονα χώρα. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα.

  • Real.gr
Αιματηρές εκλογές στην Αλβανία
Ένας νεκρός, τραυματίες, δεκάδες επεισόδια, καταγγελίες για νοθεία και νίκη και από τους... δύο μεγάλους συνασπισμούς είναι ο απολογισμός των αιματηρών εκλογών στην Αλβανία. Και τα δύο μεγάλα κόμματα ανακοίνωσαν την επικράτησή τους χθες το βράδυ, ενώ στη γείτονα χώρα βρέθηκαν περίπου χίλιοι ξένοι παρατηρητές, προκειμένου να παρακολουθήσουν από κόντά τη διαδικασία.

Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά σήμερα και είναι βέβαιο ότι και σε αυτές τις εκλογές, θα υπάρξουν «φωνές» για αλλοίωση του αποτελέσματος.

Πρώτος ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Έντι Ράμα ανακοίνωσε χθες το βράδυ ότι «η "αναγέννηση" νίκησε απέναντι στην καταστροφή». Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Μελίντα Μπρέγκου ανακοίνωσε την νίκη του κόμματος υπογραμμίζοντας πως «ο αλβανικός λαός αποφάσισε να συνεχίσουμε και να κυβερνήσουμε την χώρα για τα επόμενα τέσσερα χρόνια».

Νικητές δηλώνουν και οι δύο συνασπισμοί στην Αλβανία

Αιματηρό επεισόδιο έλαβε χώρα σε εκλογικό κέντρο στην πόλη Λατς, στη βόρεια Αλβανία. Μετά από έντονο διαπληκτισμό, τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα στέλεχος των σοσιαλιστών, μέλος της εκλογικής επιτροπής, ενώ τραυματίστηκαν ένας υποψήφιος βουλευτής του συνασπισμού του Σαλί Μπερίσα και ακόμη ένα άτομο.

Μάλιστα, αναφέρθηκαν δεκάδες μικροεπεισόδια σε εκλογικά κέντρα, καθώς και επιθέσεις κατά δημοσιογράφων. Περίπου 6.000 αστυνομικοί κινητοποιήθηκαν για να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της ψηφοφορίας, ενώ εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης απηύθυναν έκκληση ώστε να αποφευχθούν οι ακρότητες.

Η εκλογική διαδικασία στην Αλβανία ήταν προγραμματισμένο να ολοκληρωθεί στις 20:00 το βράδυ, ωστόσο επειδή μεγάλος αριθμός εκλογέων σχημάτιζε ουρές και μετά από αυτήν την ώρα, η κεντρική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι επέτρεψε να παραταθεί η ψηφοφορία. Σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές του 2009, όπου η συμμετοχή δεν ξεπέρασε το 50%, αυτή τη φορά ξεπέρασε το 55%, κάτι που έχει να κάνει και με τη μεγάλη συμμετοχή μεταναστών από τις γειτονικές χώρες όπως από την Ελλάδα και την Ιταλία.

Στις κάλπες με το... νυφικό

Στο μεταξύ, η αντιπολίτευση και μερίδα των μέσων ενημέρωσης εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με τη χειραγώγηση της εκλογικής διαδικασίας, καθώς όπως καταγγέλλουν, το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα έφερε από το Κόσοβο εκατοντάδες Κοσοβάρους με αλβανική υπηκοότητα για να ψηφίσουν υπέρ του κόμματος αυτού.




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v