Τα «Αισχύλεια» γιορτάζουν τα 38 τους χρόνια

Ξεκινούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου. Μέσα στα χρόνια ο θεσμός έχει γίνει σταθερή αξία στα πολιτιστικά πράγματα.

  • Real.gr
Τα «Αισχύλεια» γιορτάζουν τα 38 τους χρόνια
Ξεκινούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου τα «Αισχύλεια» της Ελευσίνας. Ο θεσμός διανύει το 38ο έτος της ηλικίας του και μέσα στα χρόνια έχει διαμορφώσει τη σταθερή του αξία στα πολιτιστικά πράγματα της περιοχής. Στο δε παλαιό Ελαιουργείο, όπου φιλοξενούνται οι θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις των Αισχυλείων, τον Σεπτέμβριο, οι εικαστικές εγκαταστάσεις αποτελούν αναφορά στο εικαστικό γίγνεσθαι της χώρας. Μ. Σπηλιόπουλος, Διοχάντη, Στ. Τσιβόπουλος είναι κάποιοι από τους καλλιτέχνες, που έχουν εκθέσει στο παρελθόν.

Φέτος, συμμετέχουν ο εικαστικός Νίκος Ναυρίδης στο Ελαιουργείο και η φωτογράφος Λίζη Καλλιγά στο πολιτιστικό κέντρο «Λ. Κανελλόπουλος».
«Πάντα υπήρξε ένας τόπος που έκρυβε κάτι απειλητικό, αφού οι επισκέπτες της ζητούσαν να υπερβούν το ανθρώπινο μέτρο, την ανθρώπινη μοίρα. Ένας "Κοινός Τόπος" γεμάτος προσδοκίες και οράματα. Η Ελευσίνα, είναι ένας τόπος για να συλλογιστείς "τα ανθρώπινα"». Κάπως έτσι περιγράφει ο Νίκος Ναυρίδης την Ελευσίνα, στην οποία εκθέτει από την 1η Σεπτεμβρίου το έργο του, με τίτλο, που δανείζεται από τον Σάμιουελ Μπέκετ: «Try again. Fail again. Fail better» (προσπάθησε πάλι, απότυχε πάλι, απότυχε καλύτερα).

Για τη Λίζη Καλλιγά, που εκθέτει την ίδια περίοδο φωτογραφίες και χαρακτικά, όπου αποτυπώνονται τα «σκοτεινά νερά», με απλούς ανθρώπους που κολυμπούν τριγυρισμένοι από πλοία, η Ελευσίνα παραμένει τόπος έμπνευσης εδώ και 20 χρόνια. Η σχέση της κρατά από το 1994 και δεν αφορά τις αρχαιότητες, αλλά «θαλάσσιες επιφάνειες, σκοτεινές, που δεν έχουν να κάνουν με αστραφτερά νερά, αλλά με έναν υδάτινο, ρευστό χώρο, σαν τη μήτρα που κολυμπά το έμβρυο».

Των εκθέσεων, των θεατρικών παραστάσεων, των συναυλιών και τα κινηματογραφικών αφιερωμάτων των Αισχυλείων 2013, προηγούνται, στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, οι δράσεις του θερινού τμήματος του «Αττικού Σχολείου Αρχαίου Δράματος » της Μάρθας Φριντζήλα. Για πρώτη φορά στην Ελευσίνα, με εργαστήρια και σεμινάρια από Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες, ανάμεσά τους και το συγκρότημα «Mahazer ensemble» από την Αίγυπτο, σε μια τελετουργία χορού, μουσικής και τραγουδιού, που βασίζεται σε αρχαέες αιγυπτιακές παραδόσεις θεραπείας, μέσω μουσικής.

«Δεν θέλουμε να εμπορευματοποιήσουμε ούτε τα βιομηχανικά κτίρια της πόλης, ούτε τον θεσμό των Αισχυλείων» είπε σήμερα ο αντιδήμαρχος Ελευσίνας, υπεύθυνος για τα πολιτιστικά της πόλης, Γαβριήλ Καμπάνης. Σε αυτή την κατεύθυνση γίνονται μελέτες από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, να στηριχτούν και να αναπαλαιωθούν παλαιά κτίρια της Ελευσίνας, ενώ όπως σημείωσε ο δήμαρχος Ελευσίνας, Κ. Τσουκαλάς, «το Ελαιουργείο χαρακτηρίστηκε με ΦΕΚ χώρος πολιτισμού και προχωρά η διαδικασία ανάθεσης της μελέτης για την εφαρμογή του, με την οποία θα καθοριστούν οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα ιδιοκτητών σε γη και σε χρήμα».

Οι πολιτιστικές δράσεις θα διαρκέσουν έως τις 13 Οκτωβρίου. Οι τιμές των εισιτηρίων είναι από 5 έως 12 ευρώ (με εξαίρεση κάποιες δωρεάν παραστάσεις), ενώ επίσης προσφέρονται και προνομιακές κάρτες διαρκείας 40, 30 και 100 ευρώ, κανονική, φοιτητική, οικογενειακή αντίστοιχα.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v