Περιοδεία Κέρι στην Μ.Ανατολή

Σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με ισραηλινές εφημερίδες.

  • Real.gr
Περιοδεία Κέρι στην Μ.Ανατολή
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα πραγματοποιήσει μέσα στις προσεχείς ημέρες νέα περιοδεία στη Μέση Ανατολή για να προσπαθήσει να επιτύχει την επανάληψη των ισραηλινο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων, αναφέρουν σήμερα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με τις εφημερίδες Γεντιότ Αχαρονότ και Χααρέτζ, ο Τζον Κέρι πρόκειται να φθάσει στο Ισραήλ στο τέλος της εβδομάδας.

Κατά την τελευταία επίσκεψή του, η οποία ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, είχαν πραγματοποιηθεί μαραθώνιες συνομιλίες. Ο Κέρι έκανε λόγο για «πραγματικές προόδους» όμως οι Παλαιστίνιοι διέψευσαν ότι υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος που θα μπορούσε να επιτρέψει να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες έχουν παγώσει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Έκτοτε ο Φρανκ Λόουενστιν, ο ένας από τους δύο συνεργάτες του στους οποίους ο Κέρι ανέθεσε να παραμείνουν στην περιοχή, είχε «σχεδόν καθημερινές» συναντήσεις με υψηλόβαθμούς ισραηλινούς αξιωματούχους και με τον παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σαέμπ Ερεκάτ, διευκρινίζει η Χααρέτζ.
«Ο Λόουενστιν επιχειρεί να πείσει τα δύο μέρη να αποδεχθούν ένα έγγραφο που περιλαμβάνει τις αρχές στις οποίες θα βασιστεί η επανάληψη των διαπραγματεύσεων, όμως δεν έχει υπάρξει συμφωνία», προσθέτει η εφημερίδα.

Στις αρχές Ιουλίου, ένας παλαιστίνιος αξιωματούχος είχε δηλώσει προς το Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Κέρι παρουσίασε μια «πρωτοβουλία για να επαναληφθούν άμεσες και εντατικές διαπραγματεύσεις για έξι ως εννέα μήνες με στόχο την επίτευξη μιας ειρηνευτικής συμφωνίας».

Η πρωτοβουλία αυτή ξεκινάει από τις αρχές που παρουσιάσθηκαν το 2011 από τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, προβλέποντας την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους μέσα στα σύνορα του Ιουνίου 1967, αλλά όχι και το πάγωμα του ισραηλινού εποικισμού που απαιτούν οι Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Αλ Χαγιάτ, η οποία επικαλείται δυτικές διπλωματικές πηγές, οι συζητήσεις θα συνεχισθούν για έξι ως εννέα μήνες, στη διάρκεια των οποίων θα ανακοινωθεί ένα πάγωμα της οικοδόμησης έξω από τα όρια των ήδη υφισταμένων οικισμών στη Δυτική Όχθη.

Εξάλλου, σύμφωνα με μια εφημερίδα, το Ισραήλ μπορεί να απελευθερώσει 103 Παλαιστινίους οι οποίοι κρατούνται από την εποχή των συμφωνιών του Όσλο, το 1993.

Κανένας Ισραηλινός αξιωματούχος δεν έχει επιβεβαιώσει τις πληροφορίες αυτές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v