Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έφοδοι της Γερμανικής αστυνομίας

Αναζητώντας στοιχεία για τα σχέδια μιας ακροδεξιάς ομάδας να προβεί σε επιθέσεις.

  • Real.gr
Έφοδοι της Γερμανικής αστυνομίας
Η αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους στη Γερμανία, στην Ελβετία και στην Ολλανδία χθες αναζητώντας αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τρομοκρατικές επιθέσεις που φέρεται να σχεδίαζε μια ακροδεξιά οργάνωση η οποία αυτοαποκαλείται «Ουλαμός Λυκανθρώπων», όπως ανέφεραν εισαγγελικές πηγές.

Σύμφωνα με την έκδοση του περιοδικού Der Spiegel στο Διαδίκτυο, η ομάδα αυτή είχε την πρόθεση να διαπράξει βομβιστικές επιθέσεις κι εμπνέεται από μια φερώνυμη μονάδα καταστροφών που ήθελαν να στείλουν οι Ναζί πίσω από τις γραμμές του εχθρού περί το τέλος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

Η γερμανική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέφερε ότι βασικός στόχος της οργάνωσης φαίνεται ότι είναι να υπονομεύσει το πολιτικό σύστημα της Γερμανίας και πρόσθεσε πως υποπτεύεται ότι τα μέλη «ήθελαν να προβούν σε πράξεις τρομοκρατικής βίας γι' αυτό το σκοπό».

Οι γερμανικές αρχές δέχονται πιέσεις να ενισχύσουν τα μέτρα που λαμβάνουν εναντίον των ακροδεξιών απειλών, μετά την κατά τύχη αποκάλυψη, το 2011, ενός νεοναζιστικού πυρήνα -της NSU-, που δολοφόνησε οκτώ Τούρκους, έναν Έλληνα και μια Γερμανίδα αστυνομικίνα ανάμεσα στο 2000 και στο 2007.

Το τελευταίο επιζών στέλεχος της οργάνωσης αυτής, η Μπεάτε Τσέπε, δικάζεται στη Γερμανία και η υπόθεση έχει οδηγήσει σε επικρίσεις για το ότι, παρά το τραυματικό ναζιστικό παρελθόν της χώρας, η γερμανική αστυνομία κι ειδικά η υπηρεσία πληροφοριών εθελοτυφλούν όσον αφορά τον ακροδεξιό εξτρεμισμό.

Στις χθεσινές εφόδους, που έγιναν στη Γερμανία και άλλες χώρες σε συνεργασία με τις γερμανικές αρχές, δεκάδες αστυνομικοί έκαναν έρευνες σε διαμερίσματα και γραφεία σε βόρεια κρατίδια - στην Κάτω Σαξονία, στο Μεκλεμβούργο-Πομερανία και στο Αμβούργο - ενώ η ελβετική αστυνομία έκανε έρευνα στα κελιά φυλακών όπου κρατούνται δύο ύποπτοι.

Εκπρόσωπος της γερμανικής εισαγγελίας είπε ότι οι έρευνες για την οργάνωση αυτή έχουν αρχίσει από πέρυσι. Διευκρίνισε ότι δεν έχουν γίνει συλλήψεις ως σήμερα, αν και η ολλανδική αστυνομία ανέφερε πως έγινε μια σύλληψη κοντά στη Χάγη.

Οι αρχές των τριών κρατών κατέσχεσαν υπολογιστές, κάρτες μνήμης και έγγραφα από τα διαμερίσματα και τα γραφεία τεσσάρων προσώπων, όμως ο εκπρόσωπος της γερμανικής εισαγγελίας ανέφερε πως δεν βρέθηκαν αδιάσειστες αποδείξεις περί σχεδίων επίθεσης. Η εισαγγελία ανέφερε ότι η ομάδα φαίνεται πως είχε αναπτύξει ένα πρόγραμμα ηλεκτρονικής κρυπτογραφίας.

Αν κι η ακροδεξιά θεωρείται πολιτικά αδύναμη στη Γερμανία, ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια για την απειλή που θέτουν εξτρεμιστές εμπνεόμενοι από τον Αδόλφο Χίτλερ, οι οποίοι στρατολογούν περιθωριοποιημένους -συνήθως άνεργους- Γερμανούς νέους, συχνά στην πρώην ανατολική Γερμανία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v