Ένας καφές σε περιμένει!

(VIDEO-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Ελλάδα της ύφεσης.

  • Real.gr
Ένας καφές σε περιμένει!
Στα εργατικά καφέ της Νάπολης, πριν από περίπου 100 χρόνια, γεννήθηκε η ιστορία του «caffe sospeso». Μια συνήθεια που έμελλε, έναν αιώνα αργότερα, να συμβολίζει την αλληλεγγύη σε χαλεπούς καιρούς. Την εποχή εκείνη όσοι γιόρταζαν κάποιο χαρμόσυνο γεγονός πήγαιναν στο καφενείο και πλήρωναν μερικούς καφέδες, ώστε να τους πιουν αργότερα όσοι δεν είχαν να πληρώσουν.

Ο «καφές που περιμένει» είναι μια τάση που επιστρέφει δυναμικά λαμβάνοντας νέες διαστάσεις την εποχή της οικονομικής κρίσης. Όσοι την ασπάζονται, κάθε φορά που παραγγέλνουν τον καφέ τους εκτός σπιτιού, προπληρώνουν ανώνυμα ακόμη έναν, ώστε να τον καταναλώσει αργότερα όποιος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο.

Ο καταστηματάρχης τοποθετεί τα χρήματα σε ειδικό κουτί στο οποίο αναγράφεται «καφές που περιμένει» ή αναρτά την απόδειξη σε πίνακα σημειώνοντας τον αριθμό των εν αναμονή ροφημάτων.



Κατά τη μεταπολεμική περίοδο η πρακτική αυτή ατόνησε. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, όμως, εμφανίστηκε ξανά στη νότια Ιταλία, ενώ τους τελευταίους μήνες έχει εξαπλωθεί με ταχείς ρυθμούς σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Στην Ελλάδα της ύφεσης, η αρχή έγινε πριν από λίγες ημέρες με τέσσερα καταστήματα στην Αθήνα, τα οποία ξεκίνησαν να προσφέρουν τον «καφέ που περιμένει» σε όσους το έχουν ανάγκη. Όπως εξηγούν στο «Εθνος» οι υπεύθυνοι των καταστημάτων, η ανταπόκριση του κόσμου υπήρξε από την πρώτη στιγμή σημαντική, καθώς οι περισσότεροι έσπευσαν να κεράσουν από το υστέρημά τους ένα καφεδάκι κάποιον αδύναμο συμπολίτη...

Καταλυτική στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας στάθηκε η συμβολή του περιοδικού δρόμου «Σχεδία» (www.shedia.gr), το οποίο ήρθε σε επαφή με ιδιοκτήτες χώρων εστίασης, ενώ πλέον επιχειρεί την επέκταση του δικτύου και την εξάπλωσή του σε φούρνους, τυροπιτάδικα, μαγειρεία.

Πρώτιστος στόχος του είναι η ανάδειξη της προσπάθειας, ώστε να γίνει γνωστή τόσο σε εκείνους που έχουν ανάγκη να κεράσουν όσο και εκείνους που έχουν ανάγκη να κεραστούν. Παράλληλα επιδιώκει να συμφωνηθούν εκπτωτικές τιμές για τους καφέδες «που περιμένουν».

Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ φιλοξενήθηκε η ιδιοκτήτρια ενός από τα μαγαζιά που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή.



Θετική η ανταπόκριση από τους Έλληνες

Παρά τη σφοδρή πίεση που υφίστανται τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες εργαζόμενοι, αποδεικνύουν πως είναι πρόθυμοι να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε όποιον δοκιμάζεται. Η ανταπόκριση που σημειώθηκε τις πρώτες ημέρες του «καφέ που περιμένει» στην Αθήνα ήταν άκρως ενθαρρυντική.

Ο «καφές που περιμένει» είναι μια ηθική συμφωνία στο πλαίσιο των αρχών της αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Οι συντονιστές συμβουλεύουν το κοινό να βεβαιώνεται ότι οι καταστηματάρχες κόβουν την απόδειξη για τον προπληρωμένο καφέ και είτε την τοποθετούν σε ειδικό γυάλινο δοχείο είτε σημειώνουν τη συναλλαγή σε πίνακα που βρίσκεται σε κοινή θέα.

Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία έχουν αναρτημένο ειδικό αυτοκόλλητο με το λογότυπο της «Σχεδίας» που γράφει: «Εδώ, ένας καφές σε περιμένει».

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v