Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πνίγεται στο αίμα η Αίγυπτος

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν στη χώρα. Αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των νεκρών. Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος Ελ-Μπαραντέι. Νεκρός εικονολήπτης του βρετανικού Sky News.

Πνίγεται στο αίμα η Αίγυπτος

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Τετάρτη η κυβέρνηση της Αιγύπτου, μετά από την παρέμβαση δυνάμεων ασφαλείας σε διαδήλωση υποστηρικτών του καθαιρεμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και την ανεξέλεγκτη βία που ακολούθησε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα τεθεί σε ισχύ από σήμερα στις 17:00 ώρα Ελλάδας και θα κρατήσει για ένα μήνα.

Εκτός από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι αιγυπτιακές αρχές επέβαλαν την Τετάρτη απαγόρευση της κυκλοφορίας στο Κάιρο και σε άλλες 11 επαρχίες της χώρας.

Εν τω μεταξύ, το χρηματιστήριο της Αιγύπτου έλαβε την απόφαση να μην λειτουργήσει την Πέμπτη, ενώ η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε πως θα μείνουν κλειστές όλες οι τράπεζες.

Τα γεγονότα και η αντίδραση της αιγυπτιακής κυβέρνησης προκάλεσαν την παραίτηση του αντιπροέδρου, Μοχάμεντ Ελ - Μπαραντέι. Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της χώρας ο Ελ -Μπαραντέι αναφέρει πως υπήρχαν πιο ειρηνικοί τρόποι για την αντιμετώπιση της πολιτικής κρίσης. 

"Δεν μπορώ να έχω την ευθύνη ούτε για μια σταγόνα αίμα" σημείωσε στην ανακοίνωσε ο Ελ -Μπαραντέι. 

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Αιγύπτου αναφέρεται ότι οι νεκροί από τις αιματηρές συγκρούσεις ανέρχονται σε 149, ενώ οι τραυματίες σε 1.403 και πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς και πολίτες. Ωστόσο οι υποστηρικτές του Μόρσι αμφισβητούν τον αριθμό των νεκρών.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών 43 αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους στις συγκρούσεις με τους διαδηλωτές.

Επιπλέον, οι υπηρεσίες ασφαλείας ανακοίνωσαν ότι συνέλαβαν τον Μπελτάγκι καθώς και άλλα ανώτατα στελέχη των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Επέμβαση αστυνομίας σε διαδηλώσεις υποστηρικτών Μόρσι

Η αιγυπτιακή αστυνομία άρχισε σήμερα το πρωί τη διάλυση των συγκεντρώσεων των υποστηρικτών του αποπεμφθέντα ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σε δύο πλατείες του Καΐρου.

Νωρίς το πρωί, οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων στις πλατείες Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα, όπου είχαν οχυρωθεί εδώ και περισσότερο από έναν μήνα οι υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι ζητώντας την επιστροφή του στην προεδρία.

Κατά την αιματηρή επιχείρηση των δυνάμεων της αστυνομίας σκοτώθηκε και η 17χρονη κόρη ενός από τους σημαντικότερους ηγέτες των Αδελφών Μουσουλμάνων, του κινήματος από το οποίο προέρχεται ο ανατραπείς πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι.

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι η πλατεία Νάχντα βρίσκεται πλέον υπό τον πλήρη έλεγχο των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι συγκεντρωμένοι αιφνιδιάστηκαν από την επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας, αφού οι αιγυπτιακές αρχές είχαν αφήσει να εννοηθεί ότι θα διεξαχθεί μία επιχείρηση "κατά στάδια" κατά την οποία οι περισσότερο ειρηνικοί διαδηλωτές θα πεισθούν να εγκαταλείψουν τις πλατείες, πριν από την επίθεση εναντίον των πλέον σκληροπυρηνικών.

Η κυβέρνηση και ο αιγυπτιακός τύπος κατηγορούσαν τους υποστηρικτές του Μοχάμεντ Μόρσι ότι είναι τρομοκράτες που έχουν συγκεντρώσει όπλα στις δύο υπό κατάληψιν πλατείες και ότι χρησιμοποιούν γυναίκες και παιδιά ως ανθρώπινες ασπίδες, ενώ η Μουσουλμανική Αδελφότητα επέμενε ότι οι συγκεντρώσεις ήταν ειρηνικές. Παράλληλα, κάλεσε "τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους για να σταματήσουν τη σφαγή".

"Δεν πρόκειται για απόπειρα διάλυσης του πλήθους, αλλά για απόπειρα να πνιγεί στο αίμα κάθε αντίθετη στο στρατιωτικό πραξικόπημα φωνή", δήλωσε ο Γκεχάντ αλ-Χάνταντ, εκπρόσωπος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, στο Twitter.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι έχουν ακινητοποιηθεί τα τρένα που εισέρχονται και εξέρχονται του Καΐρου για να εμποδιστεί η οργάνωση διαδηλώσεων εκτός της αιγυπτιακής πρωτεύουσας, έπειτα από την επιχείρηση διάλυσης των συγκεντρώσεων υποστηρικτών του Μοχάμεντ Μόρσι σε δύο πλατείες του Καΐρου.

Χιλιάδες οι νεκροί λένε οι οπαδοί του Μόρσι

Αδιευκρίνιστος είναι ο αριθμός των νεκρών από τις βίαιες αιματηρές συγκρούσεις. Σε εκατοντάδες, κατά άλλες πηγές σε χιλιάδες ανέρχονται οι νεκροί σε όλη τη χώρα.

Τουλάχιστον 124 οπαδοί του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι σκοτώθηκαν σήμερα στη μία από τις δύο πλατείες του Καΐρου από τις οποίες τους απομάκρυναν διά της βίας οι δυνάμεις ασφαλείας, όπως έκανε γνωστό ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ο οποίος μέτρησε τα πτώματα σε τρία αυτοσχέδια νεκροτομεία.

Ο απολογισμός αυτός, από την πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουίγια, το γενικό επιτελείο των διαδηλωτών οι οποίοι την κατέλαβαν και την ελέγχουν εδώ και ένα μήνα, δεν λαμβάνει υπόψη ενδεχόμενους νεκρούς στην άλλη πλατεία που είχαν καταλάβει οι οπαδοί του Μόρσι στο Κάιρο, την πλατεία Νάχντα, ούτε αυτούς από τις συγκρούσεις που σημειώνονται στη χώρα.

Οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.200 νεκρούς και 10.000 τραυματίες - αριθμοί οι οποίοι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.

Εξάλλου αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας δήλωσε πως τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην πόλη Σουέζ όταν οπαδοί του Μόρσι προσπάθησαν εκεί να καταλάβουν ένα κυβερνητικό κτίριο.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ένα τεθωρακισμένο όχημα πυρπολήθηκε στη διάρκεια της προσπάθειας να καταληφθούν τα γραφεία του επαρχιακού κυβερνήτη.

Άλλες πηγές από την Αίγυπτο κάνουν λόγο για τουλάχιστον εννέα νεκρούς στην αιγυπτιακή επαρχία Φαγιούμ, νοτίως του Καΐρου, δήλωσε νοσοκομειακός αξιωματούχος, έπειτα από μάχες σε αστυνομικά τμήματα ανάμεσα σε οπαδούς του ανατραπέντος προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ο Σαάντ Κάμελ, επικεφαλής του νεκροτομείου στο γενικό νοσοκομείο του Φαγιούμ, δήλωσε πως ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε από τους επτά που ήταν αρχικά.

Η Ουάσιγκτον καταδικάζει τη βία κατά των διαδηλωτών

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν τη βία κατά των διαδηλωτών και την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εκτάκτους ανάγκης.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζοσ Έρνεστ, απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της Αιγύπτου να σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του αιγυπτιακού λαού.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η βία απλά θα δυσχεραίνει τις προσπάθειες των πολιτικών δυνάμεων να επιστρέψουν στο μονοπάτι της ειρήνης και της δημοκρατίας. 

Νεκρός εικονολήπτης του Sky News

O εικονολήπτης του Sky News, Μικ Ντιν, σκοτώθηκε το πρωί της Τετάρτης στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε το βρετανικό πρακτορείο.

Ο Μ. Ντιν εργαζόταν για το Sky News τα τελευταία 15 χρόνια, αρχικά στην Ουάσιγκτον και έπειτα στην Ιερουσαλήμ.

Ο 61χρονος ήταν μέλος της ομάδας που κάλυπτε τα γεγονότα στο Κάιρο. Κανένα άλλο μέλος της ομάδας δεν τραυματίστηκε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο επικεφαλής του Sky News, Τζον Ράιλι, ανέφερε:

"Όλοι στο Sky News είναι σοκαρισμένοι και ταραγμένοι από το θάνατο του Μικ. Ήταν ταλαντούχος και έμπειρος δημοσιογράφος, ο οποίος είχε εργαστεί για πολλά χρόνια στο Sky News. Η απώλεια ενός πολυαγαπημένου συναδέλφου θα γίνει αισθητή σε όλο το Sky News. Oι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι με την οικογένεια του. Τους δίνουμε την πλήρη στήριξη μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή".

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v