Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο αίμα την «Παρασκευή της Οργής»

Χιλιάδες οπαδοί της Μουσουλμανικής Αδελφότητας βγήκαν ξανά στους δρόμους. Με εντολή να ανοίξουν πυρ στρατός και αστυνομία. Αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των νεκρών. Οι αντιδράσεις από ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ για τις εξελίξεις.

Νέο αίμα την «Παρασκευή της Οργής»

Χιλιάδες υποστηρικτές του ανατραπέντος προέδρου της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι άρχισαν να διαδηλώνουν το μεσημέρι της Παρασκευής σε πολλές πόλεις της χώρας. Οι ισλαμιστές διαδηλωτές άρχισαν μια πορεία από το βορειοανατολικό Κάιρο προς το κέντρο της πρωτεύουσας. Διαδηλώσεις γίνονται και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Oι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον πενήντα νεκρούς διαδηλωτές ενώ και ένας αστυνομικός σκοτώθηκε στις συγκρούσεις που ξέσπασαν. Τουλάχιστον είκοσι διαδηλωτές πέθαναν σε άλλες πόλεις της χώρας.

Οι ισλαμιστές είχαν καλέσει σε νέες μαζικές διαδηλώσεις σήμερα, κηρύσσοντας την «Παρασκευή της οργής» και ο στρατός της Αιγύπτου έχει ενισχύσει σημαντικά την παρουσία του στην πρωτεύουσα, αναμένοντας το ξέσπασμα συγκρούσεων, και έχει αναπτύξει άρματα μάχης.

Όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της χώρας, το απόγευμα της Παρασκευής ο στρατός και η αστυνομία διεμήνυσαν ότι θα αντιμετωπίσουν σθεναρά οποιαδήποτε παραβίαση του νόμου. Αλλωστε έχουν λάβει την άδεια να ανοίξουν πυρ για να αμυνθούν εάν δεχθούν επίθεση. Αναφέρθηκαν ήδη ταραχές στη βόρεια Αίγυπτο.

Η αστυνομία άνοιξε πυρ χρησιμοποιώντας φυσίγγια που περιέχουν σκάγια και έκανε χρήση δακρυγόνων στην πόλη Τάντα, σύμφωνα με αξιωματούχους. 

Μέχρι το πρωί της Παρασκευής ο απολογισμός έκανε λόγο για τουλάχιστον 638 νεκρούς και για πάνω από 4.000 τραυματίες στις συγκρούσεις που ξεκίνησαν την Τετάρτη, όταν η αστυνομία προχώρησε σε εκκαθάριση δύο στρατοπέδων διαδηλωτών στο Κάιρο τα οποία είχαν στηθεί προκειμένου να αποκηρύξουν τη στρατιωτική ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι.

Έκτακτη σύσκεψη των ΥΠΕΞ της Ε.Ε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ που μίλησαν τηλεφωνικά ζήτησαν την Παρασκευή να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τηλεφωνικά την κρίση στην χώρα της Αφρικής και απηύθυναν έκκληση "για μια άμεση λήξη της βίας" και την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε σε ανακοίνωση της η γαλλική προεδρία. 

Επιπλέον, κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, οι Ολάντ και Κάμερον διαπίστωσαν "την σύγκλιση των αναλύσεών τους όσον αφορά την σοβαρότητα της βίας των τελευταίων ημερών" και σημείωσαν ότι "η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει τις σχέσεις της με την Αίγυπτο", σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας.

Τεταμένες οι σχέσεις Αιγύπτου - ΗΠΑ

Δείχνοντας τη δυσαρέσκειά του για την αιματοχυσία στην Αίγυπτο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κανονική συνεργασία με το Κάιρο και ανακοίνωσε την ακύρωση της κοινής στρατιωτικής άσκησης που είχε προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα.

Παράλληλα, οι ΗΠΑ εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία χθες, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες να φύγουν από τη χώρα λόγω των συνεχιζόμενων ταραχών.

Η αιγυπτιακή προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι τα σχόλια του Ομπάμα δεν βασίζονται σε γεγονότα και πως αυτά θα ενισχύσουν και θα ενθαρρύνουν τις βίαιες ομάδες που διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες.

Μήνυμα στήριξης του αιγυπτιακού στρατού από Σαουδική Αραβία

Ο μονάρχης της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα μπιν Αμπντελαζίζ αλ Σαούντ κάλεσε σήμερα τους Άραβες να ενωθούν εναντίον των «προσπαθειών αποσταθεροποίησης» της Αιγύπτου, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στήριξης της υποστηριζόμενης από το στρατό κυβέρνησης.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Σαουδάραβας μονάρχης διαβάζοντας ένα γραπτό κείμενο, είπε ότι «το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, ο λαός του και η κυβέρνησή του στέκονται σήμερα στο πλευρό των αδελφών τους στην Αίγυπτο εναντίον της τρομοκρατίας».

Έκκληση για αυτοσυγκράτηση

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ που είναι αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν προγραμματίζει να επισκεφθεί την Αίγυπτο την ερχόμενη εβδομάδα για να ακούσει τις διάφορες απόψεις που υπάρχουν όσον αφορά την κρίση και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

"Ακόμη επεξεργαζόμαστε το πρόγραμμα (της επίσκεψης). Ωστόσο εννοείται ότι ο κ. Φέλτμαν σκοπεύει να συναντηθεί με ένα φάσμα συνομιλητών εντός και εκτός της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας", διευκρίνισαν τα Ηνωμένα Έθνη, όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Παράλληλα η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον δήλωσε σήμερα ότι ζήτησε από τις κυβερνήσεις της ΕΕ να συζητήσουν για τα "κατάλληλα μέτρα" που θα μπορούσε να λάβει η ένωση σε αντίδραση για την βία στην Αίγυπτο.

"Είμαι σε διαρκή επαφή με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ και ζήτησα από τους εκπροσώπους των κρατών μελών να συζητήσουν και να συντονίσουν τα κατάλληλα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν από την ΕΕ σε απάντηση για την κατάσταση στην Αίγυπτο", αναφέρει σε ανακοίνωσή της. Επίσης χαρακτηρίζοντας σοκαριστικό τον απολογισμό των νεκρών στην χώρα αυτή, η Άστον σημείωσε ότι η ευθύνη για την τραγωδία "βαραίνει σε μεγάλο βαθμό την προσωρινή κυβέρνηση (της Αιγύπτου), όπως και την ευρύτερη πολιτική ηγεσία στην χώρα" αυτή.

Υπέρ της ανάληψης μιας ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για να σταματήσει η βία στην Αίγυπτο τάχθηκε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα με μια παρέμβασή του μέσω του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης Τwitter,

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, είχε κάνει νωρίτερα έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να συνεδριάσει αμέσως σχετικά με την -όπως τη χαρακτήρισε- σφαγή στην Αίγυπτο, ενώ κατηγόρησε τα δυτικά κράτη ότι απέτυχαν να σταματήσουν την αιματοχυσία.

Στην Αίγυπτο κλιμάκιο του ΟΗΕ

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ που είναι αρμόδιος για τις πολιτικές υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν προγραμματίζει να επισκεφθεί την Αίγυπτο την ερχόμενη εβδομάδα για να ακούσει τις διάφορες απόψεις που υπάρχουν όσον αφορά την κρίση και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα, ανακοίνωσαν τα Ηνωμένα Έθνη.

"Ακόμη επεξεργαζόμαστε το πρόγραμμα (της επίσκεψης). Ωστόσο εννοείται ότι ο κ. Φέλτμαν σκοπεύει να συναντηθεί με ένα φάσμα συνομιλητών εντός και εκτός της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας", διευκρίνισαν τα Ηνωμένα Έθνη, όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

 

Παρακολουθήστε σε απευθείας σύνδεση με το Al Jazeera τις εξελίξεις στην Αίγυπτο




ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v