Έρευνα για τις καταγγελίες χρήσης χημικών στη Συρία ζητάει η ΕΕ

Να ερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων στη Συρία ζητά η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Προσχεδιασμένη πρόκληση η καταγγελία για τα χημικά λέει η Ρωσία. Συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

  • Real.gr
Έρευνα για τις καταγγελίες χρήσης χημικών στη Συρία ζητάει η ΕΕ

Οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς στα προάστια της Δαμασκού θα πρέπει να ερευνηθούν "άμεσα και εις βάθος", δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

"Είδαμε με μεγάλη ανησυχία τις πληροφορίες που αφορούν μια ενδεχόμενη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς. Τέτοιου είδους κατηγορίες θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο μιας κατεπείγουσας και εις βάθος έρευνας" αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της Άστον.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση επαναλαμβάνει ότι η χρήση χημικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά στη Συρία, είναι εντελώς απαράδεκτη", συνεχίζει το κείμενο.

Ο συριακός στρατός διέψευσε κατηγορηματικά ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα στα προάστια της Δαμασκού, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση που κάνει λόγο για εκατοντάδες νεκρούς.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γκίντο Βεστερβέλε, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες για την σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Αίγυπτο, χαρακτήρισε "πολύ σοβαρές" τις καταγγελίες, λέγοντας ότι θα πρέπει να διαπιστωθεί εάν αληθεύουν ή όχι "το συντομότερο δυνατόν". "Ζητούμε να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στους ειδικούς για τα χημικά όπλα οι οποίοι βρίσκονται στη Συρία" να ερευνήσουν το θέμα, τόνισε.

Σημειώνεται ότι σήμερα αργά το βράδυ θα συνεδριάσει εκτάκτως το συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συζητήσει για τις νέες εξελίξεις στη Συρία αναφορικά με την χρήση χημικών όπλων στα περίχωρα της Δαμασκού.

Προσχεδιασμένη πρόκληση η καταγγελία για τα χημικά λέει η Ρωσία

Η Ρωσία, η στενότερη σύμμαχος του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, υποστήριξε σήμερα ότι οι καταγγελίες περί χρήσης χημικών όπλων από τις συριακές αρχές στα προάστια της Δαμασκού ήταν "μια πρόκληση σχεδιασμένη εκ των προτέρων".

Πηγές της συριακής αντιπολίτευσης "είχαν ήδη αναφέρει τις τελευταίες ημέρες ότι το καθεστώς χρησιμοποιούσε χημικά όπλα, κατηγορίες οι οποίες δεν έχουν επαληθευτεί", σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ενώ τα μέσα ενημέρωσης της ευρύτερης περιοχής που "έχουν πάρει θέση" υπέρ της μίας πλευράς, είχαν ξεκινήσει μια "επιθετική εκστρατεία πληροφόρησης".

"Όλα αυτά μας οδηγούν στη σκέψη ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι για άλλη μία φορά με μια πρόκληση σχεδιασμένη εκ των προτέρων", προστίθεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο επισημαίνει ότι οι καταγγελίες αυτές συμπίπτουν "με την επιτυχή έναρξη των εργασιών των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία" οι οποίοι έλαβαν την άδεια να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς για παρόμοιες επιθέσεις με χημικά στο πρόσφατο παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v