Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δείγματα στην περιοχή της επίθεσης συνέλεξε ο ΟΗΕ

Επέστρεψαν στο ξενοδοχείο τους οι ειδικοί του ΟΗΕ αφού συνέλεξαν δείγματα και μίλησαν με θύματα της επίθεσης της 21ης Αυγούστου. Νωρίτερα δέχθηκαν επίθεση. Καμία αμφιβολία για την εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, λέει ο J. Kerry.

  • Real.gr
Δείγματα στην περιοχή της επίθεσης συνέλεξε ο ΟΗΕ

Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Συρία επέστρεψαν σήμερα το απόγευμα στο ξενοδοχείο τους στη Δαμασκό, αφού επισκέφθηκαν μια τοποθεσία όπου φέρεται να έγινε χρήση χημικών όπλων, κοντά στην πρωτεύουσα.

Αυτόπτες μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, είδαν τα έξι οχήματα που αποτελούσαν την αυτοκινητοπομπή των επιθεωρητών να επιστρέφουν στο ξενοδοχείο Four Seasons, στο κέντρο της Δαμασκού. Οι ειδικοί εμπειρογνώμονες αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για την επίσκεψή τους στο προάστιο Μουανταμίγια της πρωτεύουσας.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ από τη Νέα Υόρκη ωστόσο είπαν ότι κατά τη διάρκεια της τρίωρης επίσκεψής τους στη Μουανταμίγια οι ειδικοί συνέλεξαν δείγματα και συναντήθηκαν με τραυματίες από την επίθεση της περασμένης εβδομάδας η οποία, σύμφωνα με τη συριακή αντιπολίτευση, στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Νωρίς το πρωί, ενώ κατευθύνονταν στη Μουανταμίγια, οι επιθεωρητές του ΟΗΕ μπήκαν στο στόχαστρο ελεύθερων σκοπευτών και υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν στη βάση τους όμως τελικά κατάφεραν να επισκεφθούν το νοσοκομείο εκστρατείας της συνοικίας αυτής όπου νοσηλεύονται τα θύματα από την επίθεση της 21ης Αυγούστου, είπε ένας αξιωματούχος του ΟΗΕ που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Σύμφωνα με ακτιβιστές από την περιοχή, οι επιθεωρητές συνομίλησαν και με γιατρούς που φρόντισαν τα θύματα σε ένα κέντρο της συριακής Ερυθράς Ημισελήνου.

J. Kerry: Καμία αμφιβολία για την εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων στη Συρία

Αργά το βράδυ, ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Επιπλέον σημείωσε την άρνηση του καθεστώτος να επιτρέψει την επίσκεψη εμπειρογνωμόνων στην εν λόγω περιοχή, αποτελεί σαφής ένδειξη ότι η συριακή κυβέρνηση προσπαθεί κάτι να κρύψει.

Παράλληλα επισήμανε ότι οι επιθέσεις με χημικά, σόκαραν τον κόσμο και ότι όλα τα έθνη θα πρέπει να ενωθούν ενάντια στη χρήση χημικών όπλων για να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι.

Αυτό άλλωστε πιστεύει και ο πρόεδρος Obama, σημείωσε, δηλαδή ότι οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν για την χρήση του ποιου απεχθούς όπλου.

Ασάντ: Οι ΗΠΑ θα αποτύχουν εάν παρέμβουν - Αρνείται ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε χημικά

Σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Izvestia, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο Σύριος πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία θα αποτύχει, ενώ αρνήθηκε ότι οι δυνάμεις του έκαναν χρήση χημικών όπλων.

"Η αποτυχία περιμένει τις ΗΠΑ όπως και στους προηγούμενους πολέμους που εξαπέλυσε, αρχίζοντας με το Βιετνάμ, μέχρι σήμερα", δήλωσε ο Άσαντ.

Όπως επισήμανε, στην περιοχή όπου οι αντάρτες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χρησιμοποίησαν χημικά, βρίσκονταν και δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης. "Θα χρησιμοποιούσε κανένα κράτος χημικά ή άλλα όπλα μαζικής καταστροφής σε σημείο όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες οι δυνάμεις της; Αυτό θα πήγαινε ενάντια στη στοιχειώδη λογική", τόνισε.

"Έτσι, οι κατηγορίες αυτού του είδους είναι παντελώς πολιτικές και ο λόγος που εξαπολύονται είναι η σειρά των νικών των κυβερνητικών δυνάμεων έναντι των τρομοκρατών", δήλωσε, αναφερόμενος στις δυνάμεις των ανταρτών.
Απορρίπτοντας τις κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων ως ανοησίες και ως αβάσιμες, δήλωσε πως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία από καιρό προσπαθούν να δικαιολογήσουν μια στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Βρετανία: Μπορεί να υπάρξει απάντηση και χωρίς ομοφωνία στο Σ.Α. του ΟΗΕ

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, είχε δηλώσει πως υπάρχει δυνατότητα απάντησης στη χρήση χημικών στη Συρία χωρίς την ομόφωνη στήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Είναι δυνατόν να απαντήσουμε στη χρήση χημικών όπλων χωρίς πλήρη ομοφωνία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ; Θα έλεγα πως ναι, διαφορετικά μπορεί να είναι αδύνατον να απαντήσουμε σε τέτοιες βιαιοπραγίες, σε τέτοια εγκλήματα, και δεν νομίζω πως αυτή είναι μια αποδεκτή κατάσταση", είπε στο ραδιόφωνο του BBC.

Η Βρετανία είναι μεταξύ των μεγάλων δυτικών κυβερνήσεων που ζητούν ισχυρή διεθνή απάντηση στη θεωρούμενη επίθεση με χημικά.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ... δεν είναι ενωμένο στη Συρία, δεν έχει επωμιστεί τις ευθύνες του για τη Συρία, για να το πούμε ωμά, διαφορετικά θα υπήρχε καλύτερη πιθανότητα να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση πριν από πολύ καιρό", σημείωσε.

"Ό,τι κάνουμε θα είναι σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία και θα βασίζεται σε νομικές συμβουλές προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και προς το υπουργικό συμβούλιο", συμπλήρωσε.

Τουρκία: Θα συμμετάσχει σε συμμαχία κατά της Συρίας

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Milliyet, είπε ότι η χώρα του θα συμμετάσχει σε οποιονδήποτε διεθνή συνασπισμό κατά της Συρίας ακόμα και αν δεν μπορεί να επιτευχθεί ευρύτερη ομοφωνία για την ανάληψη δράσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

"Πάντα βάζουμε ως προτεραιότητα την από κοινού δράση με τη διεθνή κοινότητα, με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Εάν δεν προκύψει μια τέτοια απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, εναλλακτικές... θα μπουν στην ατζέντα".

"Προς το παρόν 36-37 χώρες συζητούν αυτές τις εναλλακτικές. Εάν σχηματιστεί συμμαχία κατά της Συρίας στη διαδικασία αυτή, η Τουρκία θα συμμετάσχει στη συμμαχία αυτή".

"Από την αρχή, η Τουρκία έχει υποστηρίξει ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να σταθεί αμέτοχη στις σφαγές του καθεστώτος Ασάντ", τόνισε. "Αυτοί που διαπράττουν εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας πρέπει οπωσδήποτε να τιμωρούνται".

Η Μόσχα προειδοποιεί τις ΗΠΑ

Η Ρωσία προειδοποίησε χθες τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην επαναλάβουν λάθη του παρελθόντος, λέγοντας πως οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική δράση στη Συρία θα υπονομεύσει τις προσπάθειες για την ειρήνη και θα έχει καταστροφική επίδραση στην κατάσταση της ασφάλειας στη Μέση Ανατολή.

Αναφερόμενο στη στρατιωτική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως οποιαδήποτε στρατιωτική δράση θα επηρεάσει τις κοινές προσπάθειες των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τη διεξαγωγή μιας διεθνούς ειρηνευτικής διάσκεψης στη Συρία.

"Για μία ακόμη φορά απευθύνουμε και πάλι αποφασιστική έκκληση (στις Ηνωμένες Πολιτείες) να μην επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος και να μην επιτρέψουν ενέργειες που αντιτίθεται στο διεθνές δίκαιο. Οποιαδήποτε μονομερής στρατιωτική δράση παρακάμπτοντας τα Ηνωμένα Έθνη θα οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση (στη Συρία) και θα επηρεάσει την ήδη εκρηκτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον πλέον καταστρεπτικό τρόπο", ανέφερε το υπουργείο.

Τζον Κέρι: "Ελάχιστες αμφιβολίες" για τη χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και με τους ομολόγους του της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Καναδά και της Ρωσίας στους οποίους είπε ότι διατηρεί ελάχιστες αμφιβολίες για τη χρήση χημικών όπλων από τη Συρία στις 21 Αυγούστου, δήλωσε διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Κέρι τόνισε στους Μπαν Κι-μουν, Ουίλιαμ Χέιγκ, Λοράν Φαμπιούς, Τζον Μπερντ και Σεργκέι Λαβρόφ ότι "εάν το συριακό καθεστώς ήθελε ν' αποδείξει στον κόσμο ότι δεν έκανε χρήση χημικών όπλων κατά την επίθεση αυτή θα είχε σταματήσει τους βομβαρδισμούς στην περιοχή και θα είχε επιτρέψει την πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ πριν από πέντε ημέρες".

Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε σαφώς ότι με βάση πληροφορίες που υπάρχουν έχει ελάχιστες αμφιβολίες για τη χρήση χημικού όπλου από το συριακό καθεστώς.

Ο Κέρι διατύπωσε τα σχόλια αυτά ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο περιορισμένης στρατιωτικής δράσης στη χώρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε το Σαββατοκύριακο διαβουλεύσεις στον Λευκό Οίκο και επίσης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για το θέμα.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος διέψευσε τις πληροφορίες που δημοσίευσε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraqh ότι η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο ετοιμάζονται για μια κοινή, περιορισμένη στρατιωτική επιχείρηση "εντός των προσεχών ημερών".

Με τον Γάλλο πρόεδρο, ο Ομπάμα συζήτησε μια ενδεχόμενη συντονισμένη διεθνή απάντηση στη χρήση χημικών όπλων που φέρεται να εξαπολύθηκε εναντίον αμάχων στη Συρία, όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

"Ο πρόεδρος Ομπάμα και ο πρόεδρος Ολάντ συζήτησαν πιθανές απαντήσεις της διεθνούς κοινότητας και συμφώνησαν να συνεχίσουν να διαβουλεύονται στενά", ανέφερε σε δήλωσή του ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία για τη χρήση χημικών που φέρεται να έκαναν οι δυνάμεις του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ κατά πολιτών κοντά στη Δαμασκό την Τετάρτη, ανέφερε ο Λευκός Οίκος, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τη συζήτηση.

Ερό: Η επίθεση με χημικά στη Συρία συνιστά "έγκλημα κατά της ανθρωπότητας"

Μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι France 2, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό, αναφερόμενος στην επίθεση που φέρεται να διενεργήθηκε με τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, δήλωσε πως "η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αφήσει να γίνεται αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", απορρίπτοντας ωστόσο εμμέσως κάθε άμεση δράση από τη Γαλλία.

"Έχουμε μία απαίτηση, η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών να μπορέσει να κάνει την έρευνά της πλήρως, ελεύθερα και γρήγορα ώστε να αποδειχθεί η αλήθεια", δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης.

"Αποδεικνύεται πως, χωρίς αμφιβολία, σίγουρα στην πράξη, το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του ίδιου του λαού του", συνέχισε ο Ερό.

"Όταν η έρευνα αυτή τελειώσει, αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα μία σταθερή απόφαση, μία σαφή απόφαση. Το Συμβούλιο Ασφαλείας θα συνέλθει. Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αφήσει να γίνεται αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας", δήλωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v