Απελευθέρωσαν Καναδό όμηρο

Ο Κολομβιανός πρόεδρος Σάντος δεν αποκλείει συνάντησή του με τον αρχηγό των FARC.

  • Real.gr
Απελευθέρωσαν Καναδό όμηρο
Ο Κολομβιανός πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος δήλωσε χθες πως εξετάζει το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον ηγέτη της αριστερής ένοπλης οργάνωσης FARC ‘Τιμόσενκο’ προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις που αποβλέπουν στον τερματισμό του σχεδόν 50ετούς πολέμου, αλλά προειδοποίησε ότι το έθνος θα εξακολουθήσει τον πόλεμο εάν ο κολομβιανός λαός απορρίψει ότι συμφωνήθηκε στην τράπεζα των συνομιλιών.

Ο Σάντος, που ξεκίνησε τον διάλογο με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) τον περασμένο Νοέμβριο, δήλωσε ότι η στιγμή για την ειρήνευση είναι «ή τώρα, ή ποτέ», αλλά διεμήνυσε πως η οποιαδήποτε συμφωνία που θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις θα πρέπει να επικυρωθεί από τη λαϊκή ψήφο. Ο πρόεδρος, στη συνέντευξή του σε τοπικό ραδιοσταθμό, δήλωσε πως είναι πρόθυμος να συναντηθεί με τον αρχηγό των ανταρτών ‘Τιμόσενκο’ (κατά κόσμον Ροδρίγο Λονδόνιο), έτσι ώστε το κράτος να μπορέσει να περάσει σε μία διαφορετική φάση σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης.

«Φρονώ πως πρόκειται για την πιο σημαντική διαδικασία που μπορεί να έχει η Κολομβία και εάν αποδειχθεί επιτυχής, θα είναι το σημαντικότερο επίτευγμα που έχει καταγραφεί στην πρόσφατη ιστορία της», πρόσθεσε.

«Συνεπώς, έως ενός σημείου είναι αναγκαίο ώστε να αποδειχθεί επιτυχής η διαδικασία αυτή να πραγματοποιηθεί μία συνάντηση και δεν το αποκλείω», ήταν η απάντηση του Σάντος όταν ερωτήθηκε εάν θα συναντηθεί με τον Τιμόσενκο.

Ωστόσο, ο ίδιος επεσήμανε πως εάν οι ψηφοφόροι δεν επικροτήσουν τα συμπεφωνημένα και τις πιθανές επιπτώσεις της ειρήνης στο έθνος, οι συμφωνίες θα ακυρωθούν: «σε αυτήν την περίπτωση δεν πρόκειται να υπάρξει ειρηνευτική διαδικασία, απλώς θα συνεχισθεί ο πόλεμος», υπογράμμισε και παραδέχθηκε πως οι συνομιλίες ενδέχεται να παραταθούν και πέραν του Νοεμβρίου, που θεωρείται ως η πιο ενδεικνυόμενη ημερομηνία για την περαίωσή τους.

Παράλληλα, το έτερο αριστερό ανταρτικό κίνημα της χώρας, ο Εθνικο-Απελευθερωτικός Στρατός (ELN), άφησε ελεύθερο σήμερα τον Καναδό μηχανικό Τζέρνοκ Γουόμπερτ, τον οποίο κρατούσε όμηρο από τον περασμένο Ιανουάριο, μετά την απαγωγή του στη βόρειο Κολομβία, ανακοίνωσε χθες η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.

«Ένα ελικόπτερο της Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού μεταφέρει αυτήν την ίδια στιγμή τον Καναδό υπήκοο, ο οποίος εκρατείτο για πάνω από επτά μήνες από τον ΕLN», αναφέρεται στο ανακοινωθέν του διεθνούς οργανισμού. Ο Γουόμπερτ «παραδόθηκε από τον ELN σε μία αγροτική ζώνη στα νότια της επαρχία Μπολίβαρ σε μία ανθρωπιστική αντιπροσωπεία, η οποία περιελάμβανε και μέλη του Ερυθρού Σταυρού», προστίθεται στο ίδιο κείμενο.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v