«Κόντρα» Μαρκογιαννάκη - Κωνσταντοπούλου στη Βουλή

Με προβλήματα ξεκίνησε η διαδικασία εισαγωγής στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τον κώδικα δικηγόρων.

  • Real.gr
«Κόντρα» Μαρκογιαννάκη - Κωνσταντοπούλου στη Βουλή
Με προβλήματα ξεκίνησε η διαδικασία εισαγωγής στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για τον κώδικα δικηγόρων, με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου να ζητά να αποσυρθεί από την Ολομέλεια. Κατήγγειλε κατασκευασμένα πρακτικά και την επανάληψη σε αυτά 166 φορές της λέξης «δεκτό» από «πολλούς» βουλευτές, τη στιγμή που κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην επιτροπή βρίσκονταν μόλις τρεις βουλευτές, ένας από τη ΝΔ, ένας από το ΠΑΣΟΚ και ένας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Έθεσε δε, ζήτημα συνταγματικής τάξης, σημειώνοντας ότι «ο νομοθέτης δεν μπορεί να είναι πλαστογράφος και στη Βουλή δεν μπορεί να εισάγονται νομοσχέδια με ψευδείς εκθέσεις», ενώ παράλληλα κατέθεσε τα αντίστοιχα έγγραφα στα πρακτικά. Η κ. Κωνσταντοπούλου έκανε λόγο για «ακραία περιφρόνηση» και «μεθόδευση» να εισαχθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια σαν να μη συνέβη τίποτα, ενώ δεν έλειψαν και οι αντεγκλήσεις της με τον πρόεδρο Χρήστο Μαρκογιαννάκη (που θύμισαν εποχές της προκαταρκτικής επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ) σχετικά με το αν τον αποκαλεί «κύριε πρόεδρε» ή «κύριε Μαρκογιαννάκη»…

Θεωρώντας ότι δεν πρόκειται περί παρεπίμποντος θέματος, δε, ο προεδρεύων επιχείρησε να αφαιρέσει τον λόγο από την κ. Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι είχε ξεπεράσει τον ορισμένο χρόνο ομιλίας. «Αν η Δημοκρατία είναι παρεπίμπτουσα, θα έχουμε πρόβλημα», απάντησε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγώντας πώς είχε η διαδικασία και θυμίζοντας ότι ο κ. Βιρβιδάκης (προεδρεύων στην επιτροπή) είχε από τις 10 Σεπτεμβρίου δηλώσει ότι είναι υποχρεωμένος να τα διαβάζει ένα ένα και να ρωτά, ενώ κατά την κ. Κωνσταντοπούλου, ρωτούσε μόνο τον εαυτό του και απαντούσε ο ίδιος.

Και ενώ σε αυτό το σημείο, με εντολή του κ. Μαρκογιαννάκη, έκλεισε το μικρόφωνο της βουλευτού, τον λόγο πήρε επί προσωπικού η συμμετέχουσα στην επιτροπή εκ μέρους του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη. «Ακούω την άκρα δεξιά να με αποκαλεί προδότη. Ακούω εδώ να με λένε τουλάχιστον ηθικό αυτουργό σε πλαστογραφία», είπε, θυμίζοντας ότι εκείνη είχε ζητήσει να μην τελειώσει η διαδικασία στην επιτροπή πριν πάρουν οι βουλευτές γραπτώς τις 52-54 αλλαγές. «Μέχρι σήμερα στις επιτροπές ακολουθείται η αρχή της δεδηλωμένης και δεν εξαρτάται από τον αριθμό των παρόντων βουλευτών», είπε, αρνούμενη και να συζητήσει τα περί πλαστογραφημένων πρακτικών και καταχειροκροτούμενη από βουλευτές πολλών πτερύγων.

Τον λόγο πήρε βεβαίως και ο Κυριάκος Βιρβιδάκης, υπερασπιζόμενος τη διαδικασία που ακολούθησε ως πρόεδρος της Επιτροπής, αλλά και δικαιολογηθείς ότι όταν η κ. Κωνσταντοπούλου απέστειλε την επιστολή της την Παρασκευή το απόγευμα, το τμήμα είχε λήξει και δεν ήταν πλέον πρόεδρος της Επιτροπής. Θύμισε το αίτημα του Νίκου Τσούκαλη από τη ΔΗΜΑΡ για γραπτές καταθέσεις εξ αρχής αλλά και τη δική του τοποθέτηση ότι θα ρωτούσε και καλό θα ήταν να υπάρχουν εγγράφως οι απόψεις τους, με τον κ. Τσούκαλη όντως να τις καταθέτει. Αίσθηση όμως προκάλεσε η αποστροφή του λόγου του, όταν είπε «δεν ξέρω γιατί αυτή η διαφωνία κατέληξε να απειλούνται τα παιδιά μου, εγώ, η οικογένειά μου, να καθυβρίζεται η από 30 ετών πεθαμένη μητέρα μου…».

Σε αυτό απάντησε λίγο αργότερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, εκφράζοντας τη συμπάθειά του, αλλά και καλώντας τον να ξεκαθαρίσει «καθαρά και παστρικά, όπως συνήθως κάνουν οι Κρητικοί», όπως είπε, ότι δεν συσχετίζει τις απειλές αυτές με το «φάουλ» που κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Μη θεωρηθεί ότι σχετιζόμαστε και με απειλές…», όπως είπε.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου από τη σειρά της απάντησε στην κ. Κανέλλη, λέγοντας ότι «εμείς δεν δείχνουμε το ΚΚΕ ως ηθικό αυτουργό. Αντίθετα», αλλά και σημειώνοντας πως «φαντάζομαι ότι δεν ισχυρίζεστε ότι λέγατε δεκτό-δεκτό», καθώς και ότι «δεν θίγεται κανείς που δεν υπερψηφίζει το νομοσχέδιο». Η ίδια αναρωτήθηκε - αναφερόμενη στην άποψη του κ. Βιρβιδάκη - αν είναι άποψη για τη Δημοκρατία το να μη γίνονται ψηφοφορίες στις επιτροπές ή να νοθεύονται πρακτικά.

«Ο,τι έγινε στην επιτροπή, δεν αφορά το τμήμα και την πρόοδο της συζήτησης», απεφάνθη ο προεδρεύων της Ολομέλειας, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, σημειώνοντας ότι έχοντας μελετήσει τα πρακτικά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εισηγητές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, της ΔΗΜΑΡ και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, τοποθετούμενοι επί της αρχής, των άρθρων και στο σύνολο, «ανεπιφύλακτα υπερψήφισαν».

Ακολούθησε νέος κύκλος αντιπαράθεσης, αυτή τη φορά μεταξύ των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των περισσότερων κομμάτων για το θέμα, με τον Βασίλη Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ να κάνει λόγο για «σόου δικαστικής αίθουσας» που πλέον κουράζει και να προτείνει την μεγαλοπρεπή απόρριψη της ένστασης. «Στις επιτροπές δεν υπάρχει αρχή της δεδηλωμένης, υπάρχει πρόταση, υπάρχουν και αντιπροτάσεις», είπε ο Βασίλης Καπερνάρος από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Για «διεξοδική συζήτηση» που διήρκεσε πάνω από 20 ώρες, μίλησε ο αρμόδιος υπουργός Χαράλαμπος Αθανασίου. «Δεχθήκαμε 27 νομοτεχνικές βελτιώσεις από βουλευτές όλων των πτερύγων», είπε ο ίδιος, καλώντας και εκείνος η πρόταση να απορριφθεί πρωτίστως ως απαράδεκτη.

Το τρίωρο μπρα ντε φερ, έληξε με ψηφοφορία μέσω εγέρσεως των βουλευτών επί των αντιρρήσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με όσους θεωρούν ότι δεν υπάρχει ζήτημα να ξεπερνούν σε αριθμό εκείνους που τάχθηκαν υπέρ των αντιρρήσεων…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v