Τα γκάλοπ δείχνουν γάμο CDU-SPD

Η κούρσα προς τις γερμανικές κάλπες που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή ξεκίνησε προ μηνών με τις διαχωριστικές γραμμές να διαμορφώνουν δύο διακριτά στρατόπεδα

  • Real.gr
Τα γκάλοπ δείχνουν γάμο CDU-SPD
Η κούρσα προς τις γερμανικές κάλπες που ολοκληρώνεται την ερχόμενη Κυριακή ξεκίνησε προ μηνών με τις διαχωριστικές γραμμές να διαμορφώνουν δύο διακριτά στρατόπεδα.

Από τη μία, βρίσκονταν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU-CSU) μαζί με τους Φιλελεύθερους (FDP), και από την άλλη οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) με τους Πράσινους. Οι συγκεκριμένες συνεργασίες, οι οποίες έχουν δοκιμαστεί κυβερνητικά στο παρελθόν, αποτελούσαν προτιμητέα επιλογή τόσο για τη Μέρκελ, όσο και για τον Στάινμπρουκ. Λογικό, καθώς και οι δύο ηγέτες θα προτιμούσαν να κυβερνούν έχοντας στο πλευρό τους έναν κατώτερο (από άποψη δύναμης) εταίρο που θα τους ταιριάζει πολιτικά.

Το δίδυμο CDU-FDP (ο επονομαζόμενος μαυροκίτρινος συνασπισμός) κυβέρνησε τη Γερμανία την περίοδο 2009-2013, ενώ το δίδυμο SPD-Πράσινοι (ο κοκκινοπράσινος συνασπισμός) ήταν στην εξουσία από το 1998 έως το 2005.

Κρίνοντας από τα αποτελέσματα των τελευταίων εκλογών του 2009, τόσο το CDU όσο και το SPD είχαν λόγους να ελπίζουν σε μια καλή επίδοση των συμμάχων τους. Το 2009, οι Φιλελεύθεροι είχαν εξασφαλίσει το 14,6% και οι Πράσινοι το 10,7%.

Πίσω στο παρόν ωστόσο, στην τελική ευθεία προς τις κάλπες της Κυριακής, τα δημοσκοπικά δεδομένα δείχνουν να ανατρέπουν τις διαμορφωμένες συμμαχίες κι απειλούν να εξακοντίσουν τους «δορυφόρους» των δύο μεγάλων στην αντιπολίτευση, ή ακόμη και εκτός Βουλής.

Ενδεικτικά, δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του περιοδικού «Stern» και δημοσιεύθηκε χθες, παρουσιάζει τους Φιλελεύθερους στο 5% (οριακά δηλαδή εντός Βουλής) και τους Πράσινους στο 9% (πεσμένους κατά περίπου 11 μονάδες σε σύγκριση με το δημοσκοπικό τους ζενίθ το 2011). Τα ποσοστά αυτά, συνδυαζόμενα με το 39% των Χριστιανοδημοκρατών και το 25% των Σοσιαλδημοκρατών, δεν οδηγούν ούτε σε μαυροκίτρινο, ούτε σε κοκκινοπράσινο συνασπισμό, καθότι κανένας από τους δύο δεν καταφέρνει να συγκεντρώσει τουλάχιστον ένα 47%.

Η συντριπτική ήττα των Φιλελευθέρων στις εκλογές της Βαυαρίας την προηγούμενη Κυριακή (μια ήττα που τους κράτησε εκτός της τοπικής Βουλής) και το σκάνδαλο «παιδοφιλίας» που ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω στο κόμμα των Πρασίνων ήρθαν να επιδεινώσουν το κλίμα σε βάρος των «δορυφόρων». Το FDP πλέον έχει μόνο να ελπίζει στις δανεικές ψήφους από τη δεξαμενή των Χριστιανοδημοκρατών ψηφοφόρων.

Τα ίδια τα στελέχη του CDU, ωστόσο, αρνούνται να ρίξουν σωσίβιο στον πρώην εταίρο τους, δείγμα πως έχουν ξεγράψει το FDP και πλέον κυνηγούν το υψηλότερο δυνατό ποσοστό που θα τους επιτρέψει μια διαπραγμάτευση από θέση ισχύος σε έναν μελλοντικό μεγάλο συνασπισμό. Ενδεικτικό του κλίματος είναι το γεγονός πως ακόμη και ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, ο οποίος πριν από μία εβδομάδα είχε στηρίξει το FDP, παρουσιάστηκε χθες σε βίντεο να ζητά «όλες οι ψήφοι να πάνε στο CDU».

Το μήνυμα
Το ίδιο μήνυμα έστειλαν τις τελευταίες ημέρες η ίδια η Μέρκελ. «Δεν έχουμε το περιθώριο να χαρίσουμε ψήφους. Ο καθένας μάχεται για τον εαυτό του. Είμαστε δύο διαφορετικά κόμματα», διακήρυξε χαρακτηριστικά η Μέρκελ το βράδυ της Δευτέρας από το Πότσνταμ.

Οι επιφυλάξεις είναι μεγάλες, καθότι η τακτική των δανεικών ψήφων είχε χαντακώσει το CDU τον περασμένο Γενάρη στις εκλογές της Κάτω Σαξονίας. Διευκρινίζεται πως οι Γερμανοί στις ομοσπονδιακές εκλογές ρίχνουν δύο ψήφους: μία για το κόμμα της αρεσκείας τους και μία για τον υποψήφιο της εκλογικής τους περιφέρειας.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v