Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απεβίωσε στα 100 του ο πρώην πρόεδρος της Toyota

Ηγήθηκε της εξάπλωσης της ιαπωνικής εταιρείας στον κόσμο και ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρός της. Αιτία θανάτου, τα καρδιακά προβλήματα.

  • Real.gr
Απεβίωσε στα 100 του ο πρώην πρόεδρος της Toyota
Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αυτοκινητοβιομηχανίας Toyota, ο Εϊτζι Τογιόντα, ο οποίος ηγήθηκε της εξάπλωσης της ιαπωνικής εταιρείας στον κόσμο και ήταν ο μακροβιότερος πρόεδρός της, απεβίωσε χθες Τρίτη σε ηλικία 100 ετών από καρδιακά προβλήματα, ανακοίνωσε η εταιρεία. Μέλος της οικογένειας που ίδρυσε την εταιρεία, ο Τογιόντα διετέλεσε πρόεδρός της από το 1967 έως το 1982, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο της εταιρείας αφιερωμένο στην παραγωγή επιβατικών αυτοκινήτων, το 1955 λανσάρισε το μοντέλο Crown--το πρώτο αυτοκίνητο τύπου σεντάν ιαπωνικής κατασκευής-- και την δεκαετία του 60 το μοντέλο Corolla, ένα από τα δημοφιλέστερα αυτοκίνητα όλων των εποχών.

Τη δεκαετία του 80, ο Τογιόντα συμμετείχε στην απόφαση της εταιρείας να ξεκινήσει για πρώτη φορά να κατασκευάζει τα αυτοκίνητά της στις ΗΠΑ.

Διετέλεσε πρόεδρος της εταιρείας μέχρι το 1992 και στη συνέχεια επίτιμος πρόεδρός της μέχρι που έγινε επίτιμος σύμβουλος το 1999. Μέχρι πρόσφατα, και παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, εξακολουθούσε να προσφέρει τις συμβουλές του στα στελέχη της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v
Απόρρητο