Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αυτή δεν είναι η Ελλάδα που εγώ ξέρω»

Ο οσκαρικός ηθοποιός δεν άφησε ασχολίαστη τη δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα.

  • Real.gr
«Αυτή δεν είναι η Ελλάδα που εγώ ξέρω»
Ενα γεύμα με την υπουργό Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη την Παρασκευή το μεσημέρι ήταν στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Τζέρεμι Αϊρονς στην Αθήνα. Τα λόγια του ωστόσο για τη Χρυσή Αυγή κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ήταν αυτά που έκαναν ιδιαίτερη αίσθηση.

Ο 65χρονος οσκαρικός ηθοποιός επισκέφθηκε την ελληνική πρωτεύουσα με αφορμή την πανευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας «Νυχτερινό Τρένο για τη Λισσαβώνα» και ύστερα από πρόσκληση του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.

Η ταινία προγραμματίστηκε να προβληθεί το βράδυ της Παρασκευή στις 8.30 μ.μ στο Μέγαρο Μουσικής, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Νύχτες Πρεμιέρας.

Στο πλαίσιο του γεύματος, η υπουργός Τουρισμού είπε: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη χώρα μας, προσωπικότητες του βεληνεκούς του Τζέρεμι Αϊρονς με σημαντική προσφορά στην τέχνη και τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, να επισκέπτονται την Αθήνα και την Ελλάδα. Ιδίως, σε μια κρίσιμη στιγμή όπου έχουμε ανάγκη το φως του πολιτισμού, ως απάντηση στο σκοτάδι της βαρβαρότητας».

Ο Αϊρονς ήταν στο ίδιο μήκος κύματος και αφιέρωσε μεγάλο μέρος της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με αφορμή την πρεμιέρα του φιλμ, στα πρόσφατα τραγικά γεγονότα που σημειώθηκαν στη χώρα μας με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον χρυσαυγίτη Ρουπακιά.

«Αυτή δεν είναι η Ελλάδα που ξέρω εγώ. Ερχομαι πολλά χρόνια, αγαπώ τους Ελληνες, είναι ένας εκπληκτικός λαός, φιλόξενοι με υπέροχη φύση και είναι από τα λίγα μέρη στον κόσμο που έχω επισκεφτεί, που με κάνουν πανευτυχή. Να μην νιώθετε ότι κρίνεστε όλοι, επειδή κάποιος ηλίθιος εξτρεμιστής σκότωσε έναν καλλιτέχνη» τόνισε ο Αϊρονς όταν ρωτήθηκε για τα πρόσφατα γεγονότα.

«Στην Αγγλία γελάμε με τους ακραίους»

«Από τη στιγμή που σε οποιαδήποτε κοινωνία υπάρχει δυσχέρεια, οι εξτρεμιστές κερδίζουν έδαφος και δημοτικότητα. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ακραίες λύσεις είναι η απάντηση. Ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι δεν βρίσκεται εκεί η απάντηση. Η μετριοπάθεια είναι τα πάντα. Στην Αγγλία γελάμε με τους ακραίους. Ελπίζω ότι θα έχετε την εξυπνάδα να δράσετε παρόμοια και στην Ελλάδα. Ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα για τους νέους να έχουν γνώση της Ιστορίας» προσέθεσε ο βραβευμένος με Οσκαρ ηθοποιός.

Ο ίδιος επέμεινε ότι η εικόνα της Ελλάδας δεν θα αμαυρωθεί στο εξωτερικό από το περιστατικό. «Δεν μπορούμε να θεωρούμε ότι μια χώρα χαρακτηρίζεται συλλήβδην από ένα και μόνο περιστατικό, το οποίο είδαμε τις τελευταίες ημέρες στις εφημερίδες. Ναι, ασφαλώς υπάρχουν ηλίθιοι οι οποίοι καλύπτονται κάτω από έναν πολιτικό τίτλο, ναι, δολοφονούν ανθρώπους μερικές φορές, ωστόσο τέτοια περιστατικά συμβαίνουν δυστυχώς ανά τον κόσμο»

Ο Αϊρονς μίλησε και για την κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη την Ευρώπη: «Η Ευρώπη είναι σαν ένα ελικόπτερο που πέφτει. Η πτώση είναι δεδομένη. Ο ισχυρός της Ευρώπης (εν προκειμένω η Μέρκελ) που πιλοτάρει, προσπαθεί να το ρίξει με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Αν πέσει άσχημα, θα γίνει ζημιά σε όλους μας».

Οσο για την οικονομική κρίση ο Αϊρονς είπε: «Οι πολιτικοί μάς πρόδωσαν, οι οικονομολόγοι μάς είπαν ψέματα, οδηγηθήκαμε σε μια ζωή πέραν των δυνατοτήτων μας. Εν μέρει είναι και δική μας ευθύνη, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι ευθύνη και όσων μας δάνεισαν τα χρήματα για να ζούμε πέραν των δυνατοτήτων μας. Πιστεύω ότι αν καταφέρουμε όντως να προχωρήσουμε μπροστά, θα ζήσουμε μια πολύ διαφορετική ζωή. Δεν νομίζω ότι είναι ανάγκη να ζούμε με τα δεδομένα που μας είχαν μάθει να ζούμε μέχρι σήμερα. Δεν χρειάζεται να αγοράζουμε όλα αυτά τα πράγματα, απλώς για να επιτρέπουμε στην οικονομία να προχωρά. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με λιγότερα».

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v