Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστραλία: Σταμάτησαν να ανακοινώνουν αφίξεις πλοιαρίων με πρόσφυγες

Ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης, Σκορ Μόρισον, επιβεβαίωσε ότι από τώρα και στο εξής, οι δημοσιογράφοι θα ενημερώνονται εβδομαδιαία.

  • Real.gr
Αυστραλία: Σταμάτησαν να ανακοινώνουν αφίξεις πλοιαρίων με πρόσφυγες
Ο Αυστραλός υπουργός Μετανάστευσης, Σκορ Μόρισον, επιβεβαίωσε ότι από τώρα και στο εξής, οι δημοσιογράφοι θα ενημερώνονται εβδομαδιαία για την άφιξη πλοιαρίων που μεταφέρουν αιτούντες άσυλο στην Αυστραλία, σε αντίθεση με την προηγούμενη Εργατική κυβέρνηση η οποία, κάθε φορά που έφθανε σκάφος με πρόσφυγες το ανακοίνωνε αμέσως.

Η νέα κυβέρνηση του Συνασπισμού ήρθε στην εξουσία υποσχόμενη ότι θα σταματήσει τα πλοιάρια να μεταφέρουν πρόσφυγες αλλά, για την ώρα, αποφάσισε να επιβάλει «συσκότιση».

Η κυβέρνηση, απαγόρευσε στο υπουργείο Μετανάστευσης να ανακοινώσει αν έφθασαν πλοιάρια με πρόσφυγες από τότε που ανήλθε στην εξουσία και παραπέμπει τους δημοσιογράφους στο γραφείο του υπουργού Μετανάστευσης.

Ο κ. Μόρισον αναμένεται τη Δευτέρα να δώσει συνέντευξη τύπου και να ανακοινώσει τη νέα πολιτική πάνω στο θέμα αυτό, αποφάσισε ότι στο εξής οι δημοσιογράφοι θα ενημερώνονται εβδομαδιαίως αλλά απέρριψε τους ισχυρισμούς του Εργατικού κόμματος ότι επιδιώκει να επιβάλει «συσκότιση».

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός, Τόνι 'Αμποτ, υποστήριξε πως το θέμα των αιτούντων άσυλο δεν πρόκειται να διαταράξει τις σχέσεις της Αυστραλίας με την Ινδονησία. «Εμείς επιδιώκουμε να έχουμε άριστες σχέσεις με την Ινδονησία» είπε .

Οι Ινδονήσιοι είναι ενοχλημένοι από τις διακηρύξεις της νέας αυστραλιανής κυβέρνησης για το πως θα σταματήσει τα πλοιάρια με τους πρόσφυγες και αξιωματούχοι της κυβέρνησής τους υποστηρίζουν ότι «θίγεται η αξιοπρέπεια της χώρας».

Εξάλλου, η εκφρασμένη πρόθεσης του Συνασπισμού να σταματήσει την μεταφορά των αιτούντων άσυλο από δουλεμπόρους στην Αυστραλία, που αφορά την επιστροφή των πλοιαρίων με πρόσφυγες πίσω στην Ινδονησία απ' όπου και αποπλέουν, είναι καταδικασμένη να αποτύχει σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώην Αρχηγού του Στρατού της χώρας, Ναυάρχου Chris Barrie.

O κ. Barrie, που ήταν υπεύθυνος για την εφαρμογή της συγκεκριμένης πολιτικής όταν ήταν πρωθυπουργός ο Τζον Χάουαρντ δήλωσε ότι αν ο κ. 'Αμποτ προσπαθήσει να εφαρμόσει την τακτική επιστροφής των πλοιαρίων στην Ινδονησία, θα κινδυνέψουν ακόμα περισσότερες ζωές.

«Στο παρελθόν» είπε χαρακτηριστικά ο ναύαρχος Barrie «οι δουλέμποροι κατέστρεφαν τις μηχανές των πλοιαρίων όταν αυτά εντοπίζονταν από το πολεμικό ναυτικό της Αυστραλίας, προκειμένου να κάνουν αδύνατη την επιστροφή τους στην Ινδονησία. Η επιστροφή στη συγκεκριμένη πολιτική θα θέσει σε κίνδυνο το προσωπικό του πολεμικού μας ναυτικού, καθώς θα καλούνται να σώσουν ανθρώπους που οι δουλέμποροι θα φροντίζουν να καταστρέψουν ολοσχερώς για να αποφύγουν την επιστροφή τους πίσω στην Ινδονησία».

Ο ναύαρχος Barrie είπε ότι οι δουλέμποροι θα κάνουν ότι μπορούν για να μην εφαρμοστεί η συγκεκριμένη πολιτική και ότι είναι αδίστακτοι και δεν τους νοιάζει αν θα θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές είτε αυτές είναι των αιτούντων άσυλο είτε των ανδρών του πολεμικού ναυτικού. Μάλιστα, ανέφερε ότι έχει στην κατοχή του άρθρα που έχουν γράψει μέλη του πολεμικού ναυτικού, στα οποία αποκαλύπτουν το πόσο τραυματική εμπειρία είναι και τον αντίκτυπο που είχε στην ψυχική τους υγεία το γεγονός ότι πάλευαν με τα κύματα για να σώσουν αθώα παιδιά και γυναίκες που είχαν καταλήξει στη θάλασσα λόγω του ότι είχε καταστραφεί η βάρκα στην οποία επέβαιναν.

«Οι άνδρες μας είναι άνθρωποι με ευαισθησία και θα ρισκάρουν ακόμα και τη ζωή τους για να σώσουν τον συνάνθρωπό τους. Ελπίζω να μην θρηνήσουμε θύματα. Αλλά πιστεύω ότι μία πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την ζωή ανθρώπων δεν είναι καλή πολιτική» κατέληξε ο ναύαρχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v