Η ιστορία της ζωής μας σε 300 δισ. τιτιβίσματα!

Αμερικανικός ιστότοπος αρχειοθέτησε όλα τα μηνύματα που έχουν γραφεί στο twitter από το 2006.

  • Real.gr
Η ιστορία της ζωής μας σε 300 δισ. τιτιβίσματα!
Τι φάγατε το μεσημέρι της 23ης Ιουνίου 2008; Τι φορούσατε στη νυχτερινή σας έξοδο το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010; Τι ώρα ξυπνήσατε στις 2 Μαρτίου 2012;

Αν οι ερωτήσεις αυτές σας φαίνονται αλλόκοτες, δεν σας αδικούμε. Σε περίπτωση, όμως, που προσπαθήσετε να τις απαντήσετε, είναι βέβαιο ότι δεν θα τα καταφέρετε (εκτός αν, συμπτωματικά, οι επίμαχες ημερομηνίες συμπίπτουν με κάποιο αξιοσημείωτο γεγονός στη ζωή σας).

Λογικό, καθώς η μνήμη μας δεν πηγαίνει τόσο πίσω. Η τεχνολογία, όμως, μπορεί να το κάνει!

Μια αμερικανική εταιρεία κατάφερε να αρχειοθετήσει για πρώτη φορά όλα τα μηνύματα (tweets) που έχουν αναρτηθεί στο twitter, να τα αναλύσει και να τα καταστήσει διαθέσιμα για αναζήτηση στον καθέναν και, μάλιστα, εντελώς δωρεάν.

Μπορεί να μη μάθετε τι... φάγατε πρόπερσι (εκτός αν συνηθίζετε να μοιράζεστε τις γαστρονομικές σας συνήθειες με τους followers), θα βρείτε όμως τα πάντα που έχουν σχέση με εσάς, τους φίλους σας ή κάποιο δημόσιο πρόσωπο υπό την προϋπόθεση ότι οι πληροφορίες αυτές είχαν κάποτε αναρτηθεί στο δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Ο ιστότοπος Topsy.com ανέκτησε όλα ανεξαιρέτως τα μηνύματα που έχουν γραφεί στο twitter από το 2006, όταν δηλαδή άρχισε να λειτουργεί.

Πρόκειται για περίπου 425 δισ. τεμάχια (κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, σύνδεσμοι κ.λπ.), τα οποία περιέχονται σε 300 δισ. tweets, αριθμός που συνεχώς διευρύνεται: κάθε ημέρα διακινούνται πάνω από 400 εκατ. μηνύματα στο twitter, ενώ κάθε λεπτό ανεβαίνουν σε όλο τον κόσμο 278.000 tweets (τιτιβίσματα επί το ελληνικότερον).

Μέχρι σήμερα, η δυνατότητα ανεύρεσης παλαιότερων tweets ήταν πρακτικά αδύνατη. Μπορεί το ίδιο το twitter να διαθέτει λειτουργία αναζήτησης στην πλατφόρμα του, αλλά σε αυτή εμφανίζονται κυρίως τα πιο πρόσφατα tweets ή όσα ο ιστότοπος θεωρεί σημαντικά, και όχι απαραιτήτως αυτά που ψάχνει ο χρήστης.

Ακόμη και η προσφυγή στο Google είναι μάταιη: στα αποτελέσματα της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης δεν περιλαμβάνεται περιεχόμενο που προέρχεται από το twitter.

Στο Topsy, όμως, οι χρήστες έχουν στη διάθεσή τους ολόκληρο τον ωκεανό των tweets που έχουν σταλεί μέχρι σήμερα.

Θέλετε να μάθετε τι λέει ο κόσμος για τις διαβουλεύσεις της διεθνούς κοινότητας σχετικά με ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία; Σας νοιάζει τι γράφηκε στο twitter για την ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στα εγκαίνια της ΔΕΘ; Μια γρήγορη αναζήτηση στην αρχική σελίδα του Topsy.com ανακτά όλα τα tweets που έχουν περιεχόμενο σχετικό με τους όρους που έχετε θέσει.

Οι χρήστες μπορούν να οργανώσουν τα αποτελέσματα αναζήτησης φιλτράροντάς τα ανά ημερομηνία (από το παλαιότερο έως το νεότερο ή αντίστροφα) ή ανά σημασία (συνδυάζοντας κριτήρια όπως ο αριθμός των retweets και η επιρροή του χρήστη).

Μπορούν, επίσης, να τα ταξινομήσουν με βάση το περιεχόμενο (links, φωτογραφίες, βίντεο κ.ά.), τη γλώσσα (υπάρχουν δέκα διαθέσιμες γλώσσες, από αγγλικά μέχρι τουρκικά, αλλά, προς το παρόν, όχι ελληνικά) ή τον χρήστη (γράφοντας στο πεδίο αναζήτησης «from:» ακολουθούμενο από το όνομα του λογαριασμού ενός μέλους του twitter).

Η αναζήτηση στη βάση δεδομένων παρέχεται δωρεάν. Ωστόσο, το Topsy.com προσφέρει επί πληρωμή πιο προηγμένα εργαλεία αναζήτησης που απευθύνονται σε στελέχη μάρκετινγκ, μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολιτικούς και παρέχονται έναντι συνδρομής που ξεκινά από τα 12.000 δολάρια τον χρόνο.

ΠΗΓΗ: tanea.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v