Κατασκοπευτικό πέπλο πάνω από τους δρ. Κινγκ και Άλι

Ο ηγέτης ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Μοχάμεντ Άλι κι άλλοι επιφανείς πολίτες των HΠΑ ήταν στο στόχαστρο της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας.

  • Real.gr
Κατασκοπευτικό πέπλο πάνω από τους δρ. Κινγκ και Άλι
Διαβαθμισμένα απόρρητα έγγραφα έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτουν τα σκοτεινά μυστικά της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας για την περίοδο του πολέμου του Βιετνάμ και τις διαδηλώσεις. Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις δύο άνθρωποι ήταν στο στόχαστρο της NSA: ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και ο Μοχάμεντ Άλι. Πράκτορες και κατάσκοποι παρακολουθούσαν κάθε κίνηση των δύο ανδρών προκειμένου να μην αντιστρατεύονται τα κυβερνητικά έργα και σχέδια, ενώ ανάμεσα στη λίστα όσων ήταν υπό παρακολούθηση ήταν και δημοσιογράφοι των New York Times, της Washington Post και δύο γερουσιαστές.

Αργότερα αρμόδιοι αξιωματούχοι της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας χαρακτήρισαν την επιχείρηση "δυσφημιστική αν όχι καθ' όλα παράνομη". Για πρώτη φορά μέλη της NSA και στοιχεία εξετέθησαν τη δεκαετία του '70 και η επιχείρηση έφερε τον τίτλο "Μιναρές", όμως τα ονόματα αυτών που ήταν στη λίστα παρακολούθησης παρέμεναν μυστικά. Τα έγγραφα δημοσιοποιήθηκαν μετά την απόφαση κυβερνητικής επιτροπής που γνωμοδότησε υπέρ της έρευνας του Πανεπιστημίου George Washington.

Στα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας μετά την εξέταση των απόρρητων εγγράφων περιγράφονται τα ονόματα που περιλαμβάνονται στη λίστα ως "τεράστιας σημασίας". Ανάμεσά τους είναι ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Μοχάμεντ Άλι, ο Γουίτνεϊ Γιανγκ, ο δημοσιογράφος των New York Times Τομ Γουίκερ και ο αρθρογράφος της Washington Post Αρτ Μπουτσγουάλντ.

Η NSA επίσης παρακολουθούσε τις υπεραστικές κλήσεις δύο εξέχοντων γερουσιαστών, του Δημοκρατικού Φρανκ Τσερτς και του Ρεπουμπλικανού Χάουαρντ Μπέικερ. Οι περισσότεροι από αυτούς που στοχοποιούνται στην περίφημη λίστα είναι εκείνοι που ασκούσαν δριμεία κριτική στην εμπλοκή των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ.

Το 1967 η αντιπολεμική εκστρατεία ήταν τόσο ισχυρή και στο απώγειό της, οπότε ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξαναγκάστηκε να ζητήσει από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να ερευνήσουν αν κάποιες διαδηλώσεις υποκινούνταν από ξένες κυβερνήσεις. Η NSA συνεργάστηκε και με άλλες μυστικές υπηρεσίες κατασκοπείας ώστε να συντάξουν τη λίστα παρακολούθησης των "αντιφρονούντων" του πολέμου και να υποκλέψουν τις τηλεφωνικές τους κλήσεις.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε κι όταν ακόμη ο Ρίτσαρντ Νίξον έγινε πρόεδρος το 1969, ενώ ο γενικός εισαγγελέας Έλιοτ Ρίτσαρντσον έπαυσε την επιχείρηση της NSA το 1973, ακριβώς όταν η διοίκηση του Νίξον ενεπλάκη στο σκάνδαλο Γουοτεργκέιτ.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις έρχονται ως επιστέγασμα της νεότερης δράσης της NSA με την παρακολούθηση και την υποκλοπή πληροφοριών σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσω των προγραμμάτων επιτήρησης που διατηρεί. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου, που δημοσιίευσαν τα συμπεράσματά τους, ανέφεραν ότι οι καταχρήσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ ξεπέρασαν κατά πολύ τις υπερβολές του τρέχοντος προγράμματός της.

ΠΗΓΗ: BBC NEWS

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v