Την ενότητα της Σερβικής Εκκλησίας στήριξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Οι εορτασμοί για την επέτειο των 1.700 ετών από την έκδοση του διατάγματος των Μεδιολάνων, ολοκληρώθηκαν χθες.

  • Real.gr
Την ενότητα της Σερβικής Εκκλησίας στήριξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης
Οι εορτασμοί για την επέτειο των 1.700 ετών από την έκδοση του διατάγματος των Μεδιολάνων, ολοκληρώθηκαν χθες με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και των προκαθημένων των ορθοδόξων εκκλησιών στο Μαυροβούνιο. Στην πρωτεύουσα Ποντγκόριτσα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης τέλεσε τα θυρανοίξια του καθεδρικού ναού της Αναστάσεως του Κυρίου, τον θεμέλιο λίθο του οποίου είχε θέσει ο ίδιος πριν από είκοσι χρόνια.

Στην τελετή συμμετείχαν ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος, ο Πατριάρχης των Σέρβων Ειρηναίος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος. Στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε εκτενή αναφορά στην αποκαλούμενη Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου, η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία ορθόδοξη εκκλησία, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο κ. Βαρθολομαίος στήριξε την ενότητα της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας καταδικάζοντας κάθε προσπάθεια διαμελισμού. "Είναι ανεπίτρεπτο μία τοπική εκκλησία να ανακηρύσσεται από μόνη της αυτοκέφαλη. Όπως μία κεφαλή είναι αδύνατον να ανήκει σε δύο σώματα έτσι και ο Χριστός, που αποτελεί την κεφαλή, δεν μπορεί να ανήκει σε δύο Εκκλησίες στον ίδιο τόπο. Η Εκκλησία δεν ιδρύεται με τη βούληση κάποιων ανθρώπων, δεν αποτελεί σύλλογο ή κοινότητα κάποιων προσωπικοτήτων και δεν κατοχυρώνεται με κάποια δικαστική απόφαση" επισήμανε στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης καλώντας, παράλληλα, τους "σχισματικούς" να σεβαστούν το κανονικό της Εκκλησίας της Σερβίας και να επιστρέψουν στις τάξεις της.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους υπόλοιπους ιεράρχες των ορθοδόξων Εκκλησιών δέχτηκε στην Ποντγκόριτσα και ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v