«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες»

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ) Τί ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής από τον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ραμάλα την Τετάρτη.

  • Real.gr
«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες»
Αποστoλή στην Παλαιστίνη

Της Χριστίνας Κοραή

Tην μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ ιδιαίτερα κατά της διάρκεια της ελληνικής προεδρίας, το πρώτο εξάμηνο του 2014, στις συνομιλίες που γίνονται μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων για την ανεύρεση λύσης στο παλαιστηνιακό ζήτημα, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Ριάντ Μαλκί από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Ραμάλα την Τετάρτη.

“Θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης στη δημιουργία μιας καλύτερης ατμόσφαιρας» τόνισε. “Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει πρωτοβουλίες και στη διάρκεια της προεδρίας της ΕΕ για να στηρίξει και να ενθαρρύνει τις διαδικασίες που θα οδηγήσουν σε δύο κυρίαρχα κράτη που θα μπορέσουν να συμπορευτούν ειρηνικά και με ασφάλεια” απάντησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.



Ο δόκτωρ Μαλκί είπε ότι είναι αισιόδοξος για τις συνομιλίες αλλά θέλει απτά αποτελέσματα και εκτιμά ότι η ενεργότερη εμπλοκή των ΗΠΑ και του Κουαρτέτου (ΕΕ και ιδιαίτερα με την ελληνική προεδρία) θα βοηθήσουν «στην προσφορά εγγυήσεων για τη βιωσιμότητα και τη συνέχιση της διαδικασίας». Ο κ.Βενιζέλος δήλωσε ότι «το να είσαι αισιόδοξος δεν είναι απλά ένα συναίσθημα”. “Είναι ένα είδος ιστορικού και πολιτικού καθήκοντος και χρέους” τόνισε. “Θα πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι σε μια πολύ ρεαλιστική βάση» πρόσθεσε αναφερόμενος στις συνομιλίες.



Συνάντηση μισής ώρας είχε με τον Πρόεδρο Αμπούς Αμπάς στο προεδρικό μέγαρο της Ραμάλα. “Βρίσκομαι στην Παλαιστίνη ως αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ” είπε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. “Οι στενοί μας δεσμοί ξεκίνησαν επί Ανδρέα Παπανδρέου και Αραφάτ”. Η σημερινή Ραμάλα παρά το πολιτικό της πρόβλημα και την οικονομική κρίση, δεν έχει καμμία σχέση με την Παλαιστίνη του Αραφάτ. Τότε οι περισσότεροι δρόμοι ήταν χωμάτινοι. Ελάχιστα και παλιά αυτοκίνητα κυκλοφορούσαν. Νεόκτιστες οικοδομές δεν υπήρχαν. Τα ξυπόλυτα παιδιά της ιντιφάντα έτρεχαν στους δρόμους, έτοιμα να πετάξουν πέτρες στα λεωφορεία των δυτικών τουριστών για να διαμαρτυρηθούν. Σήμερα υπάρχει ένας οργασμός ανοικοδόμησης. Παλαιστίνιες με τσαντόρ βγαίνουν από ακριβά αυτοκίνητα. Το κεντρικό στρατηγείο του Αραφάτ ήταν σε ένα μισογκρεμισμένο κτίριο από τους βομβαρδισμούς. Οι καναπέδες έγερναν. Στο ένα τραπεζάκι ήταν η φάτνη και στο άλλο το κοράνι. Το σημερινό προεδρικό κτίριο είναι σύγχρονο με ισχυρά μέτρα ασφάλειας.

Αν λυθεί το παλαιστινιακό η Παλαιστίνη αναμένεται να πιάσει ρυθμούς ανάπτυξης έως και 15% είναι η πρόβλεψη του Ευάγγελου Βενιζέλου. “Η Παλαιστίνη με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας έχει τη δική της συμμετοχή στη στρατηγική της Ανατολικής Μεσογείου” τόνισε στις κοινές δηλώσεις με τον Μαλκί. Ανακοίνωσαν την άμεση σύσταση μιας Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας που θα εξετάσει σε πρακτικό επίπεδο θέματα τουρισμού, πολιτισμού, αθλητισμού, επενδύσεων και ανάπτυξης. Επίσης θα συγκροτηθεί ένα κοινό ελληνο-παλαιστινιακό Επιχειρηματικό Συμβούλιο που θα επιτρέψει τη συμμετοχή της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στην περιοχή, σε μια συγκυρία που διακρίνεται για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Παλαιστίνιος δημοσιογράφος τόνισε ότι άκουσε τις κοινές δηλώσεις (Σαμαρά- Νετανάχιου) την Τρίτη και ρώτησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο «εάν η στρατηγική εταιρική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ είναι κάτι αντιπαραγωγικό στην ιστορικά στενή και φιλική σχέση με τους Παλαιστίνιους”. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης απάντησε ότι “δεν είναι αρνητική”. “Αντίθετα -τόνισε- αυτή η διμερής σχέση στην προοπτική της προβλέπει και τη συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής ακόμη και στη διάρκεια αυτής της ευαίσθητης διαπραγματευτικής περιόδου».

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Παλαιστίνης Ραμί Ραμνταλάχ. Ο ομόλογος του υπουργός Εξωτερικών παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του σε εστιατόριο της Ραμάλα. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα τη Τετάρτης. Ο κ.Βενιζέλος επέστρεψε στην Αθήνα αργά το βράδυ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v