Μαθήματα ζωής για ενήλικες μέσα από εργαστήρια.... παραμυθιού

Συνήθως κανένας ήρωας παραμυθιού δεν παίρνει κανένα δώρο αν δεν το έχει κερδίσει με την αξία του...

  • Real.gr
Μαθήματα ζωής για ενήλικες μέσα από εργαστήρια.... παραμυθιού
Συνήθως κανένας ήρωας παραμυθιού δεν παίρνει κανένα δώρο αν δεν το έχει κερδίσει με την αξία του! "Αυτό δεν είναι τυχαίο, είναι νομοτελειακό. Είναι ένα μάθημα ζωής" εκτιμά η Γεωργία Ματσούκα, η οποία εδώ και λίγο καιρό αποφάσισε να διοργανώσει εργαστήρια παραμυθιού για ενήλικες στη Σύρο, διευρύνοντας έναν χώρο που παραδοσιακά "ανήκει" στα παιδιά, όμως, "αγγίζει" ιδιαίτερα και τους ενήλικες καθώς φαίνεται να λειτουργεί ακόμη και θεραπευτικά, χωρίς, όμως, να απαιτεί από κανέναν να μιλήσει για τα προβλήματά του...

Η ίδια δηλώνει έκπληκτη από το ενδιαφέρον των ενηλίκων για τα εργαστήρια παραμυθιού που ξεκίνησαν με τον τίτλο "φτιάξε καρδιά μου το δικό σου παραμύθι". Και παρόλο που δεν αποκαλύπτει τη "μυστική συνταγή" του, αφήνει να εννοηθεί ότι αρκούν μια δόση αυθορμητισμού, λίγη εμπιστοσύνη στις μεταβολές, λίγος συμβολισμός και αρκετή "επαφή" με την ψυχή μας, με συναισθήματα, συμπεριφορές, ιδέες και εμπειρίες για τη διαχείριση της σκέψης και της ζωής μας. "Τώρα, με την οικονομική κρίση που, για μένα, εξελίσσεται σε κρίση αξιών και αναθεώρησή τους, είναι ακόμη περισσότερο αναγκαία η υποστήριξης της ψυχής μας. Το λαϊκό παραμύθι μπορεί να μας υποστηρίξει, γι' αυτό τραβάει σαν μαγνήτης και τα παιδιά και τους μεγάλους" αναφέρει στο Αθηναϊκό πρακτορείο και τονίζει: "Το παραμύθι δεν σε μαλώνει, σε χαϊδεύει με αγάπη και χωρίς πολλά - πολλά σε επαναφέρει, δίνοντάς σου δύναμη. Στα εργαστήρια ακολουθούμε την ίδια ανάλαφρη διάθεση γιατί, πάνω από όλα, θέλουμε να περνάμε καλά".

Μιλώντας για το πώς προέκυψε η σχετική ιδέα, θυμάται μια ραδιοφωνική εκπομπή που έκανε με παραμύθια. "Θεώρησα ότι το κάνω για παιδιά αλλά στην πορεία αποδείχτηκε ότι οι πιο πιστοί ακροατές μου ήταν ενήλικες και μάλιστα ασκούν δύσκολα επαγγέλματα. Ακόμα και να διαβάζεις παραμύθια ή να τα ακούς κάνει καλό, πόσο μάλλον να ασχολείσαι συνειδητά" σχολιάζει και διευκρινίζει ότι οι ενήλικες έχουν ανάγκη το παραμύθι όσο και τα παιδιά γιατί τους κάνει να επαναπροσδιορίζουν εαυτούς, να επανέρχονται στις βασικές αρχές τους από τις οποίες ενδεχομένως είχαν λοξοδρομήσει λόγω κοινωνικών προβλημάτων. Για τον τρόπο με τον οποίο το εργαστήριο παραμυθιού ωφελεί τους ενήλικες εξηγεί: "επειδή το παραμύθι από τη φύση του συνδιαλέγεται με την ψυχή μας, τηρείται ένα είδος απόρρητου. Είναι μια εσωτερική διαδικασία που δεν επέχει θέση ψυχανάλυσης - μην πάει εκεί το μυαλό σας, γιατί κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να ομολογήσει τα προβλήματά του".

Επισημαίνει ότι γίνεται μια προσπάθεια από τα μέλη της ομάδας να μιμηθούν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα παραμύθια, να φτιάξουν ένα καινούριο παραμύθι με βάση τις βασικές αρχές τους, να εμβαθύνουν στη μελέτη των λαϊκών μύθων και να βγάλουν συμπεράσματα ο καθένας για τον εαυτό του. Άλλωστε, όπως λέει, οι ήρωες των ιστοριών έχουν προβλήματα, αρχετυπικά προβλήματα, τα οποία όλος ο κόσμος καλείται να λύσει. Κάπως έτσι δίνουν και οι ήρωες το καλό παράδειγμα ή μας παρηγορούν όταν συμβαίνει και σε εμάς αυτό που συμβαίνει και σε εκείνους. Κάπως έτσι, ο καθένας μας μπορεί να πάρει διαφορετικά διδάγματα από μια ιστορία ανάλογα με τον βαθμό ταύτισής του με τον πρωταγωνιστή ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.

Σε κάθε περίπτωση, τα εργαστήρια παραμυθιού για ενήλικες ήταν μια εξέλιξη, μια φυσική συνέχεια των εργαστηρίων, που η Γεωργία Ματσούκα πραγματοποιεί με παιδιά. Η ίδια, ανάμεσα στα στοιχεία του παραμυθιού που θεωρεί σημαντικά, "ξεχωρίζει" την φαντασία, απαραίτητο συστατικό των συμβολισμών. Φέρνει, μάλιστα, ως παράδειγμα την περίπτωση του γνωστού παραμυθιού των αδελφών Γκριμ για τη χήνα με τα χρυσά πούπουλα: "Το καλοκαίρι που δραματοποιήσαμε το εν λόγω παραμύθι, μας έλειπε σε κάποια στιγμή η ... χήνα. Εκεί δούλεψε η φαντασία των παιδιών, η τόσο εγκλωβισμένη τελευταίως: αναστάτωσαν τον κόσμο και τελικά βρήκαν τη λύση. Ένα παιδί είχε δει ένα μπαλόνι σε αντίστοιχο σχήμα, μας το ανακοίνωσε με χαρά και περηφάνια και έτσι το πρακτικό πρόβλημα λύθηκε, χωρίς να αφαιρεθεί τίποτε από τον συμβολισμό. Το αντίθετο μάλλον!".

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v