Στο παρά πέντε απέφυγαν τον δημοσιονομικό γκρεμό

Αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. Ο νόμος εγκρίθηκε με 81 ψήφους υπέρ και 18 κατά.

  • Real.gr
Στο παρά πέντε απέφυγαν τον δημοσιονομικό γκρεμό
Πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία στη Γερουσία ο επίμαχος νόμος που αποτρέπει μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και με τον οποιο γίνεται δυνατή η επαναλειτουργία των κλειστών απο την 1η Οκτωβρίου ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ο νόμος εγκρίθηκε με 81 ψήφους υπέρ και 18 κατά.

Ουσιατικά η Γερουσία ενέκρινε ένα σχέδιο νόμου για την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου, πάνω στο οποίο αποφάσισε θετικά και η Βουλή των Αντιπροσώπων. Η διαδικαστική ψηφοφορία ανοίγει πλέον το δρόμο για τη Γερουσία να στείλει το νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για την τελική έγκριση και να ξεπεραστεί το δημοσιονομικό αδιέξοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Σβήνουμε αυτό το σύννεφο της αβεβαιότητας»

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι θα υπογράψει τη νομοθεσία για να ανοίξει εκνέου η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και να αποτραπέι μια χρεοκοπία, μόλις το σχετικό σχέδιο νόμου φτάσει στο Λευκό Οίκο.

Μιλώντας μετά την επιτυχή ψηφοφορία στη Γερουσία με την οποία τερματίζεται το δημοσιονομικό αδιέξοδο, αλλά πριν η Βουλή των Αντιπροσώπων ψηφίσει και αυτή με τη σειρά της, ο Ομπάμα είπε ότι η κυβέρνηση θα ανοίξει αμέσως αφού υπογραφεί το νομοσχέδιο, το οποίο «λήγει» ένα 16ημερο λουκέτο των κρατικών υπηρεσιών.

«Μπορούμε να αρχίσουμε να σβήνουμε αυτό το σύννεφο της αβεβαιότητας και ανησυχίας από τις επιχειρήσεις μας και από τον αμερικανικό λαό», είπε Ομπάμα στο Λευκό Οίκο.

Έληξε ο πρώτος γύρος της μάχης για το αμερικανικό χρέος

Στο παρά πέντε της εκπνοής της προθεσμίας για την αύξηση του ορίου του αμερικανικού χρέους στην Ουάσινγκτον υπήρξαν επιφωνήματα ανακούφισης με την είδηση ότι Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι κατέληξαν σε συμφωνία για την αύξηση του ορίου και το τέλος του «λουκέτου» διάρκειας 16 ημερών στο αμερικανικό δημόσιο.

Το νομοσχέδιο δίνει επί της ουσίας μία παράταση στη μάχη, καθώς προσωρινά δεν επέρχονται ουσιαστικές αλλαγές στο Obamacare, δηλαδή το νομοσχέδιο του Αμερικανού προέδρου για την υγεία, οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών μπορεί να συνεχίζει να δανείζεται για να πληρώσει τους λογαριασμούς του Δημοσίου των ΗΠΑ.

Το χάος, όμως, στο Καπιτώλιο θα συνεχιστεί τους επόμενους τέσσερις μήνες, καθώς το νομοσχέδιο είναι προσωρινό και θέτει το χρονοδιάγραμμα για μία ακόμη σύγκρουση ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ. Έτσι η στάση πληρωμών μετατίθεται για μετά την 15η Ιανουαρίου και θα συσταθεί μία επιτροπή στη Γερουσίπ που θα αποτελείται από γερουσιαστές των δύο κομμάτων προκειμένου να καταλήξουν σε μία ευρεία συμφωνία στα θέματα προϋπολογισμού.

Η συμφωνία ήρθε όταν οι Δημοκρατικοί υποχώρησαν στην απαίτηση τους να καθυστερήσει ένας νέος φόρος στα σχέδια περίθαλψης και ασφάλισης και οι Ρεπουμπλικάνοι δέχθηκαν να δώσουν το υπουργείο Οικονομικών την ευελιξία να διαχειρίζεται τα βιβλία εσόδων-εξόδων των ΗΠΑ και να δανείζεται μετά τις 7 Φεβρουαρίου.

Το αποτέλεσμα, όμως, είναι σε βάρος των Ρεπουμπλικάνων που φαίνονται δέσμιοι της ακροδεξιάς πτέρυγας τους, το λεγόμενο «Tea Party» που δεν θέλει ούτε να ακούσει για το Obamacare και υπόσχεται ότι θα μπλοκάρει την εφαρμογή του πάση θυσία. Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Τζον Μπένερ εμφανίστηκε ανίσχυρος να πείσει την πιο συντηρητική πτέρυγα του κόμματος του με αποτέλεσμα να γίνει εμφανές το ρήγμα στο εσωτερικό του κόμματος και η αμερικανική κοινή γνώμη να χρεώνει σχεδόν αποκλειστικά το αδιέξοδο στους Ρεπουμπλικάνους.

Το πρόσωπο της ημέρας για τους ακροδεξιούς ήταν αδιαμφισβήτητα ο γερουσιαστής, Τεντ Κρουζ που ήλεγχε το «παιχνίδι» της συντηρητική πτέρυγα. Ο ίδιος δήλωσε ότι το Tea Party θα καταψηφίσει το προσωρινό νομοσχέδιο αλλά δεν θα καθυστερήσει την ψήφιση του. Το νομοσχέδιο αναμένεται να περάσει άνετα από την Γερουσία με την στήριξη και των δύο κομμάτων αλλά στην Βουλή των Αντιπροσώπων οι 200 Δημοκρατικοί θα χρειαστούν ακόμη 17 ψήφους των Ρεπουμπλικάνων που αναμένεται να παρέχει ο Τζον Μπένερ. Αυτή θα είναι και η πρώτη φορά που «σπάει» η παράδοση στο ρεπουμπλικανικό κόμμα, που θέλει τους βουλευτές του κόμματος να μην καταψηφίζουν καμία νομοθετική πρωτοβουλία του επικεφαλής του κόμματος στη Βουλή.

Σύμφωνα με αναλυτές, νικητής αναδείχθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα που απέφυγε να εμφανίζεται δημόσια τις τελευταίες ημέρες και άφησε στο επιτελειο του τις διαπραγματεύσεις για το χρέος. Ο Αμερικανός πρόεδρος φέρεται να προτίμησε να πάρει αποστάσεις από τη σύγκρουση αλλά αρνήθηκε επανειλημμένα να κάνει πίσω. Ο λόγος; Σύμφωνα με αναλυτές, θα ήταν αδύνατον για τον Ομπάμα να κυβερνήσει εάν εμφανιζόταν να υποχωρεί στις απαιτήσεις των ακροδεξιών που μετά από μία τέτοια νίκη θα «μπλόκαραν» όσα νομοσχέδια της αμερικανικής κυβέρνησης δεν τους ήταν αρεστά.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϊ, αναφερόμενος στην αντίδραση του Ομπάμα στην διμερή συμφωνία Ρεπουμπλικανών-Δημοκρατικών στη Γερουσία, δήλωσε πως χάρις σε αυτή θα λειτουργήσει ξανά η κυβέρνηση και θα αποτραπεί η απειλή της χρεοκοπίας.

«Ο πρόεδρος πιστεύει πως η συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων που ανακοινώθηκε από την ηγεσία της Γερουσίας θα ξανανοίξει τις υπηρεσίες του κράτους και θα απομακρύνει την οικονομική απειλή, που ήδη υπήρξε επιζήμια για τη μεσαία τάξη, τις επιχειρήσεις και την παγκόσμια οικονομική μας θέση», τόνισε ο Κάρνεϊ. «Ήδη έχουμε πληρώσει ένα τίμημα» για το ότι οι ΗΠΑ βρέθηκαν κοντά στην αθέτηση χρέους, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ έχουν φθάσει στο σημείο που το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να συνάψει νέα δάνεια ώστε να εκπληρώσει τις δικές του υποχρεώσεις και γι’ αυτόν τον λόγο το Κογκρέσο θα πρέπει να δράσει τάχιστα. Το υπουργείο θα έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα δανεισμού του έως σήμερα το βράδυ, αν και υπολογίζεται ότι τα ταμεία του θα αδειάσουν έως την 1η Νοεμβρίου.

Οι σκέψεις του Ομπάμα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v