Σε εποπτεία ως το 2040 θα βρίσκεται η Ελλάδα

Με βάση τους νέους κανόνες που επέβαλε η δέσμη μέτρων two pack της Ε.Ε.

  • Real.gr
Σε εποπτεία ως το 2040 θα βρίσκεται η Ελλάδα

Μέχρι το 2040 περίπου θα βρίσκεται σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η ελληνική οικονομία, εξαιτίας των νέων κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενώσης. 

Όπως μεταδίδει η Καθημερινή, η εφαρμογή του (two-pack) για την οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, προβλέπει ότι κράτη που έλαβαν διάσωση θα παραμείνουν «υπό εποπτεία μετά το Πρόγραμμα εφόσον δεν έχει εξοφληθεί τουλάχιστον το 75% της χρηματοδοτικής συνδρομής που έχει ληφθεί από ένα ή περισσότερα άλλα κράτη-μέλη, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) ή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Το Συμβούλιο, μετά από πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να παρατείνει τη διάρκεια της άσκησης εποπτείας μετά το πρόγραμμα σε περίπτωση που εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα του οικείου κράτους-μέλους».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα έχει λάβει δάνεια από τον EFSF, συνολικού ύψους 144,6 δισεκατομμυρίων ευρώ (εκ των οποίων δεν έχουν ακόμη εκταμιευθεί 10,66 δισ. ευρώ), με λήξεις έως και το 2048. Επίσης, έχει λάβει 52,9 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια από τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου.

Οι λήξεις αυτών των δανείων αναμένεται να επεκταθούν ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup του Νοεμβρίου 2012, για περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι μέχρι και τη τέταρτη δεκαετία του 21ου αιώνα, όταν η Ελλάδα θα αποπληρώσει το 75% αυτών των δανείων, θα είναι υπό επιτήρηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v