Ο ιδρυτής του eBay κάνει στροφή στην ενημέρωση

Επενδύει στην ερευνητική δημοσιογραφία και ειδικότερα σε μια συνεργασία με τον διάσημο δημοσιογράφο του «Guardian» Γκλεν Γκρίνγουολντ.

  • Real.gr
Ο ιδρυτής του eBay κάνει στροφή στην ενημέρωση
Ζηλεύοντας το άνοιγμα του Τζεφ Μπέζου της Amazon προς τα ΜΜΕ με την πρόσφατη εξαγορά της Washington Post, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του eBay, Πιερ Ομιντιάρ κάνει στροφή στη μέχρι τώρα πορεία του και επενδύει στην ερευνητική δημοσιογραφία και ειδικότερα σε μια συνεργασία με τον διάσημο για τις αποκαλύψεις που αφορούσαν την NSA δημοσιογράφο του «Guardian» Γκλεν Γκρίνγουολντ.

Η ανακοίνωση της επένδυσης ύψους 250 εκατ. του Ομιντιάρ ήρθε μία μόλις ημέρα αφότου ο Γκρίνγουολντ, ο οποίος παρουσίασε τις αποκαλύψεις του Εντουαρντ Σνόουντεν για τις εκτεταμένες παρακολουθήσεις πολιτών προκαλώντας πανικό στις μεγαλύτερες κυβερνήσεις του κόσμου, ανακοίνωσε την αποχώρησή του από τη βρετανική εφημερίδα «The Guardian».

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σε σχετική συνέντευξη ο ιδρυτής του eBay, η περιουσία του οποίου φτάνει τα 8,5 δισ. δολάρια, η απόφαση να συνεργαστεί με τον Γκρίνγουολντ για τη δημιουργία ενός νέου διαδικτυακού μέσου που θα προωθεί την ερευνητική δημοσιογραφία ελήφθη ύστερα από την «αυξανόμενη ανησυχία για την ελευθερία του Τύπου στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο το κόσμο».

Ζήτησε βοήθεια
Αν και στη συνέντευξή του δεν ανέφερε τίποτα συγκεκριμένο για το νέο εγχείρημά του σε συνεργασία με τον Γκρίνγουολντ, αποκάλυψε ότι απώτερος στόχος του είναι να δημιουργήσει έναν νέο όμιλο μέσων μαζικής ενημέρωσης, που όμως δεν ξέρει πώς ακριβώς πρέπει να είναι και γι' αυτό επικοινώνησε αρχικά με τον Γκρίνγουολντ.

Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Στην προσπάθειά μου να μάθω τι ακριβώς χρειάζεται ήρθα σε επαφή με τον Γκρίνγουολντ για να μου πει τι ακριβώς έχει ανάγκη ένας δημοσιογράφος σαν τον ίδιο για να κάνει σωστά τη δουλειά του. Οπως φάνηκε, ο ίδιος και οι συνάδελφοί του Λόρα Πουατρά και Τζέρεμι Σκάχιλ είχαν ήδη ένα δικό τους σχέδιο για τη δημιουργία ενός διαδικτυακού τόπου που θα υποστηρίζει τους ανεξάρτητους δημοσιογράφους».

Ο 46χρονος πρόεδρος της επικερδέστερης πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοπρασιών στηρίζει μια σειρά οργανισμών που έχουν ως στόχο να κάνουν προσβάσιμα τα αρχεία των κυβερνήσεων στο κοινό και να συλλέγουν στοιχεία για το πώς το χρήμα επηρεάζει τη πολιτική.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v