Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πέρασε» η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χ.Α.

Με ευρύτατη πλειοψηφία 235 βουλευτών, 34 «παρών», αλλά και ηχηρές απουσίες, υπερψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που οδηγεί στην αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

  • Real.gr
«Πέρασε» η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χ.Α.
Με ευρύτατη πλειοψηφία 235 βουλευτών, 34 «παρών», αλλά και ηχηρές απουσίες, υπερψηφίστηκε αργά χθες το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής η τροπολογία που οδηγεί στην αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν, ως αναμενόταν, οι ΚΟ των Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος, Χρήστος Αηδόνης, Οδυσσέας Βουδούρης, Θόδωρος Παραστατίδης και Μίμης Ανδρουλάκης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Νίκος Νικολόπουλος, Νίκος Σταυρογιάννης και Πάρις Μουτσινάς ψήφισαν «παρών», ενώ από τη διαδικασία απείχαν (σ.σ. αποχώρησαν λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία) οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Αίσθηση προκάλεσε η διαφοροποίηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την «γραμμή» του ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής δήλωσε «παρούσα» στην τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής, ενώ αντίθετα, πιστοί στην «γραμμή» του κόμματος έμειναν τελικά οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, παρά τις διαφωνίες που κατέθεσαν μόλις την Κυριακή στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος. Δεν θέλησαν έτσι να προκαλέσουν πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας παράλληλα την «ευκαιρία» στο ΠΑΣΟΚ (σ.σ. που είχε προκαλέσει την ονομαστική ψηφοφορία επί της συγκεκριμένης τροπολογίας) και το ευρύτερο «μνημονιακό μπλοκ» να αξιοποιήσουν τη διαφωνία «για να παίξουν βρόμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ».

Ενδεικτική είναι η δήλωση του ίδιου του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Παναγιώτη Λαφαζάνη, λίγο αργότερα, σύμφωνα με την οποία: «Η κίνηση του ΠΑΣΟΚ να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί μίας τροπολογίας για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων, την οποία προτείνει και υπερψηφίζει είναι πρωτοφανής. Εξέφρασα στα όργανα του κόμματός μου, μαζί με άλλους συντρόφους και συντρόφισσες τη ριζική μου διαφωνία στην συμπερίληψη της «τρομορύθμισης» του άρθρου 187 Α στην τροπολογία για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων. Ψήφισα αυτή την τροπολογία κατά την ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή, παρά τη ριζική μου διαφωνία με αυτή, μόνο και μόνο για να μη δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ, ιδιαίτερα σε τούτη την κρίσιμη φάση, να αξιοποιήσει τη διαφωνία μου για να παίξει βρόμικα παιχνίδια σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έχουν την παραμικρή σχέση με τις δικές μου προθέσεις και πολύ περισσότερο με τη δική μου αντίθεση στο απαράδεκτο άρθρο 187 Α και γενικότερα στον αντισυνταγματικό “τρομονόμο”».

Στις «ηχηρές» απουσίες συμπεριλαμβάνεται αυτή του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου, αλλά και του Γιώργου Σταθάκη από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Απόντες όμως ήταν ακόμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο υπουργός Υποδομών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης (σ.σ. που πιθανόν επέλεξε αυτή τη στάση για να εκφράσει τη διαφωνία του με τη ρύθμιση για τη ΝΕΡΙΤ και τους υπαλλήλους πανεπιστημίων), ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιάννης Κουτσούκος, ο Γιώργος Κασαπίδης, ο Αλέξανδρος Κοντός, ο Μάρκος Μπόλαρης, η Έλενα Ράπτη και η Χρυσούλα Γιαταγάνα.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα, «αποκαλύψεις» είχε προαναγγείλει για σήμερα, Τετάρτη, σε συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει η Χρυσή Αυγή, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης, υποστηρίζοντας ότι η δίωξη της Χρυσής Αυγής στηρίζεται σε καταθέσεις «ψευδομαρτύρων» και υπονοώντας σχέσεις υπουργού της κυβέρνησης με έναν εξ αυτών, που θα επιχειρήσουν να αποδείξουν με φωτογραφίες, όπως είπε. «Έτσι βάζετε φυλακή μέλη του τρίτου αν όχι δεύτερου κόμματος», είπε, σημειώνοντας παράλληλα πως οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ στα οικονομικά της Χρυσής Αυγής δεν έδειξαν τίποτα και συνδέοντας τον εφοπλιστή που βρέθηκε με οπλοστάσιο στην κατοχή του με πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και νυν της ΔΗΜΑΡ.

Σημειώνεται ότι κατά πλειοψηφία υπερψηφίστηκαν (149 υπέρ και 120 κατά) και οι δύο άλλες τροπολογίες για τις οποίες είχε ζητηθεί ονομαστική ψηφοφορία, σχετικά με τη διεύρυνση της λειτουργίας του μεταβατικού φορέα της Δημόσιας Τηλεόρασης για δέκα μήνες και την απογραφή των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v