Γ. Κουτρουμάνης: Όλα έχουν καθοριστεί με νόμο από το 2010

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα, συγκαταλέγεται στα καλύτερα της Ευρώπης, σημειώνει σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Εργασίας.

  • Real.gr
Γ. Κουτρουμάνης: Όλα έχουν καθοριστεί με νόμο από το 2010
Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό σύστημα, όλα έχουν καθορισθεί στον ν. 3863/2010 και συγκαταλέγεται στα καλύτερα της Ευρώπης, σημειώνει σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, ο οποίος προτείνει να αποσυρθεί άμεσα από το τραπέζι συζητήσεων, γιατί «η παραμονή του επιβαρύνει αντί να ωφελήσει τα ταμεία».

Η συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, δόθηκε με αφορμή την έντονη ανησυχία που προκάλεσαν οι φημολογούμενες ανατροπές εις βάρος των ασφαλισμένων και κυρίως των δικαιούχων πρόωρης σύνταξης.

Αναλυτικά:

ΕΡ: Θα κοπούν οι συντάξεις και θα δοθεί κάποιο επίδομα;

ΑΠ: Όχι. Αυτό το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία σε χιλιάδες εργαζόμενους, περίπου 400.000, μεταξύ των οποίων και όσοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και παρέμεναν στη θέση τους για να πάρουν καλύτερη σύνταξη. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να γίνει σε καμιά περίπτωση αλλαγή του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Με τον Ν. 3863/2010 έχουν θεσπιστεί νέα όρια ηλικίας και υπήρχε ένα μεταβατικό στάδιο για μία τριετία. Συμφωνημένο και με την τρόικα τότε, αυτό το μεταβατικό στάδιο, κοστολογημένο, έχουν γίνει μελέτες, έχουν ελεγχθεί από το Eurogroup και από όλο το τεχνικό κλιμάκιο. Δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή ωφελεί σε τίποτα να ανοίξει μια συζήτηση για παραπέρα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

ΕΡ: Άρα, ό,τι είναι κατοχυρωμένο με νόμο από το 2010, όλα όσα είχαν συζητηθεί, θεωρείτε ότι θα παραμείνουν ως έχουν; Και οι μεγάλες αλλαγές πού θα επικεντρωθούν;

ΑΠ: Θεωρώ ότι το Ασφαλιστικό έχει κλείσει όσον αφορά τις παρεμβάσεις του. Υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει να μας απασχολήσουν, δηλαδή πρέπει να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα σε σχέση με την είσπραξη των εισφορών, πρέπει να υπάρξει ο έλεγχος, ο οποίος έχει αποδώσει σημαντικά σε σχέση με τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, τα ταμεία έχουν υποστεί μεγάλη απώλεια εσόδων λόγω της ύφεσης και της αύξησης της ανεργίας, πρέπει να στηριχθούν και το 2014, γιατί με βάση τις προβλέψεις από εκεί και μετά φαίνεται ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα. Θέλω να πω δηλαδή ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα ασφαλιστικά ταμεία είναι συγκυριακό και έχει να κάνει με την ύφεση. Κατά τα λοιπά, η χώρα μας έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο για το Ασφαλιστικό, το οποίο είναι από τα καλύτερα συστήματα της Ευρώπης, ελεγμένο από όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τα ευρωπαϊκά όργανα.

ΕΡ: Διακρίνω εφησυχασμό σε ό,τι αφορά μεγάλες αλλαγές επ' αυτού...

ΑΠ: Θεωρώ ότι οποιαδήποτε συζήτηση γίνεται για αλλαγή στις παραμέτρους του ασφαλιστικού συστήματος δεν είναι καθόλου προς όφελος ούτε καν των ασφαλιστικών ταμείων, γιατί μπορεί να φέρει το εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα όσο διαρκεί αυτή η συζήτηση και δεν κλείνει το θέμα από το ΥΠΟΙΚ. Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος έχουν κλείσει το θέμα και πρέπει να σταματήσει εδώ η συζήτηση, γιατί αν οδηγηθούν κάποιοι άνθρωποι στην έξοδο μπορεί το αποτέλεσμα να είναι η επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, αντί του περιορισμού των δαπανών.
Κατερίνα Ρουμελιώτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v